Verden

Sydstatene fikk føle "Ivan"s kjempekrefter

Orkanen "Ivan" nådde den 500 kilometer lange amerikanske del av Mexicogulfen med full tyngde i går ettermiddag, norsk tid. Minst 14 er meldt omkommet, men myndighetene frykter at tallet vil stige.

  • Forf>
  • <forf>torill Nordeng <

Kan vare et døgn.Orkanens senter traff den amerikanske delstaten Alabama, slik det var varslet. Den kom inn mot land ved havnebyen Mobile med en vindhastighet på 209 km/t, og mange meter høye bølger slo inn over strendene. Skadene i den 300 år gamle byen skal være meget omfattende."Ivan" skjøv dessuten kraftige tornadoer foran seg og etterlot seg enorme nedbørsmengder. Unntakstilstand er innført i Florida, Louisiana, Mississippi og Alabama, melder nyhetsbyråene. Totalt 14 personer er hittil omkommet i Florida og Louisiana. Storbyen New Orleans var før "Ivan" nådde land ansett som spesielt utsatt, men så i går ut til å bli spart for det verste, til tross for oversvømmelser i deler av byen. New Orleans ligger seks fot under havnivået og er spesielt utsatt for orkaner, stormflo og store dønninger.

Enorme krefter

Kraften i "Ivan", som ble dannet som en tropisk syklon ute i Atlanterhavet, er blant de største som noen gang er målt, og den traff land på hele strekningen fra Louisiana i vest til Florida i øst. Mer enn to millioner mennesker hadde på forhånd søkt tilflukt lenger inne i delstatene.— Vi har aldri sett en orkan av denne styrken før, sa Alabamas guvernør Bob Riley til pressen i går."Ivan" dempet seg imidlertid noe etter at den kom inn over land, og avtok enkelte steder til "bare" 129 km/t. Mange millioner amerikanere som bor langs Mexicogulfen - og som hadde sikret husene sine som best de kunne før de dro av gårde - kunne i går vende tilbake og se at den helt store katastrofen ikke hadde inntrådt, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Men faren var på ingen måte over, meteorologene fryktet at det verste ikke var kommet ennå. Det er varslet enorme nedbørsmengder i kjølvannet av "Ivan", så mye som 38 centimeter, og det er sendt ut flomvarsel så langt nord som til North Carolina. Det er også sendt ut advarsel mot jord- og steinras.

Store skader

Minst 260 000 bolighus og forretningsbygg mistet strømmen i Alabama, 36 500 i Louisiana og 70 000 in Mississippi, melder AP. Samtidig var mer enn 300 000 strømkunder i de fire vestligste fylkene i Florida uten strøm. Florida sliter fortsatt med å få i gang igjen strømforsyningen for 16 000 mennesker som mistet strømmen da orkanene "Charley" og "Frances" herjet for noen uker siden.Det var i går for tidlig å fastslå hvor mange som har fått ødelagt husene sine, men det meldes om tak som er blåst av hus, trær som er blåst ned og veier og broer som er ødelagt. BBC meldte om et utrolig skue da "Ivan" nådde badebyen Gulf Shores i Florida. "Himmelen fikk et grønnskjær av gnister etter hvert som orkanen slo ut transformatorstasjonene", skriver BBC.En bøye som ligger i havet ca. 483 kilometer sør for Panama City i Florida, målte en enkelt bølge som var 15 meter høy, ifølge AP.

Nye orkaner

Mer uvær er på gang, ifølge både AP og BBC. Den tropiske syklonen "Jeanne" er under utvikling i Det karibiske hav og beveger seg vestover mot Puerto Ricos nordlige kyststripe med en fart på 129 km/t. Den kan nå Floridas østkyst allerede denne helgen. Det er sendt ut orkanvarsel både i Puerto Rico, de amerikanske Jomfruøyene og i deler av Den dominikanske republikk.

Milliardsummer

Ifølge ekspertene kan "Ivan" føre til utgifter på ti milliarder dollar for forsikringsselskapene, i tillegg til tapene på mellom 1 og 2 milliarder dollar etter orkanens herjinger på en rekke karibiske øyer, melder NTB/AFP/DPA.Beregningene inkluderer ikke tapte inntekter for turistindustrien eller for oljeselskapene som følge av at oljeplattformer og raffinerier ble stengt.Før "Ivan" traff USA, hadde den kostet minst 70 mennesker livet da den raserte Grenada, raste forbi Jamaica, tordnet gjennom Caymanøyene og feide forbi Cubas vestspiss.

Les også

  1. 18 drept av Ivan i USA

  2. Tusenvis flykter fra Ivan i USA

  3. Orkanen "Ivan" kan nå kysten av USA i løpet av kvelden

&lt;b&gt;Seilbåtstabel.&lt;/b&gt; &quot;Ivan&quot; har ødelagt seilbåter for store beløp i havnen utenfor byen Pensacola i Florida, konstaterer Stan Majewski.
&lt;b&gt;Til bunns.&lt;/b&gt; I Escambia Bay, nord for Pensacola, tok &quot;Ivan&quot; med seg deler av broen og sendte en trailer til bunns.
&lt;b&gt;Under vann.&lt;/b&gt; Mike Dungan sjekker hvordan det står til med huset etter at &quot;Ivan&quot; har lagt igjen store mengder nedbør i Fort Walton Beach, Florida.