Verden

Denne videoen spilt inn av en politimann, øker spekulasjonene om et kupp i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro har satt landet militære styrker i full beredskap etter det han betegner som et kuppforsøk.

Politimannen Oscar Perez fra Venezuela publiserte tirsdag en kunngjøring på sin Instagram-konto.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

En profilert politimann la tirsdag ut en video der han krever at Venezuelas president går av. Kort tid etter angrep et politihelikopter landets høyeste domstol.

– Jeg har aktivert alle de væpnede styrkene til å forsvare freden, sa presidenten under en pressekonferanse i presidentpalasset.

Ifølge Maduro ble det kastet to granater fra helikopteret, men de detonerte ikke. Andre kilder sier det ble kastet flere granater, skriver The Guardian.

– Før eller senere kommer vi til å få tak i helikopteret og de personene som står bak dette terrorangrepet, sa Maduro.

Videoer lagt ut på sosiale medier viser et politihelikopter som sirkler over byen før man kan høre skudd og et høyt smell, skriver BBC.

Sent tirsdag kveld opplyste Venezuelas kommunikasjonsminister Ernesto Villegas at flere offisielle bygg ble angrepet. Minst 15 skudd ble ifølge ham avfyrt fra et helikopter mot innenriksdepartementet, før helikopteret fløy videre og det ble kastet fire granater mot høyesterett.

Forvirring

Ifølge myndighetene var det politipiloten Oscar Pérez som kapret helikopteret. Han har spilt i filmen «Suspended Death» og har flere ganger posert med våpen på bilder i sosiale medier.

I en video der han er flankert av personer iført masker og med rifler i hendene, angivelig i forbindelse med tirsdagens angrep, sier han følgende:

–Vi er en koalisjon av militærfolk, politi og sivile offentlige tjenestepersoner som er motstandere av denne kriminelle overgangsregjeringen.

Maduro har i flere måneder avvist opposisjonens krav om nyvalg og har foreløpig støtte fra militærets øverstkommanderende. Det kan være avgjørende i et land som Venezuela, som har hatt tre forsøk på militærkupp siden 1992.

Støttet opprørerne

Tirsdagens angivelige kuppforsøk var ifølge Maduro ledd i en konspirasjonen mot ham og hans sosialistiske regjering.

– Det kunne ført til en tragedie med flere titalls døde og skadde, sa han.

Ifølge Maduro kan Oscar Pérez knyttes til tidligere innenriksminister Miguel Rodríguez Torres, som Maduro anklager for å stå i ledtog med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Anklager USA

Maduro anklager USA for å planlegge å invadere Venezuela og opplyste tidligere i uka at fem personer var pågrepet etter å ha forberedt en slik invasjon.

Hvis et amerikanskstøttet kupp skulle sette en stopper for Maduros planlagte grunnlovsreform, lover han om nødvendig å gjennomføre planene med våpen i hånd.

Maduro hevder at en væpnet innblanding i Venezuelas anliggender vil utløse en krise som vil stille konfliktene i Midtøsten helt i skyggen.

Minst 76 personer er drept siden april i daglige opptøyer og sammenstøt i landet.

Politimannen Oscar Perez står med et manus i hendene og ser dystert inn i kamera. Bak ham står fire menn delvis skjult av skygger. De er kledd i kamuflasjetøy og bevæpnet med automatgeværer. I fem små filmsnutter på bildetjenesten Instagram leser han opp sitt budskap til et politisk splittet land som har vært preget av gatekamper hele våren.

– Vi er Guds krigere

Perez sier i sin kunngjøring at han representerer en gruppe militære, politifolk og sivile tjenestemenn som er motstandere av det han kaller «Venezuelas kriminelle regjering». Han ber alle landsmenn gå ut i gatene og slutte seg til kampstyrkene.

– Vi har to valg. Vi kan enten bli dømt i morgen av vår samvittighet og medborgere, eller vi kan begynne i dag med frigjøringen fra den korrupte regjeringen. Vi er Guds krigere og vårt oppdrag er å tjene folket, leser Perez rolig. Til slutt titter han opp fra manuset, løfter høyre hånd i været og utbryter «Leve Venezuela».

