Verden

Syv spørsmål og svar om skilsmisseoppgjøret mellom EU og britene

Hva vil skje med innvandrerne i Storbritannia? Når og hvordan vil skilsmissen fullbyrdes? Og kan den britiske unionen forvitre? Vi prøver å svare på noen av de vanskeligste spørsmålene etter Brexit.

 • Arild Færaas

Hva betyr Brexit for EU-borgere som har innvandret til Storbritannia?

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det bor drøyt 1 million briter i resten av EU, mens drøyt tre millioner EU-borgere bor i Storbritannia.

I dag har de lov til å bo og jobbe fritt hvor de vil i EU, med visse begrensninger. Men det kan det bli slutt på.

Et av de viktigste argumentene til nei-siden i Storbritannia har vært at om landet går ut av EU, skal det bli mindre innvandring.

Øivind Bratberg

Førstelektor ved UiO og ekspert på britisk politikk og europeisk integrasjon, Øyvind Bratberg, viser til at Brexit-siden har ønsket seg et poengsystem for innvandrere tilsvarende Canada og Australia. Der blir blant annet språk og ferdigheter blir vurdert.

– Men EU vil nok insistere på at alle EU-borgere skal behandles likt, og at du ikke kan skille på nasjonalitet eller kompetansenivå. De kan iallfall ikke gjøre det samtidig som de er med på det indre markedet, påpeker han.

Statsminister David Cameron som nå har sagt at han vil gå av i oktober som følge av Brexit, sa følgende i sin tale fredag morgen:

«Jeg vil forsikre briter som bor i europeiske land og europeiske borgere som bor her at det ikke vil bli noen øyeblikkelige endringer for deg.»

 • Professor: Dette er begynnelsen på slutten for dagens EU

Hva vil skje med briter i EU-land?

I en artikkel i Independent fra i vår, vises det til at de som sa ja til EU advarte mot at briter som bor i EU-land kan bli «ulovlige innvandrere» over natten. Det er ingenting som tyder på at det har skjedd i dag. Og EU-motstandere har avfeid dette og viser til at det er forskjell på å ha flyttet et sted, og å flytte et sted.

Men juridisk er dette veldig usikkert hva som vil skje med migranter innad i EU.

Øyvind Bratberg sier til Aftenposten at migrasjon vil være høyt på agendaen når EU og Storbritannia skal forhandle om EU-exiten.

– Dette er et åpent spørsmål, og mye ligger urørt.

Et britisk flagg tatt av kraftig regn kan symbolisere hvordan ja-siden ser på Brexit.

Når vil britene melde seg ut?

Det er uenighet i det britiske parlamentet om når de bør bruke artikkel 50 i Lisboa-traktaten for å starte prosessen ved å forlate EU. Men den britiske regjeringen har rett til å bestemme tidspunktet for utmelding uten å konsultere parlamentet.

To år etter at britene har søkt om utmelding, vil i utgangspunktet alle EU-rettigheter forsvinne.

Presidenten for EU-parlamentet Martin Schulz har sagt tydelig at han forventer at artikkel 50 benyttes umiddelbart for å unngå måneder med usikkerhet.

– Ut betyr ut, supplerte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på onsdag ifølge The Telegraph.

Hvordan skal det gjøres?

– Det ser ikke ut som nei-siden har en samlet strategi for hvordan de vil gå frem. Med en gang de setter i gang prosedyren, så vil de stå mye svakere i EU, derfor kan det tenkes at de vil trenere det, sier Helene Sjursen, forskningsprofessor ved Arena senter for Europastudier ved Universitetet i Oslo.

Saken fortsetter etter videoen:

Hvem blir ansvarlige for utmeldingsjobben?

Det vil bli den nye statsministeren.

– Cameron var klinkende klar før folkeavstemningen på at han ville reise umiddelbart til Brussel dersom nei-siden vant, men nå etter at han har meldt sin avgang har han sagt at han vil overlate dette til sin etterkommer.

– Det vil ikke være riktig av meg å være kapteinen som styrer vårt land til sin nye destinasjon, sier han ifølge The Guardian.

Helene Sjursen

Hvordan kan EU og Storbritannias forhold bli i fremtiden?

Forhandlingene om det fremtidige samarbeidet vil ikke starte før dagens samarbeid har opphørt, sier EU-professor Helene Sjursen.

Disse forhandlingene vil trolig ta mye lengre tid enn utmeldingsfasen. Det må lages nye handelsregler, tariffavtaler og bli enighet om det skal være fri flyt av varer.

Samtidig som regjeringen forhandler med EU, må den britiske regjeringen lage flere bilaterale avtaler rundt i verden og gjennomgå eget lovverk idet EU-lovene ikke gjelder lenger.

Kan Storbritannia gjøre som Norge?

Sjursen mener det er uvisst hvilken form et slikt samarbeid vil ha, men det er overraskende om de velger den norske modellen.

– En EØS-avtale vil trolig ikke gi det nei-siden ønsker ettersom det innebærer en overtagelse av EUs lovverk, sier hun.

Saken fortsetter etter videoen:

Saken fortsetter etter videoen:

Skriftlige kilder: Independent, The Telegraph, Herald Scotland, Irish Times, Irish Independent, Guardian, Financial Times, Migration Watch, Euronews, Vox, Belfast Telegraph, Politico, NTB, BBC

PS! Fredag har det vært en kraftig økning i folk som har søkt på Google om hva som skjer om Storbritannia forlater EU, dagen etter valget altså.

 • Har du lyst på enda mer stoff om Brexit?

Les også

 1. «Blodbad» i finansmarkedene etter Brexit-nyheten

 2. Trump: – Brexit er en fantastisk seier for Storbritannia

 3. Merkel etter brexit-nyheten: «Et tilbakeslag for Europa»

 4. Solberg bekymret for konsekvensene av Brexit

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. David Cameron
 5. Irland