Verden

For første gang på 1229 år skulle de møtes. Det gikk ikke helt som planlagt.

I 55 år har lederne for de ortodokse kirkene planlagt
et felles internasjonalt møte på den greske øya Kreta. Det skulle bli en historisk samling.

I går var mange av de ortodokse patriarkene ankommet Kreta. Men i siste liten meldte den russiske avbud.
  • Christina Skreiberg
  • NTB

Likevel går det ikke helt etter planen. I siste liten har en av de viktigste deltakerne meldt avbud.

For første gang på 1229 år skal det fra og med i dag avholdes et internasjonalt kirkemøte mellom lederne av den ortodokse kirken. Høytstående medlemmer fra 14 forskjellige ortodokse kirkesamfunn er invitert til samlingen som er fra 19. til 26. juni.

Sammen representerer de rundt 300 millioner troende, og møtet var et forsøk på å forene disse medlemmene. Sist gang alle de ortodokse kirkene var samlet til et felles møte var i 787.

Les også om det kalde forholdet mellom Russland og Tyskland:

Les også

Slik angriper Russland tyskerne: Hacking, falske nyheter og forbindelser til ytre høyre

Religiøs og politisk maktkamp

Men møtene, som skulle avholdes den kommende uken, går ikke helt etter planen. Grunnen er at den russiske patriark Kirill i siste øyeblikk har avlyst. Kirill representerer den største av de 14 kirkesamfunnene, med rundt 100 millioner tilhengere.

Kirkene i Antiokia, Bulgaria og Georgia, som er en av verdens eldste, har også meldt avbud, på grunn av uenigheter. Dermed ønsket heller ikke patriark Kirill å delta. Ifølge BBC sier eksperter at den russisk-ortodokse kirkens avgjørelse viser at det er en langvarig splittelse blant ortodokse kristne.

Den russiskortodokse kirkens mektige overhode, patriark Kirill, sammen med president Vladimir Putin og ortodokse munker på den delvis selvstyrte kloster-halvøya Athos i Hellas i slutten av mai. Kirill er nummer tre fra høyre i første rad. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / Reuters / NTB scanpix
Dystert budskap fra patriarken: - Verden går rett til helvete

I kjernen av konflikten er en kamp om åndelig innflytelse over verdens ortodokse kristne: På den ene siden den store, rike russiske kirken, på den andre det langt mindre patriarkatet med hovedsete i Tyrkia, et land hvor de kristne er en liten minoritet, påpeker nyhetsbyrået AP.

– Den russisk-ortodokse kirken, og kirkene som er alliert med den, er i vekst og har ikke råd til å kompromisse, sier Roman Silantjev, en Moskva-basert forsker, til nyhetsbyrået.

Patriark Bartholomeus har vært primus motor for møtet. Men i siste liten trakk en viktig deltaker seg.

Drivkraften bak møtet

Møtet er et forsøk på å forene kirkesamfunnene, men det har ikke lykkes. Ifølge BBC pågår det blant annet en maktkamp mellom Russland og den Istanbul-baserte økumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I.

Han har vært regnet som "den første blant likemenn" helt siden Konstantinopel (nå Istanbul) var sete for det bysantinske riket.

Det er han som er drivkraften bak møtet. Russerne mener patriark Bartholomeos I opptrer som en egenrådig pave, forklarer professor Vladimir Vasilik ved universitetet i St. Petersburg til nyhetsbyrået Tass.

Uenighetene handler, ifølge BBC, også om at Moskva frykter at patriark Bartolomeus vil gi støtte til den ukrainske gren av Kirken.

Møtet skulle være et forsøk på å fremme samling og enhet blant lederne for de 14 uavhengige ortodokse kirkene, skriver nyhetsbyrået AP.

Men selv hvor de ulike kirkelederne skulle sitte i forhold til hverandre, var kilde til konflikt.

Stor ståhei på Kreta

Norske Aud Øymyr, som har bodd på Kreta i 33 år forteller at det i dag ventes utenlandske kirkeoverhoder til Iraklio flyplass og at store deler av sentrum vil bli trafikkregulert i den forbindelse.

– Det har vært stor ståhei både på flyplassen og i havna i forbindelse med patriarkens og landets president og mektigste politikeres sitt opphold her. Patriarkene kommer med privatfly og bygatene er stengt av for mennesker og trafikk. Folk kan ikke bevege seg på gaten, båter får ikke komme inn i havneområdet. Det er mye styr, for patriarken i Istanbul er som paven innenfor den ortodokse kirke, forteller Øymyr.

– Her i Hellas er den ortodokse kirke en enormt stor del av samfunnet. Kirken er med i alt, åpner du en liten blomsterbutikk, kommer prestene på åpningen, sier hun.

Her kommer blant annet patriarken av Jerusalem, Theopolis sammen med "kolleger" fra andre ortodokse kirker til Kreta denne helgen.

Pengebruk

Øymyr forteller om presenteres enorme pengebruk og at de er hovedoppslag i de greske avisene:

–De flyr med private fly, og har bestilt rom på de dyreste hotellene. Det er provoserende å se hvor mye penger de bruker når Hellas er i økonomisk krise, sier hun.

Splid

– Tror du patriarkene kan oppnå det de ønsket med møtet ettersom Kirill har avlyst?

– Poenget var at møtet skulle være for alle de ortodokse retningene. Nå blir det en spild og ingen vet hva som
kommer ut av møtet, sier Øymyr.

En konservativ, religiøs allianse mellom paven og patriarkenPresten prylte mannen på åpen gate. I Russland blir kirken mektigere for hver dag

Les mer om

  1. Kreta
  2. Moskva
  3. Istanbul