TV-bildene viser helikopteret over Venezuelas hovedstad Caracas.

Utløste spetakkelet

Situasjonen i landet har vært preget av uro siden mars. Etter at folk i årevis har strevd med økonomisk krise og hyperinflasjon som har gjort pengene verdiløse, er det særlig tre politiske saker som har utløst rabalderet.

 • Landets høyesterett gjorde et forsøk på å ta siste rest av makt fra nasjonalforsamlingen – der opposisjonen er i flertall.
 • Landets mest fremtredende opposisjonspolitiker, Henrique Capriles, ble forbudt å ha offentlige, politiske verv i 15 år.
 • President Nicolás Maduro planlegger i sommer å sette sammen en grunnlovsgivende forsamling. Kritikerne mener dette bare er et knep for å utsette presidentvalget i 2018 og holde på makten.

Plyndring og håndgemeng

Godt over 70 personer er drept i opptøyene. De siste dagene har også spenningen vært høy. Mandag kveld var det omfattende plyndring i byen Maracay nær hovedstaden Caracas. Tirsdag kom det til håndgemeng mellom politikere i nasjonalforsamlingen og sikkerhetsvakter.

Spilte i actionfilm

Kort tid etter at Perez’ Instagram-film ble publisert, oppsto det kaos og forvirring i landet. Myndighetene opplyser at det ble kastet fire granater fra et helikopter mot landets høyesterett og avfyrt 15 skudd mot innenriksdepartementet der 80 gjester deltok i en mottagelse. Ingen skal ha blitt skadet.

På helikopteret sto ordet frihet og tallet 350. Det siste er en referanse til en grunnlovsbestemmelse om å felle en udemokratisk regjering.

Perez er helikopterpilot og ble også et kjent navn etter at han var medprodusent og skuespiller i en spansktalende actionfilm. På Instagram har han gjort seg bemerket med en rekke bilder og filmer av seg selv der han flyr, dykker eller øver på skarpe situasjoner. På en film skyter han bakover mens han sikter ved hjelp av et speil. Onsdag jaktet store styrker på Perez og hans medsammensvorne.

Perez filmer seg selv mens han skyter på blink ved hjelp av speil.
Venezuelas president Nicolas Maduro talte tirsdag til tilhengere om opprettele av en grunnlovsgivende forsamling.

Teoriene florerer

Sentrale opposisjonspolitikere var tirsdag og natt til onsdag usikre på hvordan de skulle forholde seg til helikopterangrepet. De advarte mot å trekke forhastede konklusjoner før man hadde mer informasjon. Andre luftet derimot sine teorier på nettet og mente det hele var iscenesatt av president Nicolás Maduro for å få et påskudd til å slå enda hardere ned på opposisjonen.

Presidenten selv stempler angrepet som terror og mener det er en del av et CIA-komplott for å få ham avsatt. Ifølge innenriksdepartementet jobbet en av de involverte pilotene for den nå avsatte innenriksminister Miguel Rodríguez Torres, som departementet anklager for å være CIA-agent. Rodríguez avviser på Twitter enhver befatning med saken og kritiserer helikopterangrepet som galskap.

Uro, protester og gatekamper har preget Venezuela i månedsvis, og mange demonstranter bruker maske.

– Overvåker offiserer

Det er ikke kjent om den antatte helikopterangriperen Oscar Perez faktisk har støtte av noen betydning i landets væpnede styrker eller politiet. Det amerikanske etterretnings- og analyseselskapet Stratfor rapporterte allerede i mars – via sine anonyme kilder i landet – at myndighetene hadde begynt å overvåke militære offiserer av frykt for at de ikke var lojale. Analytikerne mente imidlertid det ikke lå an til noen snarlige kupplaner.

Les også

 1. Venezuelanere kjemper mot politisk sensur ved å lese opp nyheter på bussen

 2. 150.000 personer krysset denne grensen for å kjøpe toalettpapir, bleier og mat

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Venezuela