Verden

Brexit skaper frykt i Ukraina og på Balkan: Vil EU glemme oss?

Brexit gjør at Ukraina og landene på Balkan frykter at EU ikke får tid til dem. Russerne trapper opp propagandaen for å bremse EU og NATO-tilnærmingen.

I Beograd syr man fortsatt EU-flagg, men frykter at Brexit kan føre til at veien blir lengre frem mot medlemskap. Foto: Darko Vojinovic / TT / NTB Scanpix

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Ukraina og landene på Balkan frykter at de faller utenfor EUs prioriteringsliste.

I 2013 bokstavelig talt sloss folk i Ukraina i gatene for å sikre en avtale med EU, nå frykter man at landet taper oppmerksomhet.

I vinter stemte Nederland nei til EUs avtale med Ukraina i en folkeavstemning. Noe som skaper usikkerhet om EUs avtale med Ukraina.

Nederland blokkerer nå avtalen og vil bare undertegne dersom statsminister Mark Rutte får en juridisk bindende avtale som imøtekommer bekymringene til flertallet i den nederlandske avstemningen, skriver Wall Street Journal.

Britene har vært svorne tilhengere av å utvide EU, men ikke alltid av konsekvensene av dette. Fri flyr av arbeidskraft liker de ikke. Britene har også vært sterke pådrivere for sanksjonene mot Russland etter Ukraina-krisene og annekteringen av Krim. Derfor har de vært viktige allierte for land i øst som ønsker nærmere tilknytning til EU – uansett reaksjoner fra Kreml.

Ukraina ønsker seg visumfrihet til EU. Dette møter motbør ettersom innvandringsmotstand var en av drivkreftene bak Brexit.

I kjølvannet av Brexit vokser den russiske propagandaen i flere av disse landene. I Serbia la prorussiske demonstranter ned blomster og tente lys foran EUs kontorer i Beograd. De erklærte Serbias drøm om EU-medlemskap for død.

Fra tidligere demonstrasjoner mot NATO og EUi Serbia. Foto: ANDREJ CUKIC / TT / NTB Scanpix

Utsatte forhandlinger med Serbia

Serbia skulle åpne to nye kapitler i sine medlemskapsforhandlinger med EU, men det ble utsatt rett etter avstemningen i Storbritannia. Kroatia og Storbritannia var ikke klare til å åpne nye kapitler.

Dette omtalte den serbiske utenriksministeren Ivica Dacic som en skamfull handling.

På et toppmøte mellom EU og de seks landene på Balkan i Paris søndag, kom det signaler om at Kroatia nå løfter sin blokade av de serbiske medlemskapsforhandlingene, kriver nettstedet Balkan Insight. På de samme møte ble det sagt at forhandlingene om å utvide EU med land på Balkan fortsatt er levende, men at de trenger en energiinnsprøyting.

Politiske problemer

– Men har EU virkelig kapasitet til å håndtere forholdet østover samtidig som de skal forhandle en Brexit?

– Jeg tror nok at Kommisjonen har kapasitet til å jobbe med flere av disse sakene samtidig. Men når det gjelder det rent politiske så har disse landene grunn til å bekymre seg, fordi det vil være begrenset for hvor mange saker som kan få politisk prioritet i EU. Der vil skilsmisseforhandlingene med Storbritannia ta mye oppmerksomhet, sier Hans Martens som er seniorforsker ved tenketanken European Policy Center i Brussel til Aftenposten.

Hør vår podkast om Brexit og konsekvensene for EU og Storbritannia:

Martens legger til at ennå vil det ta tid før forhandlingene med britene kommer i gang.

Ulike tilnærmelser

Serbia, Montenegro, Makedonia, Bosnia, Kosovo og Albania er alle i ulike faser på en ferd i retning av EU. De har alle erklært i kjølvannet av Brexit at de ikke har redusert sine ambisjoner om å bli EU-medlemmer. Men på den andre siden innser de at et svekket EU kan fremstå som mindre attraktivt for befolkningen i disse landene.

Hva blir EU nå?

Serbias statsminister Aleksandar Vucic sier ifølge nyhetsbyrået AP at det ikke er noen tvil om at Brexit vil føre til konsekvenser. Hva EUs utvidelsespolitikk blir, er det for tidlig å si noe om.

Hør vår siste podkast Aftenposten Verden. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Serbia, om regnes som en nær alliert til Russland, har vært utsatt for massiv propaganda. Russland har blant annet presset på for å få folkeavstemning om så vel EU- som NATO-medlemskap i landet.

Jelica Minic, som leder Europabevegelsen i Serbia, sier til nyhetsbyrået AP at Brexit ikke er gode nyheter for Serbia. De siste meningsmålingene viser at EU-skepsisen vokser og at landets befolkning blir mer prorussisk.

I Bosnia-Hercegovina har et mulig EU-medlemskap vært sett på som en vei mot politisk stabilitet. Den serbiske minoriteten har så langt blokkert landets tilnærmelser til EU.

I landene i det tidligere Jugoslavias bringer Brexit nå frem minner om da Jugoslavia falt fra hverandre.

Les mer om

 1. Russland
 2. Ukraina
 3. Brexit
 4. Nederland
 5. Europa
 6. EU
 7. Wall Street