Verden

Visepresidentens stemme avgjorde: Senatet behandler ny helselov

President Donald Trump vant en viktig seier da Senatet tirsdag vedtok å gjenoppta behandlingen av Trumps helsereform.

President Donald Trump vant en viktig seier da Senatet startet behandlingen av å avskaffe Obamacare, men om den blir avskaffet eller erstattet og i tilfelle med hva, er uvisst.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Senatet tok et nytt steg i retning av å avskaffe Obamas helsereform da det med 50 mot 50 stemmer vedtok å starte behandlingen av saken. Når det er likt, er det visepresident Mike Pence som avgjør, og han sørget for at saken kommer opp i Senatet.

Resultatet er en stor seier for preisdent Donald Trump og den republikanske flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, som har loset saken frem til behandling.

Problemet er at Senatet ikke helt vet hva det startet å behandle.

Republikanernes senator John McCain fotografert i det han ankommer Senatet tirsdag for å avgi sin stemme.

McCain viktig

Den alvorlig syke senator John McCain kom til senatet for å hjelpe med å innfri Trumps valgløfte om å fjerne Obamas helsereform.

Dette var med på å få tvilerne til å stemme for å ta opp debatten og sikret at saken nå kommer til behandling.

Dermed starter behandlingen, hvor Senatet diskuterer ulike sider og forslag om tillegg og endringer i den helseloven som Representantenes hus har vedtatt.

Dette vil starte nå, og den endelige avstemningen er ventet om få dager, skriver The New York Times.

Det rådde i realiteten full forvirring om hva senatorene har bestemt at man skal behandle.

– Vi vet ikke om vi stemmer over presidents forslag, Senatets første eller andre utkast, et nytt utkast fra Senatet eller et forslag fra 2015 om å avskaffe den nåværende helsereformen Affordable Care Act, sier senator Susan Collins som representerer Maine.

Hun understreker at dette ikke er en spesielt god fremgangsmåte når man skal ta en avgjørelse som vil påvirke millioner av mennesker. Hun var en av de to republikanske senatorene som på forhånd varslet at hun ville stemme nei til å behandle saken. Alle demokratene stemte i mot å ta saken opp til behandling.

Den republikanske flertallslederen i Senatet Mitch McConnell fikk flertall for å starte behandlingen av en avskaffelse av Obamacare.

Obamas flaggsak

Helsereformen var president Barack Obamas største innenrikspolitiske seier i hans åtte år som president. Dette var en hovedsak i valgkampen i 2008. Men helsereformen – som fikk kallenavnet Obamacare – var upopulær i vide kretser. Den passerte også Kongressen med et nødskrik. Helt siden den ble vedtatt i 2010, har Republikanerne lovet å avskaffe den. Problemet har blant annet vært for dem å enes om nye som skal erstatte den. Det er de ikke enig om og

Lover grundig debatt

– Vi har en plikt til å handle, sa majoritetsleder McConnell til senatorene like før avstemningen ved 21-tiden norsk tid.- Vi kan ikke la denne muligheten gå fra oss, understreket han.

Da avstemningen skulle ta til ble møtet forstyrret av et tyvetalls demonstrasjoner.

– Senatet vil nå ha en grundig debatt om helsevesen som vil innkludere en rekke endringer og tilegg, sa McConnell.