EU-motstanderne var på offensiven før Cox-drapet. Nå tror eksperter at vinden kan snu.

BIRSTALL (Aftenposten): Børsene steg og pundet styrket seg etter drapet på Jo Cox. – Dette kan endre psykologien i valgkampen, mener analytiker bare få dager før Brexit-valget.

Drapet på Jo Cox har sjokkert britene og vil trolig endre tonen i den svært opphetede debatten om EU.

Ferske meningsmålinger publisert lørdag kveld viser at ja-siden, de som vil forbli EU-medlemmer, styrker seg og har et lite forsprang på dem som mener Storbritannia bør melde seg ut av EU.

Folkeavstemningen skjer 23. juni, bare en uke etter drapet på Labour-politikeren Jo Cox. Spørsmålet alle stiller seg er hvorvidt drapet får konsekvenser for EU-avstemningen.

I Birstall utenfor Leeds fortsetter blomsterhavet å vokse, men fortsatt kan de færreste fatte at det er sant at Cox er død.

– Ting som dette skjer bare ikke i lille Birstall. Jeg tvilte på at det kunne stemme da jeg fikk høre at noen hadde blitt knivstukket. Og et drap. På en politiker. Det er helt uvirkelig, sier Glenn Clark til Aftenposten.

Noen innbyggere sammenligner det voldsomme presseoppbudet og alle politisperringene med et filmsett.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Birstall

Men alt er virkelig. Drapet på politikeren i det lille tettstedet i Yorkshire fikk verdens børser til å bevege seg. Valgkampen ble stoppet momentant over hele landet. Først søndag er den i ferd med å komme så smått i gang igjen.

– Drapet kan endre psykologien i valgkampen. De som er for EU kan tjene på dette, sier Fariborz Moshirian, direktør ved instituttet for global finans ved University of New South Wales til CNBC.

Børsoppgang etter drapet

Verdens aksjeindekser steg etter drapet torsdag, og det britiske pundet styrket seg. Dette var et tydelig brudd med den siste ukens trend, der EU-motstandernes solide fremgang på målingene gjorde markedene nervøse og førte til børsfall og svekkelse av pundet.

– Dette vil skade fremgangen til EU-motstanderne. Videre vil det gi politikere og velgere tid til refleksjon i det som har vært en veldig opphetet og bråkete kampanje, skriver analyseselskapet Eurasia Group.

De slår også fast at det er en anledning for David Cameron til å vise seg som en statsmann og få kontroll over agendaen igjen. Fredag ettermiddag møtte han opp i Birstall sammen med opposisjonsleder Jeremy Corbyn og holdt en symbolsk appell der han blant annet understreket viktigheten av toleranse.

Fremgang på ferske målinger

De første byråene har nå publisert målinger gjennomført etter drapet på Cox.

Survation kom lørdag kveld med en fersk måling tatt opp fredag og lørdag. Den gir ja-siden en ledelse på 45 prosent mot 42 prosent til nei-siden. Dette er en fremgang på tre prosentpoeng for ja-leiren siden forrige Survation-måling som ble publisert torsdag og en like stor tilbakegang for nei-siden.

Målingen til YouGov gir også ledelse til ja-siden med 44 mot 43 prosent, men deler av målingen er tatt opp før drapet. Målingen fire dager før viste 39 prosent til ja-siden og 46 prosent til nei.

Bookmakernes odds viser også at det har vært et jevnt fall i sannsynligheten for Brexit de siste dagene. Onsdag lå den på 38,1 prosent, nå har den sunket til 30,5 prosent.

Utenfor Cox' husbåt i Wapping i London har folk strømmet til for å legge ned blomster.

«Død over forrædere, frihet til Storbritannia»

Den 52 år gamle mannen som er siktet for drapet på Cox møtte i retten i London lørdag. Da han ble spurt om å oppgi navnet sitt svarte han «død over forrædere, frihet til Storbritannia».

Avdøde Cox var medlem av det britiske arbeiderpartiet, aktiv i kampen for syriske flyktninger og sterk forkjemper for fortsatt EU-medlemskap.

Lokalbefolkningen i Birstall er splittet i synet på om drapet vil ha noen effekt på EU-valget på torsdag.

– Det virker som folk står fast på det de har bestemt seg for. Jeg skal ikke stemme i det hele tatt, for jeg sliter med å forstå dette spørsmålet. Det som betyr noe for meg nå er at en person er blitt drept og at en annen er på sykehus. Jeg tror ikke folk kobler dette til EU-valget, sier Debbie Clark (43).

En annen innbygger, Gordon Walker (64), sier han håper folk lar seg påvirke.

– Det politiske klimaet må endre seg og debatten må endre seg. Det er skammelig at det må noe sånt til for at politikerne skal skjønne det, sier han.

Gordon og Julie Walker fra Birstall kommer til å stemme ja til fortsatt EU-medlemskap på torsdag. De er sjokkert over drapet som fant sted i nabolaget deres.

Han tror mange vil holde fast ved meningen sin om EU, men at noen kan bli påvirket.

– Dette er en vesentlig hendelse. For meg er det et vannskille.

Lavere sannsynlighet for Brexit

Paul Waugh, Huffington Posts politiske redaktør, skriver at politikere i begge leire vil unngå å koble drapet direkte til EU-valget. Det kan ta seg veldig dårlig ut.

Han understreker også at det ikke er noen automatikk i at attentatet vil gjøre at flere stemmer for EU-medlemskap. Folk i Leave-kampanjen tror velgere flest ikke vil koble drapet til avstemningen.

Waugh viser blant annet til drapet på utenriksminister Anna Lindh i Stockholm to dager før folkeavstemningen om å gå over til å bruke euroen, ikke så ut til å ha noen klar effekt på velgerne. Selv om hun var klart for euroen, stemte folket nei.

YouGov skriver også at de ikke tror forflytningene på målingene ikke først og fremst er knyttet til drapet på Jo Cox fordi de også så vesentlige endringer i velgermønstrene rett før drapet. De tror forflytningen mot ja også er knyttet til et velkjent mønster der velgere går mot det kjente og sikre - status quo - i dagene før en folkeavstemning.

Statsminister David Cameron og Labour-leder Jeremy Corbyn stilte sammen under en minnemarkering for Cox fredag.

Vil påvirke valgkamptonen

Tonen i valgkampen så langt har blitt kalt både hatefull og skitten. Nå er EU-motstandernes utfordring at de må klare å føre en valgkamp de siste dagene som ikke kolliderer med stemningen i den britiske befolkningen etter drapet, skriver Financial Times.

Nei-sidens opphetede angrep på «eliten» og slagord som «gjør Storbritannia storslått igjen» og «ta landet vårt tilbake» passer muligens ikke lenger med følelsen av politisk samhold som har preget de siste par dagene, skriver finansavisen.

Politisk redaktør Laura Kuenssberg i BBC skriver at «stemningen er nå så dyster at det er vanskelig å se for seg en full retur til den konfronteren valgkampen» før valget torsdag.

«Så når politikerne er tilbake i valgkampen neste uke, vil det trolig være en vennligere tone», skriver hun.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).