Israelske soldater drepte palestinsk lege under raid på Vestbredden

To palestinere er skutt og drept i et israelsk raid mot flyktningleiren Jenin på den okkuperte Vestbredden. En av dem var lege, ifølge palestinske myndigheter.

En blodpøl lå igjen på stedet der den palestinske legen Abdullah al-Ahmad ble skutt og drept i flyktningleiren i Jenin på den palestinske Vestbredden fredag.

Det var tidlig på morgenen fredag at flere titalls israelske militære kjøretøy rullet inn i Jenin. Det meldte det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Det utløste kraftige sammenstøt mellom soldatene og militante palestinere i flyktningleiren.

Ifølge det palestinske helsedepartementet ble to palestinere skutt og drept. Den ene av dem var legen Abdullah al-Ahmad. Han skal ha blitt skutt i hodet utenfor sykehuset i utkanten av leiren.

Al-Ahmad ble skutt og drept mens han behandlet sårede, sa Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh til Wafa.

Det andre offeret, Mateen Debaya, skal ha tilhørt den militante gruppen Islamsk hellig krig. Fem andre ble såret under det israelske angrepet. Blant dem var to paramedisinere som ble såret da en ambulanse ble fanget i kryssilden, ifølge Wafa.

– Vi er svært bekymret over den forverrede sikkerhetssituasjonen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og det høye antallet drepte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kommentar til NTB fredag kveld.

Dødeligste siden 2015

I år er over 120 palestinere drept i israelske raid i de okkuperte områdene. 2022 har allerede blitt det dødeligste året siden 2015.

– Volden må stanse. Sivile må beskyttes, og deres bevegelsesfrihet må respekteres, sier Huitfeldt.

Mange av ofrene har vært ungdommer som protesterte mot soldatene. Andre var tilfeldige sivile. De israelske soldatene har tatt hundrevis av palestinere til fange. Flere har havnet i såkalt administrativ forvaring – uten lov og dom.

Det israelske hæren bekrefter at de gjennomførte et raid i Jenin natt til fredag, men uten å gi ytterligere detaljer.

En israelsk soldat snakker med bosettere som herjet i en palestinsk by torsdag.

Slo med køller

I en annen palestinsk landsby på Vestbredden, Hawara i utkanten av Nablus, ble innbyggerne angrepet av 70 israelske bosettere fra bosetningen Yitzhar torsdag.

Ifølge Ghassan Daghlas, en palestinsk tjenestemann som følger med på bosetternes virksomhet i området, ble palestinere banket opp, butikker ødelagt og biler stukket i brann. Bosetterne satte også fyr på en park i landsbyen. 22 mennesker ble ifølge Daghlas truffet av steiner, mens et 20-tall ble banket opp.

Amatørvideoer viser unge bosettere med køller som løper gjennom gatene på jakt etter palestinere.

– Den israelske hæren gjorde ingenting annet enn å beskytte dem, sier Daghlas.

Det er uklart hva som utløste spenningen ved Nablus, men militante palestinere i området har den siste tiden stått bak flere veibomber. Samtidig regnes flere av de jødiske bosetterne her for å være svært militante.