Verden

Kypros-samtalene avsluttet uten enighet

Maratonsamtalene i Sveits for å få slutt på den langdryge konflikten på Kypros ble avsluttet tidlig fredag ​​uten noe gjennombrudd. Her ankommer FNs generalsekretær António Guterres samtalene i Crans-Montana torsdag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB scanpix

Maratonsamtalene i Sveits for å få slutt på den langdryge konflikten på Kypros ble avsluttet tidlig fredag ​​uten noe gjennombrudd.

  • NTB

– Det er med tungt hjerte jeg må informere om at til tross for den store innsatsen og engasjementet til alle delegasjonene og de forskjellige partene … så er konferansen om Kypros avsluttet uten at det ble oppnådd enighet, sa FNs generalsekretær António Guterres til pressen i det sveitsiske feriestedet Crans-Montana.

Fra offisielt hold blir det sagt at noe av grunnen til at samtalene brøt sammen var at tyrkerne sto fast på å beholde sine styrker på øya og forbeholde seg retten til å gripe militært inn.

Videre klarte partene på fredag heller ikke å bli enige om hvor mye territorium som skulle tilhøre greskkypriotene og hvor mye tyrkiskkypriotene skulle ha.

Tjenestemannen sa også at Tyrkia insisterte på at enhver fredsavtale må gi tyrkiske statsborgere rett til å flytte og overføre penger, tjenester og varer til et gjenforent Kypros.

Forhandlingene har blitt avholdt i nærvær av FNs generalsekretær António Guterres. Han understreket at selv om samtalene i Sveits ikke førte fram, betyr det ikke at andre initiativ kan bidra til å løse Kypros-problemet. Han la til at FN vil stille opp igjen dersom partene ønsker å gjenoppta samtalene.

Kypros har vært delt siden 1974 da tyrkiske styrker invaderte øya og senere okkuperte sin nordlige tredel som svar på et forsøk på statskupp utført av greskkypriotiske nasjonalister som ønsket forening med Hellas.

Les mer om

  1. Kypros
  2. FN