Verden

Trump presset Xi på Nord-Korea og handel, men slo an svært vennlig tone i Beijing

USAs president sa i Beijing torsdag at Kina kan gjøre mer for å løse problemene med Nord-Koreas atomprogram og gjentok at kineserne har oppnådd urettmessige fordeler i samhandelen med amerikanerne.

God tone på møtet mellom USAs Donald Trump og hans vert Xi Jinping i Kinas hovedstad.
  • Jørgen Lohne

– Kina kan fikse dette problemet raskt og enkelt, sa Donald Trump, som oppfordret Beijing til å kutte sine finansielle bånd til Pyongyang, samtidig som han også ba Russland hjelpe til med å legge press på Nord-Korea.

Kinas president Xi Jinping ga ingen løfter, men sa ifølge BBC at både USA og Kina skal fortsette å arbeide for at FNs sikkerhetsråds sanksjoner blir iverksatt for fullt og for en varig fred på den koreanske halvøy. Løsningen kan oppnås gjennom dialog og konsultasjoner, fremholdt den kinesiske lederen.

Xi nevnte Taiwan

Xi gjorde det ellers klart for sin gjest at spørsmålet om Taiwan, som Beijing ser som en utbryterprovins som rettmessig hører under Fastlands-Kina, er det mest sensitive i forholdet mellom Beijing og Washington, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dette spørsmålet skal ha vært inngående drøftet mellom medlemmer av Trumps delegasjon og kinesiske forhandlere, ifølge nyhetsbyrået. Også situasjonen i Sør-Kina-havet, der Kina har provosert med sin militære opprustning og bygging av kunstige øyer, skal ha vært tema for samtaler mellom tjenestemenn fra de to sidene.

  • Kinas mektigste leder siden Mao: Ingen etterfølger for Xi utpekt

Gigantiske handelsavtaler

Xi og Trump så ut til å trives i hverandres selskap da de kunngjorde at det er undertegnet handelsavtaler verd mer enn 2000 milliarder kroner. Enkelte amerikanske selskaper frykter dette kan fjerne oppmerksomheten fra problemene de opplever med markedsadgang i Kina.

Xi Jinping og Donald Trump var fornøyde med å kunngjøre enighet om store handelsavtaler.

Xi lovet at Kinas økonomi vil bli stadig mer åpen overfor utenlandske firmaer, inkludert amerikanske. Han smilte bredt da Trump gjorde det klart at han ikke klandrer Kina, men sine forgjengere i Det hvite hus for underskuddet på handelsbalansen.

– Vi skal oppnå rettferdighet, og det vil bli fantastisk for oss begge, sa Trump, som også roste Xi for den kinesiske lederens «evne til å få ting gjort».

– Selvsagt er ikke alt like enkelt, men på basis av vinn-vinn-samarbeid og rettferdig konkurranse kan vi løse alle problemene, sa Xi.

Som svar på Trumps anklager om et «forferdelig» kinesisk overskudd på handelsbalansen har den kinesiske siden pekt på at amerikanerne legger strenge restriksjoner på kinesiske investeringer i USA og eksport av høyteknologi.

Velkomstseremonien på direkte TV

Hvor stor vekt Kina legger på Trumps første offisielle besøk, ble tydelig demonstrert da hele velkomstseremonien utenfor Folkets stor hall torsdag ble overført direkte i statlig TV, noe som ifølge Reuters aldri tidligere er blitt en gjestende statssjef til del.

Donald Trump fikk med seg en kinesisk operaforestilling i Den forbudte by.

Også det amerikanske presidentparets ankomst til den kinesiske hovedstaden onsdag var preget av betydelig pomp og prakt, noe Trump satte stor pris på:

Looking forward to a full day of meetings with President Xi and our delegations tomorrow. THANK YOU for the beautif … https://t.co/lSC21tvK3w

Xi uttalte torsdag at han hadde hatt en grundig samtale med Trump der synspunkter var blitt utvekslet og enighet oppnådd på flere områder av felles interesse.

– Forholdet mellom Kina og USA er nå på et historisk startpunkt, ifølge den kinesiske presidenten.

Trump har takket og rost sin vert flere ganger under besøket: – Du er en meget spesiell mann! sa han blant annet om Xi.

Trump trosset også Kinas Twitter-forbud for å fortelle sine mange følgere om hvor stor pris han og fru Melania hadde satt på besøket i Den forbudte by sammen med Xi og den kinesiske presidentfruen Peng Liyuan.

On behalf of @FLOTUS Melania and I, THANK YOU for an unforgettable afternoon and evening at the Forbidden City in B … https://t.co/Q9H0MPdIvU
Melania og Donald Trump ble tatt med på omvisning av Xi Jinping og hans kone Peng Liyuan.

Den amerikanske lederens besøk i Beijing avsluttes med en offisiell middag torsdag kveld. Han har under rundreisen i Asia allerede besøkt Sør-Korea og Japan, og reiser fra Kina videre til Vietnam, hvor han ifølge russiske medier skal møte Vladimir Putin fredag, og Filippinene.

Les mer om

  1. Kina
  2. Nord-Korea
  3. Donald Trump
  4. Xi Jinping