Verden

Nye tall viser solid forsvarsvekst i Europa. Er det nok til å gjøre Trump fornøyd?

BRUSSEL (Aftenposten): Forsvarsbudsjettene i Europa og Canada vil øke med 4,3 prosent i 2017, ifølge NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg presenterte ferske tall for pengebruken på forsvar i Europa på en pressekonferanse onsdag. Foto: Mindaugas Kulbis / TT / NTB Scanpix

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Dette er den raskeste økningen i forsvarsbudsjettene på mange år og styrker bildet av at den mangeårige trenden med fallende forsvarsbudsjetter i Europa er brutt.

– Vi har nå hatt tre år på rad med akselererende økning i budsjettene. Vi har giret om, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse før torsdagens forsvarsministermøte i Brussel.

25 av de 29 landene i alliansen ligger an til å øke budsjettene i 2017. Veksten på 4,3 prosent innebærer en økning på 12 milliarder dollar (rundt 100 mrd. kroner) når det tas høyde for prisstigning.

Blir Trump fornøyd?

Nå er spørsmålet om det er nok til å tilfredsstille USA og president Donald Trump. Det er bare en måned siden han refset resten av alliansen kraftig på NATOs toppmøte i Brussel.

– Mange av landene skylder massive mengder penger for tidligere år, sa Trump da.

NATO-landenes langsiktige mål er å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar, men ved utgangen av 2016 var det kun fem medlemsland som oppfylte målet.

Stoltenberg regner med at ett nytt land – Romania – vil bli med i toprosentklubben i 2017. Den store majoriteten av medlemsland har fortsatt en lang vei å gå.

Trump har omtalt toprosentmålet som «det absolutte minimum» av hva som er nødvendig.

 • Trump får kraftig kritikk etter NATO-toppmøtet. – En seier til Putin, mener seniorforsker

– En start, men ikke i mål

Stoltenberg ble spurt om presset fra Trump er medvirkende årsak til at forsvarsbudsjettene i Europa nå vokser raskere enn på lenge.

– Jeg hilser velkommen det sterke fokuset fra Trump på å øke forsvarsbudsjetter, men dette er en implementering av en beslutning alle landene har tatt sammen.

NATO-sjefen mener det er i de europeiske landenes «egen interesse» å ruste opp, men tror budsjettøkningene blir lagt merke til i USA.

– Dette bidrar også til å styrke de transatlantiske båndene. Trump har allerede uttalt at pengene renner inn basert på tidligere tall, det er enda mer tilfelle nå. Amerikanerne mener at dette er en start, men at vi ikke er i mål, sier Stoltenberg.

Tror ikke målet blir nådd

Enkelte mener det er helt urealistisk å tro at alle landene i Europa vil bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar innen 2024, som er målet landene har satt seg. Land som Spania og Belgia må mer enn doble forsvarsbudsjettene sine for å klare dette.

– Endel europeiske allierte vil ikke kunne oppfylle målet, og hvis USA fortsetter å kjøre knallhardt på dette, vil vi gå mot en vanskelig situasjon, sier en NATO-diplomat til Aftenposten.

Eksperter advarer om at tolkningen av målet spriker på hver side av Atlanterhavet.

– Det er et stort gap mellom USA og Europa i hvordan de oppfatter dette målet. Så lenge definisjonen spriker, er det fare for splittelse, har forsvarsekspert Bruno Lete ved tenketanken German Marshall Fund (GMF) tidligere uttalt til Aftenposten.

LES OGSÅ: For ett år siden lå Europa på dødsleiet. Nå brer optimismen seg over hele kontinentet.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Jens Stoltenberg
 3. Nato

Relevante artikler

 1. VERDEN

  13,5 norske forsvarsbudsjetter. Det er hva Stoltenberg vil ruste opp med i Europa.

 2. VERDEN

  Nye tall: Europa beveger seg mot NATOs pengemål i sneglefart

 3. VERDEN

  Europeiske NATO-land ville vite hvem som bidro mest i utlandet. Det var en dårlig idé.

 4. VERDEN

  Norge ligger an til å rase på NATOs ranking

 5. VERDEN

  Europa håper på Skryte-Trump, men frykter Sinna-Trump. «Skuldrene er kjempehøye».

 6. VERDEN

  Trumps kjefter og truer NATO. Likevel ruster USA kraftig opp i Europa.