Verden

Én drept og fire såret i knivangrep i Hamburg

Én person ble drept og fire andre ble såret da en 26-åring fra De forente arabiske emirater knivstakk kunder på et supermarked i Hamburg fredag.

Politiet har pågrepet en mann etter knivangrepet i Hamburg. Foto: Markus Scholz / TT / NTB scanpix

  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

Tysk politi slo full terroralarm da de fikk melding om angrepet. Hendelsesforløpet er fortsatt uklart, og ifølge noen meldinger var det et ransforsøk som gikk galt. Mannen skal ha stukket tilfeldige kunder med en stor kjøkkenkniv da han flyktet ut av butikken.

Politiet bekrefter at gjerningsmannen er 26 år gammel og født i De forente arabiske emirater, men vil ikke spekulere i motivet. Ifølge tyske medier har mannen fått avslag på asylsøknaden og skulle utvises fra landet.

Ifølge den tyske avisen stormet gjerningsmannen inn på et supermarked og hugget etter tilfeldige forbipasserende med kniv. Deretter flyktet han fra stedet.

– Mannen gikk plutselig til angrep på kunder. Én ble drept og flere ble såret, sier en talskvinne for tysk politi, Heike Uhde, til Bild.

Kjent for politiet

Under en pressekonferanse lørdag sier Hamburgs justisminister Andy Grote at gjerningsmannen var kjent for politiet som en islamist, men ikke jihadist.

Grote sier det er ting som tyder på at den siktede kan ha hatt et islamistisk motiv for angrepet, men påpeker samtidig at mannen hadde psykiske problemer.

Sikkerhetsmyndighetene regnet ikke mannen som en umiddelbar trussel.

Politiet i Hamburg bekrefter at fem personer, inkludert avdøde, ble skadet i hendelsen. Den drepte er en 50 år gammel mann.

#Barmbek: Täter verletzte nach aktuellem Stand 5 Personen (eine tödlich). Verdächtiger wurde durch Passanten überw… https://t.co/biqCTmIsvA

Politiet melder også at gjerningsmannen ble overmannet av vitner og ble lettere skadet. Han skal ha vært blodig og så ut til å ha en hodeskade.

Gjerningsmannen ble pågrepet nær supermarkedet kort tid etter og kjørt bort i en politibil.

Øyenvitner fulgte etter gjerningsmannen

Tysk politi bekrefter ifølge Hamburger Morgenpost at de vurderer saken som et terrorangrep.

Øyenvitner sier til avisen at angriperen ropte «Allahu Akbar» – «Gud er størst» – da han gikk løs på menneskene rundt seg.

Flere vitner fulgte etter gjerningsmannen da han stakk fra stedet, og hjalp dermed politiet med å finne og pågripe vedkommende.

Foto: MORRIS MAC MATZEN / Reuters

Les mer om

  1. Tyskland