Opprørere drept i redningsaksjon for Sekkingstad

Tre Abu Sayyaf-opprørere ble mandag drept i en redningsoperasjon på den filippinske øya Jolo, der nordmannen Kjartan Sekkingstad holdes som gissel.

Kjartan Sekkingstad sitter her sammen med canadiske Robert Hall som skal ha blitt drept forrige uke.

16 soldater ble skadd i skuddvekslingen mellom regjeringssoldater og omtrent 200 Abu Sayyaf-opprørere i byen Patikul på Jolo.

Byen ligger omtrent 1.000 kilometer sør for hovedstaden Manila, opplyser det filippinske forsvaret onsdag ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Styrkene deltok i en redningsaksjon for å frigjøre Sekkingstad og filippineren Marties Flor, som har vært holdt som gisler i jungelen på Jolo siden september.

Talsmann for militæret, Filemon Tan, opplyser til NRK at Sekkingstad trolig var i leiren de slo til mot i går, men at han nå er blitt flyttet.

Det er foreløpig ikke kjent hvor han er flyttet eller om han er løslatt.

5000 soldater

Styrkene fra den 45. infanteribataljonen tok også kontroll over flere leire i Talipao, som ligger lenger sør på øya, ifølge den filippinske nettavisen Inquirer.

Leirene hadde plass til omtrent 150 personer.

– Operative styrker fortsetter å gjennomsøke området, sier militærtalsmann Filemon Tan.

Mandag skrevavisen at 5.000 soldater deltok i aksjoner i tre ulike byer i Sulu-provinsen der øya Jolo ligger.

Canadisk gissel drept

Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra ble bortført fra Oceanview Resort utenfor Mindanao sør i Filippinene 22. november 2015.

Det samme ble de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Ridsel ble drept i april og Hall ble drept forrige uke. En talsmann for geriljaen kontaktet nettavisen Inquirer og fortalte at de hadde halshugd Hall fordi fristen for å betale 600 filippinske pesos, drøyt 100 millioner kroner i løsepenger, var utløpt.

De islamistiske opprørerne truer også med å drepe Sekkingstad og Flor.

Fire malaysiske sjømenn som ble bortført av geriljaen i april, er siden løslatt. Familiene deres har sagt at de betalte 25 millioner kroner i løsepenger for å få dem tilbake, noe filippinske myndigheter har benektet.

Norske myndigheter har i likhet med canadiske og filippinske myndigheter avvist Abu Sayyafs krav om løsepenger og mener at det vil oppmuntre til flere bortføringer dersom det blir kjent at slike krav innfris.

Følger situasjonen

Utenriksdepartementet sier de følger situasjonen på Filippinene nøye, men ønsker ikke å kommentere saken i detalj av hensyn til gislenes sikkerhet.

– Vi fortsetter arbeidet for å bidra til en fredelig løsning. De to gjenværende gislenes liv og helse må ha førsteprioritet, uansett løsning, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til NTB.

Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte oppfordret tirsdag gisseltakerne om å overgi seg og frigi de gjenværende gislene.

– Dommens dag kommer for Abu Sayyaf. Overgi dere uten betingelser og frigi gislene, ellers vil vi kjempe mot dere, sa Dutere, ifølgeThe Philippine Star.