Verden

Siden 2013 har britisk sikkerhetstjeneste avverget 13 terrorangrep

Onsdag ble London rammet av terror, men 13 terrorangrep er blitt avverget de siste tre årene i Storbritannia.

Storbritannia er ett av verdens beste land til å avverge terrorangrep, sier terrorismeforsker Magnus Ranstorp. Britisk antiterrorpoliti hadde nytte av tips fra publikum i en tredjedel av de alvorligste sakene.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Onsdag ble London hardt rammet av et terrorangrep utenfor parlamentet. Gjerningsmannen drepte tre mennesker før han selv ble skutt og drept.

Men for bare tre uker siden avslørte antiterror-sjef Mark Rowley i Londons Metropolitan Police at britisk sikkerhetstjeneste har avverget 13 potensielle terrorangrep siden juni 2013. Det meldte BBC den 6. mars i år.

Rowley, assisterende politimester og sjef for antiterrorpolitiet i London, kom med opplysningene i forbindelse med lanseringen av en kampanje for å få publikum til å melde fra ved mistanke om terror, Action Counters Terrorism. .

Mark Rowley, assisterende politimester og sjef for antiterrorpolitiet, holdt pressekonferanse etter terrorangrepet i London onsdag.

Avverget storangrep årlig

– Britene er svært dyktige. De er blant verdens beste på å avverge terrorangrep, sier Magnus Ranstorp, terrorismeforsker ved Forsvarshøgskolen i Sverige

Han viser til at britisk politi hvert år i perioden fra 2006 til 2010 avverget et terrorangrep på størrelse med det som rammet London den 7. juli 2005. Da døde 52 mennesker og 700 ble såret.

Ranstorp forklarer dette med at øyriket har levd med terrortrusler i en årrekke.

– De har levd med Nord-Irland-problematikken, med mange trusler mot steder som Downing Street og Heathrow-flyplassen. De har lært mye om hvordan de skal oppdage og håndtere terror, sier Ranstorp som legger til at ikke minst britenes overvåkingspolicy betyr mye for å avsløre mistenkelig adferd.

– De har overvåkingskameraer i nesten hver gate, og mange av kameraene kan lese ansiktstrekk og bilskilt på lang avstand.

– Det er litt 1984 av George Orwell, men det er bra for ettersøkning, for å forebygge kriminalitet og for etterforskning, sier Ranstorp.

Han legger til at britene i løpet av en 20-årsperiode har fengslet 264 jihadister.

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier at Storbritannia er i verdenstoppen i å avverge terrorangrep.

Stol på instinktene!

Politiet har lagt ut en pressemelding der de ber publikum involvere seg enda mer i kampen mot terror. Folk blir oppfordret til å ha lav terskel for å melde fra hvis de får mistanke om potensiell terrorfare. Politiets budskap: «Stol på instinktene dine, meld fra, redd liv!»

Til enhver tid pågår det 500 antiterror-etterforskninger i Storbritannia, ifølge BBC.

Ranstorp sier til Aftenposten at han har fått opplyst av det britiske antiterrorpolitiet at de en gang i uken oppdager personer som er innblandet i terrorgrupper.

Avgjørende tips

Bakgrunnen for politiets kampanje er ny statistikk som viser at folks tips har hatt stor betydning for etterforskningen.

I Storbritannia har tips fra publikum vært til hjelp for politiet i en tredjedel av de alvorligste etterforskningssakene. Det har også bidratt til at noen av de 13 avvergede angrepene ble stoppet.

«Ekstraordinært», slik beskriver den erfarne antiterror-politimannen Rowley publikums betydning i arbeidet med å stoppe planlagte terrorangrep.

Han oppfordrer folk til å stole på sine instinkter, ikke være tilbakeholdne, men melde fra ved mistanke.

– Noe av informasjonen kan være endret adferd, mistenkelig aktivitet. Noen ganger har publikums informasjon faktisk startet en etterforskning, sier antiterrorsjefen ifølge BBC.

Ifølge politiets nettside kan en liten flik av informasjon utgjøre en stor forskjell.

Flere av de avvergede angrepene har vært oppe for retten.

Overvåkingsbilde av fire selvmordsbombere på vei inn på Luton jernbanestasjon før de dro til London og drepte 52 mennesker og seg selv den 7. juli 2005. F.v. Hasib Hussain, Germaine Lindsay (mørk cap), Mohammed Sidique Khan (lys cap) og Shahzad Tanweer.

Avslørt av trikkekonduktør

Aftenpostens oversiktsartikkel om hvordan IS-terrorister tok seg inn i Europa, etter angrepene i Paris og Brussel, viser at tips fra publikum kan avsløre terrorplaner.

En trikkekonduktør i Brussel husket etter terrorangrepene i byen at han hadde hørt en passasjer si: «Vi trenger minst tre sekker til angrepet».

Konduktøren valgte å gå til politiet. De greide så å spore opp mannen, og han innrømmet så at han hadde tenkt å sprenge seg på metroen. Han hadde ombestemt seg i siste sekund.

Slik så det ut i Tavistock Square i London etter terrorangrepet den 7. juli 2005.

Les mer om

  1. Terror
  2. London