Verden

EU-kjemper nekter samtaler med Storbritannia før Brexit-oppsigelse

Tyskland, Frankrike og Italia er enige om at det ikke skal holdes verken formelle eller uformelle samtaler med britene før Brexit-oppsigelsen er levert.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er enige med Frankrikes og Italias statsleder om at formelle og uformelle samtaler med britene er uaktuelt før EU-oppsigelsen er levert. Foto: Michael Sohn / TT / NTB Scanpix

  • Lorns Bjerkan

Det sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hun møtte Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi mandag ettermiddag, i forkant av EU-toppmøtet i Brussel, som starter tirsdag.

I møtet ble de enige om at Storbritannia må utløse artikkel 50 før samtaler mellom EU og britene kan starte. Det er først når britene utløser artikkelen at den formelle utmeldingsprosessen starter.

Flere EU-topper har siden resultatet fra Brexit-avstemningen ble kjent fredag sagt at britene snarlig må iverksette prosessen.

Merkel og Hollande har vel og merke før møtet mandag hatt en noe ulik tilnærming til hvor fort britene skal melde seg ut, der den tyske forbundskansleren har vist forståelse for at britene må ha tid.

Hollande ber britene handle raskt

Hollande er mandag kveld krystallklar på at britene må starte prosessen.

– Å være ansvarlig innebærer at man ikke skal kaste bort tiden, sa Hollande, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Ingenting er verre en usikkerhet. Usikkerhet fører til irrasjonelle handlinger. Dette fører til at finansmarkedene handler irrasjonelt, sa han.

  • Argumentene til Boris Johnson slaktes: Får juling i egen avis

Vil ikke starte prosessen

Under en utspørring i Parlamentet mandag ettermiddag ble britenes statsminister David Cameron spurt om når artikkel 50 skal utløses. Han svarte da, som han også har uttalt tidligere, at det ikke er aktuelt å starte den formelle prosessen ennå.

– Dette resultatet er ikke det som er det jeg synes er best for Storbritannia, men det er et resultat som må bli respektert og implementert på best mulig måte, sa Cameron, ifølge AP.

Cameron har tidligere gitt uttrykk for at det må bli opp til den nye statsministeren å starte utmeldingsprosessen.

Tirsdag skal britenes statsminister David Cameron skal også delta på EU-toppmøtet i Brussel.

Solberg: Storbritannia må få tid

Også statsminister Erna Solberg (H) er i Brussel. Hun skal tirsdag skal delta i de konservative partienes formøte før EU-toppmøtet.

Hun mener det er viktig at man ikke presser Storbritannia inn i Brexit-prosessen, før man er enige om veien videre, skriver NTB.

– Jeg mener man må bli enig om en tidstabell for hvordan man skal gjøre det og ikke presse Storbritannia før de er blitt enige om hvordan veien videre skal gå, sier hun, ifølge nyhetsbyrået.

De skriver at hun mener dette vil bidra til å avklare den usikkerheten som har oppstått.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Angela Merkel
  3. EU