Verden

Hillary Clinton slipper tiltale etter e-postskandalen

Hillary Clinton kan smile lettet etter at FBI bestemte seg for at det ikke finnes bevis for at hun har brutt loven med overlegg.

FBI konkluderer med at den tidligere utenriksministeren oppførte seg «ekstremt skjødesløst», men kommer ikke til anbefale at det blir tatt ut tiltale mot Hillary Clinton. - Veldig, veldig urettferdig, svarer Donald Trump.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Det føderale etterforsningsbyrået FBI kunngjorde tirsdag at det ikke finnes bevis for at Clinton har brutt loven med overlegg da hun benyttet seg av en privat e-postserver i tiden som utenriksminister.

Clinton valgte i 2009, da hun ble utenriksminister, å håndtere sin offisielle e-post via en privat server i stedet for å gjøre det via utenriksdepartementets system.

Flere av disse e-postene inneholdt informasjon som senere ble klassifisert som fortrolig, ifølge FBI, som har brukt et år på å etterforske saken.

– Selv om vi ikke fant noen klare bevis på at utenriksminister Clinton eller hennes kolleger med hensikt brøt lover som omhandler bruk av fortrolig informasjon, finnes det bevis for at de var ekstremt skjødesløse i måten de håndterte veldig sensitive, svært fortrolig informasjon på, sa FBI-sjef James B. Comey på en pressekonferanse i Washington, DC på tirsdag.

Åtte e-poster var «Top Secret»

FBI gjennomgikk 30.000 e-poster fra Clintons fire år som utenriksminister. I dette materialet fant de:

 • 110 e-poster som inneholdt informasjon som var fortrolig da den ble sendt.
 • Åtte e-poster som inneholdt informasjon klassifisert som «Top Secret».
 • 36 e-poster som inneholdt informasjon klassifisert som «Secret».
 • Spor etter tusenvis av andre jobbrelaterte e-poster som ikke var blant de 30.000 som ble sendt av Clintons stab til FBI.

Donald Trump, republikanernes presidentkandidat, reagerte umiddelbart med to rasende innlegg på Twitter:

– Systemet er manipulert. General Petraeus fikk problemer for å ha gjort mye mindre. Veldig, veldig urettferdig! Som vanlig, dårlig dømmekraft, skrev han på Twitter.

Og fulgte opp med en antydning om at FBI-sjef Corney ikke var nøytral:

– FBI-direktøren sier at skurke-Hillary satte vår nasjonale sikkerhet i fare. Ingen tiltale. Wow! #ManipulertSystem.

Mange andre republikanere uttrykte også sitt sinne på sosiale medier, inkludert Paul Ryan, partiets leder i Representantenes hus.

To av fem angrepspunkter er fordunstet

For Clinton er dette svært positive nyheter. Hadde FBI anbefalt at det ble tatt ut tiltale, ville det skapt enorme problemer for henne i valgkampen.

Republikanernes hittil to fremste angrepspunkter - e-postskandalen og Clintons rolle da fire amerikanere ble drept i et angrep på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i 2012 - mens Clinton var utenriksminister - nå er falt sammen.

En republikanskledet kongresskomité offentliggjorde i forrige uke sin rapport om Benghazi-angrepet uten at det fremkom ny informasjon som tilsa at Clinton hadde gjort noe alvorlig galt i håndteringen av terrorangrepet.

Spørsmålet nå er hva republikanerne kommer til å velge som strategi for å angripe Clinton i valgkampen fremover.

Donald Trump kunngjorde i juni at han ville holde en tale der han for alvor skulle gå etter Clintons svakheter, men talen viste seg å inneholde ingenting av nyhetsverdi:

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. FBI