Skal det være en Chanel-drakt til Fido?

I Japan er det flere kjæledyr enn barn under 10 år. Årlig bruker japanerne rundt 60 milliarder kroner på kjæledyrene sine.

På kjøpesenteret Venus Fort i Tokyo er en hel etasje satt av til kjæledyrene.
  • Reidun J. Samuelsen
To små venninner, tiåringene Karin og Akane, er på besøk fra byen Chiba. De har forelsket seg helt i en liten kosehund, som det er vanskelig å gi fra seg igjen.
Sato Yamaha og kjæresten vurderer å skaffe seg hund. Takahashi fra P's-first (Pets always comes first) veileder.
Hvem sier en ikke kan ha hundehus inne? Cupcakes eller engelsk tweed?
Rosa eller lyseblått til hunden?
Det ser ut som en babybutikk, men er en utstyrsbutikk til menneskets beste venn.
Japanske dyrehotell er mer luksuriøse enn en norsk kennel.
Hunden Cotone matcher omgivelsene perfekt, i Hello Kitty-land på Venus Fort kjøpesenter på Odaiba, Tokyo.

Mens fødselstallene synker, stiger antallet hunder og katter i Japan. Kritikere mener kjæledyrene er blitt et substitutt for barn, og en handletur i kjøpesenteret Venus Fort på Odaiba i Tokyo viser tydelig hvorfor en kan trekke parallellen. En hel etasje er satt av til kjæledyr, og utstyrsbutikkene er til forveksling lik en hvilken som helst Babyshop.

Her får du vogner, senger, rosa og lyseblå små klesplagg, luer, solbriller, mini-bleier, kosedyr, biteleker, og pudder og oljer du kan smøre på kjæledyret, for å gi det en lukt som passer bedre til innebruk.

Store motehus, som Chanel, Dior og Gucci, har lansert egne kolleksjoner for kjæledyr, du kan for eksempel få kjøpt en genser til puddelen for den nette sum av 1500 kroner.

På kjøpesenteret er det også neglesalonger for hunden, dressurkurs og selvfølgelig en hundefrisør. I Tokyo kan en også finne egne yogaklasser for hunder, samt spa-salonger med varme bad for dyr som måtte trenge det.

Katte-latte

Mange japanske byer har cafeer der hunde— og katteeieren kan ta med sin firbente venn og nyte et måltid mat, eller noe å drikke. På Park Avenue Dog Café i Venus Fort, møter vi Erica og hunden Coco.

— Vi japanere gjør alt for kjæledyrene våre, smiler hun.

— Hvorfor tar du hunden med på café?

— Det er både hyggelig og praktisk, da har vi et mål for spaserturen, sier Erica.

Det er søndag, solen skinner og mange japanere har tatt turen til Miyajima, tempeløya som ligger utenfor Hiroshima. Hundene er selvfølgelig med på tur, moteriktig antrukket og godt plassert i hundevognen.

Hun legger til at det er mye godt selskap i et kjæledyr, og at dette er viktig for mange, særlig for eldre mennesker som kan være ensomme.— Dyret blir nesten som et barn for dem, sier Erica.

Lei en hund

Kjøpesenteret har en dyrebutikk hvor du kan kjøpe eller leie en minihund. Mange japanere har små leiligheter hvor det ikke er plass til et kjæledyr, løsningen blir å leie et dyr for noen timer.

Takahashi, som jobber i butikken P's-first (Pets always comes first) forklarer at det er nå er minipudler som er mest populære, før han snur seg til et velkledd Tokyo-par som står i dyp samtale. Er tiden kommet for å kjøpe hund sammen?

Erica og hunden Coco koser seg på Park Avenue Dog Café i Tokyo.