Verden

Minst 61 døde i Portugal: - Kan være den største skogbranntragedien i manns minne

Flere av de omkomne ble fanget av flammene mens de satt i bilen, ifølge innenriksminister Jorge Gomes. 12 personer berget livet ved å søke tilflukt i en vanntank gjennom hele natten til søndag.

  • NTB
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist
  • Hilde Lundgaard
    Journalist

– Dette ser dessverre ut til å være den største skogbranntragedien i manns minne i Portugal, sa statsminister António Costa ifølge den portugisiske avisen Publico.

61 personer er bekreftet omkommet og minst 62 er skadet i Pedrógão Grande-området. De fleste av dem som omkom ble fanget av røyk og ild mens de satt i biler, i et forsøk på å komme seg unna, ifølge innenriksminister Jorge Gomes.

Statsminister Costa frykter at dødstallene kan stige.

– Letemannskapet går nå fra landsby til landsby for å snakke med vitner. Med all sannsynlighet er det flere ofre, sier han.

Myndighetene i landet erklærte søndag tre dagers landesorg etter katastrofen.

Ifølge Publico er fem personer alvorlig skadet. Fire av dem er brannmenn, og den femte et barn.

Utelukker kriminell handling som årsak

Riksadvokaten i Portugal, José Almeida Rodrigues, utelukker overfor avisen at noe kriminelt ligger bak brannen. Han peker i steden på at flammene mest sannsynlig startet på grunn av et lynnedslag.

– Alt peker temmelig klart mot naturlige årsaker. Vi har til og med funnet treet som ble truffet av lynet, sier Rodrigues.

679 brannfolk og 200 brannbiler ble tilkalt for å kjempe mot flammene som brøt ut lørdag ettermiddag. Sterk vind og høye temperaturer har gjort brannmannskapenes arbeid svært krevende, og ilden fortsetter søndag å rasere store skogområder helt ukontrollert.

Søndag ettermiddag og kveld var styrken av brannfolk økt til 834 med 258 brannbiler som er satt inn mot brannens fire fronter.

Dessuten deltar åtte brannslukkingsfly i slukningsarbeidet, to fra Portugal, to fra Frankrike og fire fra Spania.

12 søkte tilflukt i vanntank - reddet livet

Søndag ettermiddag kom stadig flere historier om hvordan beboere og turister mirakuløst berget livet mens flammene herjet rundt dem.

I en video på Journal de Noticias forteller Maria Ceu Silva hvordan hun og 11 andre berget livet ved å søke tilflukt i en vanntank i landsbyen Nodeirinho. Der lå de hele natten mens flammene herjet rundt dem som i en skrekkfilm.

Brannmenn i gang med å hindre brannen fra å nå landsbyen Avelar ved soloppgang søndag morgen.

Svikt i elforsyning og kommunikasjon

I tillegg har brannene ført til svikt i elektrisitetsforsyningen og mobildekningen i området.

– Nå prioriteres det å få brannen under kontroll. Etter det må vi få oversikt over hva som har skjedd, sier statsminister Costa.

En utbrent bil i Pedrogao Grande-området. Mange omkom da de satt i bilene sine.

60 skogbranner over hele landet

Blant de 62 skadede er en åtte år gammel jente som ble funnet gående alene med brannskader i nærheten av brannen, melder BBC og viser til avisen Corregio do Manhã.

Tordenvær nevnes som en mulig årsak til skogbrannen som finner sted i Pedrogao Grande, midt i landet, omkring 20 mil nordøst for Lisboa. Temperaturene i området har de siste dagene ligget på rundt 40 grader. Totalt brøt det ut rundt 60 skogbranner over hele landet i natt, ifølge BBC.

Temperaturene i området har de siste dagene ligget på rundt 40 grader.

Ble fanget av flammene mens de satt i bilen

Tre av de omkomne døde av røyken fra skogbrannen og 22 av dem ble fanget av flammene mens de satt i bilen på vei mellom Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera, opplyste Gomes tidlig søndag morgen.

Ifølge innenriksministeren spredte flammene seg med voldsom kraft. Brannen skal true flere landsbyer i området.

Flere portugisiske medier har de siste dagene meldt om risiko for skogbranner i blant annet Algarve-området, som er landets mest populære turistdestinasjon. Årsaken er svært høye temperaturer.

Et av ofrene for skogbrannen ble funnet på IC8-motorveien nær Pedrogao Grande.
– Nå prioriteres det å få brannen under kontroll. Etter det må vi få oversikt over hva som har skjedd, sier statsminister Conte.

– En region der det oppstår mye brann

Landsbyen Pedrogao Grande og området rundt der skogbrannen nå herjer, ligger i innlandet, der det er mye skog.

– Dette er en region der det oppstår brann som følge av mye skog, men vi kan ikke huske å ha sett en tragedie av et slikt omfang, sier ordfører Valdemar Alves.

En mann står på balkongen sin og ser skogbrannen rase langs en åsside over landsbyen Avelar

Ifølge UD er det foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt av brannen. Men den norske ambassaden i Lisboa følger situasjonen nøye.

– Vi oppfordrer nordmenn som måtte befinne seg i område om å forholde seg til råd fra lokale myndigheter, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i UD til Aftenposten.

– Det er en stor tragedie, sa statsminister Antonio Costa søndag morgen.
679 brannfolk og 200 brannbiler er tilkalt for å kjempe mot flammene som brøt ut lørdag ettermiddag.

Les mer om

  1. Portugal
  2. Brann
  3. Lisboa