Russlands forsvarsdepartement: – Har slått ned opprøret i Belgorod

Belgorod ble mandag angrepet av det Russland hevder er ukrainske sabotører. Nå sier Russland at de har kontroll.

Russiske raketter skytes opp mot Ukraina fra Belgorod, sett fra Kharkiv som ligger like ved grensen. Belgorods guvernør sier tirsdag at det stadig pågår en «antiterroroperasjon» i området, etter at det ble meldt om angrep mandag.

I går brøt det ut kamper på den russiske siden av grensen mot Ukraina. Nå sier det russiske forsvarsdepartementet at de har slått ned opprøret, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

– Vi har uskadeliggjort 70 terrorister, fire stridsvogner og fem pickuper, sier forsvarsdepartementet.

Ifølge russiske myndigheter skal flere personer være såret og minst én drept. Dette i et angrep mot en liten by kalt Gravjoron, som ligger bare 5 kilometer fra den ukrainske grensen.

Russland må styrke militærinnsatsen for å unngå ukrainske angrep på russisk jord, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov etter angrepene.

– Det som skjedde i går, gir grunn til dyp bekymring. Det bekrefter igjen at militante ukrainere fortsetter sine aktiviteter mot vårt land, sa Peskov til journalister tirsdag.

Gravjoron er også blitt beskutt med ukrainsk artilleri. Det hevder Belgorod-guvernør Vjatsjeslav Gladkov. I tillegg ble det mandag meldt om angrep i en annen småby kalt Glotovo.

– Angående situasjonen i Gravjoron-distriktet: Utrenskningen av territoriet fortsetter sammen med forsvarsdepartementet og politimyndigheter, skrev Gladkov på Telegram tirsdag morgen.

Videre sier han til sivile som evakuerte fra Gravjoron, at de fortsatt må holde seg unna.

Russland etterforsker angrepene

Ifølge Gladkov var det natt til tirsdag flere droneangrep mot Belgorod.

Flere boliger og offentlige bygg ble angivelig rammet, men det er ikke meldt om skadede eller drepte.

Flere droner skal også ha blitt skutt ned av luftvern. Russland har startet etterforskning av angrepene mot den russiske regionen. Russerne hevder ukrainske sabotører står bak.

Ukrainske myndigheter nekter for å ha noe med angrepene å gjøre. De sier de utføres av russiske grupper som kjemper et væpnet opprør mot staten.

Aftenposten har stedsverifisert disse dronebildene av det som mandag var kamper i Belgorod-området i Russland, like ved grensen til Ukraina.

Russere eller ukrainere?

Ukrainas militære etterretningstjeneste peker på gruppene Legionen for frihet for Russland (LSR) og Russisk frivillighetskorps (RVC), og gruppene synes selv å ha bekreftet at de står bak.

I en video på Telegram sier en mann i kamuflasjeutstyr at «Russland kommer til å bli fritt» og «Vi vil at våre barn vokser opp i fred og frihet».

– Beboere i grenseområdene: Bli hjemme, ikke gjør motstand og ikke vær redde. Vi er ikke deres fiender, sier en av flere militærkledde menn i et klipp som LSR har publisert.

Journalist Michael Colborne i gravenettstedet Bellingcat har tvitret om en video som er lastet opp av RVC. Gruppen er dannet av russiske høyreekstremister som motsetter seg president Vladimir Putin, og sier de står på ukrainsk side i krigen.

Colborne leder Bellingcat-gruppen som overvåker høyreekstreme grupper. Han skriver at de to i videoen er lettgjenkjennelige for folk som har oversikt over de «russiske høyreekstremistene som har oppholdt seg i Ukraina».