Ukrainerne feirer ny seier. Russland bekrefter tilbaketrekning fra nøkkelby i øst.

– Ukrainerne er 4–5 ganger så mange som oss, ifølge prorussisk krigsjournalist.

Ukrainske styrker har lørdag kjempet seg frem til og inn i byen Lyman. På ettermiddagen bekrefter russiske myndigheter at de russiske styrkene har forlatt den strategisk viktige byen. Det melder det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, ifølge Reuters.

– Uttrekninger skjer i forbindelse med trusselen om at styrkene kan bli omringet, sa det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Ria Novosti.

Tar ukrainerne hele byen, er dette den største militære seieren for Ukraina siden lynoffensiven mot Kharkiv for noen uker siden.

Situasjonen er fortsatt uoversiktlig. Tidligere lørdag sa en talsperson for de ukrainske styrkene at de venter å kunne ta rundt 5500 russiske soldater til fange, ifølge Radio Svoboda.

Ukraina hevder å ha tatt flere landsbyer

Stabssjefen til Zelenskyj har delt en video av ukrainske soldater vifter med det ukrainske flagget ved byskiltet.

I videoen sier soldaten:

«1. oktober. Vi bretter ut flagget, setter det på landet vårt. Lyman. Alt skal bli Ukraina.»

Sergij Tsjerevatyj er talsperson for de ukrainske styrkene i øst. Til ukrainske medier bekrefter han at ukrainske soldater har kontroll på fem landsbyer i nærheten: Jampil, Novoselivka, Sjandrygolovje, Drobysjeve og Stavky.

Dette er det største antallet russiske soldater som er blitt omringet til nå i krigen, ifølge guvernør Serhij Hajdaj i nabofylket Luhansk.

– Nå har de tre muligheter: Enten kan de bryte gjennom linjene, overgi seg eller dø alle sammen, sier han, ifølge NTB.

Skuffede bloggere

De russiske militærbloggerne har de siste månedene rapportert fra fronten i Ukraina. Der russiske statlige medier har unnlatt å fortelle når det går dårlig, har de, ofte høyrenasjonalistiske, bloggerne vært åpent fortvilet over situasjonen.

Semjon Pegov, bedre kjent som militærbloggeren WarGonzo, la lørdag ut melding om at «neo-nazistene» fra Ukraina går rundt i Lymans gater.

– Informasjon er bekreftet fra flere kilder. Hvis det finnes noen sjanse til å forsvare og ta tilbake byen, så er de veldig små.

Det samme ble hevdet av den nasjonalistiske militærbloggeren Igor Girkin lørdag ettermiddag. Girkin er tidligere russisk etterretningsoffiser og ledet den russiske krigføringen i Øst-Ukraina i 2014.

– Ifølge nye meldinger har Ukrainas militære allerede tatt kontroll, eller i hvert fall gått inn i Lyman, skriver Girkin på Telegram. Der har han 650.000 følgere.

– Nøkkelen til nord

Lyman ligger i Donetsk fylke øst i landet og har vært under russisk kontroll siden april.

Det er en strategisk viktig by i Ukraina-krigen. Det er et viktig jernbaneknutepunkt. Russerne har brukt byen for å frakte forsyninger videre inn i okkuperte områder i nord og øst.

Krigskorrespondent Aleksander Kots arbeider i Komsomolskaja Pravda. Avisen er også kjent som Putins favorittavis. Sent fredag skrev han en oppdatering på situasjonen i og rundt byen.

– Ukrainerne er 4–5 ganger så mange som oss. Vi har fått støtte, men det har ikke vært nok. Fredag ble vi omringet, skriver han og legger til:

– Herfra kan den ukrainske offensiven spre seg til Svatovo, Kremennaja og Lisitsjansk.

Det er militæranalytiker Kirill Mikhailov enig i.

– Lyman er nøkkelen til Svatovo. Svatovo er nøkkelen til Luhansk. Det vil si de områdene i Luhansk som ble tatt etter 24. februar, sier han til den russiske nettavisen Mediazona.

Avledningsmanøver?

Ukrainerne har vært på offensiven etter at de for noen uker siden jaget russerne ut av Kharkiv-området i nord. Det ble gjort etter at alle trodde at Ukraina ville fokusere på Kherson i sør. Hendelsen har gjort det vanskelig for russerne å lese ukrainernes plan.

– Hvem vet, kanskje er angrepet på Lyman en avledningsmanøver, og de vil angripe andre steder, spør Kots, før han fortviler over at de også har problemer andre steder langs fronten:

– Vi har fortsatt en vanskelig situasjon lang Oskol-elven etter å ha forlatt Izium.

Militærbloggeren Igor Girkin tror også at offensiven ved Lyman kan være en avledningsmanøver. Han forventer et nytt ukrainsk angrep lenger sør.

Den kjente russiske krigsjournalisten Aleksandr Sladkov er også på bakken i Ukraina. På Telegram skriver han at det som nå skjer i Lyman, bør bli gjenstand for grundig analyse av forsvarsdepartementet.

Sammenfalt med Putins fest

Meldingene om at byen er omringet kommer kun timer etter at den russiske presidenten feiret annekteringen av Ukrainas territorium.

Les også

Putin feiret det største landrøveriet siden andre verdenskrig. Nå kan han gå på en ny, stor smell.

Fredag var det stor fest i Moskva. Først holdt Putin en 37 minutter lang tale der han sa at Russland skal knuse Vestens hegemoni. Deretter var det klart for konsert på den Røde plass hvor statlige ansatte var beordret til å delta.

Den russiske uavhengige avisen Meduza deltok på konserten. Den beskrives som en endeløs rekke av «ukjente artister og representanter fra de annekterte områdene.» Men så kom skuespilleren Ivan Okhlobystina. Han mener det ikke er nok å kalle krigen i Ukraina for en militæroperasjon eller en patriotisk krig. Han kaller det en hellig krig og brukte ordet angrepsordet «Gojda» fra tiden under tsar Ivan den grusomme:

– Gojda, brødre og søstre! Vær redd, vi kommer, ropte han fra scenen.

Annekteringen er fordømt på det sterkeste fra Vesten og FN.

Ukrainerne lover at det ikke kommer til å forandre noe på deres kamp. Selv om Putin har lovet at han vil forsvare det han mener nå er russisk territorium med «alle virkemidler». Det inkluderer også atomvåpen.

Som et direkte svar på annekteringen søkte Ukraina fredag om Nato-medlemskap. Og fortsatte kampene om Lyman, som ligger i én av de fire regionene Putin annekterte.