Verden

Tyrkia-krigen på 2 minutter

YPG, PKK, Peshmerga: Forvirret? Ikke fortvil. Her er spørsmålene du ikke tør stille høyt om Tyrkias nye krigføring.

Tyrkiske soldater sørger over sin kollega, Mehmet Yalcin Nane, som torsdag ble drept da IS-krigere angrep en tyrkisk grensepost mot Syria. Emrah Gurel, AP/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Tirsdag orienterer Tyrkia sine NATO-allierte om hvorfor de til slutt kastet seg inn i krigen mot Den islamske staten og dessuten begynte å bombe kurdiske geriljasoldater i Nord-Irak.

kurdistanjpegkart-H6MGLGxCIv.jpg

Hva utløste omdreiningen i konflikten?

Mandag forrige uke angrep en selvmordsbomber et møte med sosialistisk ungdom i Suruc nær Tyrkias Syria-grense. 32 døde og 100 ble såret. Angriperen antas å være sendt ut fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). De drepte skulle delta i gjenoppbyggingen av den syriske byen Kobani, som lenge var okkupert av IS. Dette utløste følgende:

 • Tyrkia iverksatte luftangrep mot IS i Syria.
 • Kurdistans arbeiderparti (PKK) hevnet IS-angrepet med å drepe to tyrkiske politifolk som de sa hadde stått i ledtog med IS. De sa også at tyrkiske myndigheter var skyldige på grunn av sin motvilje til å krige mot IS.
 • Tyrkia åpnet en flybase for den internasjonale alliansen som angriper IS fra luften i Operation Inherent Resolve.
 • Tyrkia begynte å angripe PKK-baser i Nord-Irak etter flere års våpenhvile med gruppen.
 • Heftige kurdiske protester flere steder i Tyrkia ble møtt med tåregass og vannkanoner. En politimann er drept.

Hvem er egentlig kurderne?

Kurderne er en folkegruppe på rundt 25 millioner med felles kultur og språk, men ikke noe eget land. De bor hovedsakelig i Tyrkia, Irak, Iran, Syria og Armenia. Et flertall er sunnimuslimer. Nord-Irak er regionen der de med stort innslag av selvstyre er kommet nærmest en egen stat.

Hvem er hvem av kurdiske krigere?

De kurdiske PKK-krigerne har sine leirer nord i Irak. Her er de ved en base i Sinjar. ASMAA WAGUIH, Reuters/NTB Scanpix

Peshmerga-krigerne er i praksis Nord-Iraks hær. Her får de opplæring av en offiser fra alliansen som kriger mot IS. Azad Lashkari, Reuters/NTB Scanpix

De kurdiske YPG-krigerne slåss mot IS i Syria. Her holder de en stilling nær Hasaka. Rodi Said, Reuters/NTB Scanpix

PKK: Kurdistans arbeiderparti er basert i Tyrkia og Nord-Irak. Var marxist-leninistisk ved dannelsen sent på 1970-tallet. Antas å ha opp mot 5000 krigere.

YPG: Kurdiske militser i Syria. Har den siste tiden har fremgang på slagmarken mot IS og har nærmet seg IS-hovedstaden Raqqa. Antas å ha 65.000 krigere.

Peshmerga: De militære styrkene som adlyder ordre fra kurdiske myndigheter i Nord-Irak. Har 200.000 soldater, men var dårlig forberedt og dårligere utstyrt da IS rykket inn i nabolaget deres i fjor. De får nå utstyr og trening fra et dusin land, blant andre driver Norge opplæring.

Hvilken stilling har kurderne i Tyrkia?

Rundt 15 millioner kurdere bor i Tyrkia. De utgjør dermed en femtedel av befolkningen. Siden midten av 1980-tallet har Kurdistans arbeiderparti (PKK) ledet an i et voldelig opprør for selvstyre, men de to siste årene har det vært våpenhvile. PKK er oppført som en terroristorganisasjon av USA og NATO.

I årets valg 7. juni fikk et prokurdisk parti over 13 prosent av stemmene og 80 av 550 mandater i parlamentet. Partiet sier nå at regjeringen drar Tyrkia inn i en borgerkrig og ber myndighetene heller gjenoppta dialogen med kurderne. Mange vanlige tyrkiske velgere er imidlertid fortsatt skeptiske etter tre tiår med opprør. Et nasjonalistisk parti (MHP) som gikk til valg blant annet på å skrote fredsprosessen med kurderne, hadde klar fremgang og fikk også 80 mandater.

Hvorfor kriger Tyrkia mot kurderne når også de er fiender av IS?

PKKs drap på to tyrkiske politifolk er den direkte foranledningen til at Tyrkia nå angriper deres leirer nord i Irak. Konflikten mellom PKK og Tyrkia hadde allerede begynt å ulme igjen etter at Tyrkia ikke viste vilje til å hjelpe til i kampen mot IS, spesielt da terroristene erobret og holdt byen Kobani i månedsvis. Analytikere mener tyrkiske myndigheter har vært engstelige for at kurdisk suksess i Syria og Irak skulle smitte til Tyrkia og oppildne til fornyet opprør. Kurdiske kommentatorer mener at tyrkernes tiltak for å kontrollere grensen mot Syria har vært iverksatt mer for å undergrave dem enn for å sabotere IS. I Irak-kurdernes hovedstad Erbil vil man imidlertid ikke hisse til kamp mot Tyrkia. Statsministeren der maner både PKK og Tyrkia til å gjenoppta dialogen, og Erdogan beskrives i en uttalelse som «forståelsesfull og modig» for sin rolle i fredsprosessen.

 1. Les også

  Stoltenberg innkaller til møte i NATOs råd om Tyrkia

 2. Les også

  – Erdogan bomber PKK for å beholde makten

 3. Les også

  Tyrkiske soldater drept av bilbombe

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kurdisk milits med USA-flagg provoserer Tyrkias president

 2. VERDEN

  Kurderne stemte for uavhengighet – nå har de «tapt nesten alt»

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Kurdisk selvstendighet er urealistisk

 4. VERDEN

  USA støtter to sider som kjemper mot hverandre i Syria

 5. VERDEN

  Stemmer for uavhengighet idag. Det kan koste kurderne dyrt.

 6. VERDEN

  EU fordømmer Tyrkias Syria-invasjon. Trump lanserer oppsiktsvekkende teori om kurderne.