Ny kampanje skal gjøre Sverige mindre attraktivt for asylsøkere og andre migranter
I det siste har den svenske migrasjonsministeren dukket opp i flere internasjonale medier. Målet er å holde asylsøkere unna.
«Da jeg gikk inn i politikken som 13-åring, drømte jeg om en verden uten grenser. Men migrasjonskrisen i 2015 endret landet mitt.»
Slik starter den svenske migrasjonsministeren Maria Malmer Stenergard et innlegg i den tyske avisen Die Welt. Hun representerer det borgerlige partiet Moderaterna. Stenergard tegner et dystert bilde av svensk innvandringspolitikk og skriver at landet i fremtiden vil ha mye lavere asylinnvandring enn i dag.
Den siste tiden har det dukket opp lignende innlegg og intervjuer med Stenergard i tyske, franske, danske og belgiske medier, skriver Aftonbladet.
Disse er en del av en informasjonskampanje som den svenske regjeringen varslet tidligere i år. Målet er å bremse innvandringen til landet og korrigere synet på Sverige som et raust mottagerland.
Migrasjonsministeren vil blant annet unngå at folk som ikke har tilstrekkelige beskyttelsesbehov, kommer til Sverige, for så å bli sendt hjem igjen.
Kampanjen er ifølge Stenergard et ledd i regjeringens plan for å få bukt med blant annet gjengvolden og andre problemer som landet har opplevd de siste årene. Dette var en av de viktigste sakene under fjorårets valg. Nå blir det store endringer i Sverige, ifølge migrasjonsministeren.
– Vi snakker om et paradigmeskifte, sier Stenergard i en video på regjeringens hjemmeside.
Møter kritikk
I debattinnlegget i den tyske avisen, skriver Stenergard blant annet at man vil stille strenge krav til de som ønsker asyl i Sverige. Hun skriver blant annet at innvandrere må lære svensk umiddelbart.
Stenergard hevder videre det er et problem at de fleste utenlandsfødte i Sverige i dag, ikke kan forsørge seg selv.
Men dette er ikke riktig, ifølge Statistiska centralbyrån (SCB).
Ikke lenger en «humanitær stormakt»
I oktober fikk Sverige en ny, borgerlig regjering ledet av Ulf Kristersson fra Moderaterna. Den nye regjeringen varslet en strengere innvandringspolitikk.
– Sverige er det eneste landet i Europa, ved siden av Tyskland, som virkelig åpnet grensene i forbindelse med flyktningkrisen i 2015. Sverige har tatt imot en større andel migranter enn andre land, sier Lise Rakner, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
Ifølge Rakner er det en utbredt praksis at europeiske land driver informasjonskampanjer med mål om å gjøre seg lite attraktive for asylsøkere.
Nå har flere av de største partiene i Sverige innstramming av innvandringen som en av sine viktigste saker.
– Tidligere var det nesten bare Sverigedemokraterna som førte denne politikken, men de siste årene har det vært et markant stemningsskifte, sier Rakner.
Hun mener problemene i Sverige nå prøver å få bukt med, skyldes en kombinasjon av sterk privatisering av den svenske velferdsstaten og en liberal innvandringspolitikk.
– Denne kombinasjonen har vanskeliggjort integrering og ført til en utvikling av parallellsamfunn.