Verden

Både Kongressen og FBI gransker Trumps forbindelser til Russland

Kongressen er i gang med å granske båndene mellom russerne og Trump-regjeringen. Men demokratene frykter at republikanerne ikke vil grave dypt nok.

Spørsmålene om president Donald Trumps forbindelser til Russland vil ikke forsvinne. Nå skal de granskes i Kongressen. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB Scanpix

 • Christina Pletten
  Christina Pletten

Usikkerheten om hvilket forhold president Donald Trumps innerste sirkel har til Russland blir stadig sterkere. Nå øker presset på den republikanske ledelsen i Kongressen om å komme til bunns i saken.

Demokrater forlanger en uavhengig etterforskning på linje med 9/11-granskningen, fordi de mener republikanerne ikke kan etterforske seg selv.

Det er et rimelig krav, mener sikkerhetsekspert Paul R. Pilar, som har 28 års fartstid fra forskjellige lederstillinger i amerikansk etterretning.

– Republikanerne har vært for beskyttende av sin egen president til at vi kan stole på at Kongressens komiteer vil gjøre en god nok jobb. Vi bør ha en uavhengig etterforskning. Justisminister Jeff Sessions, som er en trofast Trump-supporter, kan ikke lede den, sier Pillar til Aftenposten via et e-post-intervju. Han er tilknyttet Brookings Institute.

Ubesvarte spørsmål og mistanker

Spørsmålene om Trump-regjeringens Russland-forbindelser har hopet seg opp etter den siste tids hendelser. Temaet fortsetter å dominere det amerikanske nyhetsbildet:

 • Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn fikk sparken da det ble kjent at han hadde diskutert sanksjoner med den russiske ambassadøren, og deretter løyet om det.
 • The New York Times og CNN har rapportert at flere Trump-medarbeidere har hatt «jevnlig kontakt» med russiske agenter, noe som alarmerte etterretningsorganisasjonene.
 • The New York Times har dessuten skrevet at en ukrainsk politiker med bånd til Russland møtte Trumps personlige advokat Michael Cohen, sammen med en tidligere forretningsforbindelse av Trump. Cohen skal ha levert en forseglet konvolutt videre til Flynn, ifølge avisen. Advokaten nekter imidlertid for dette i et intervju med The Washington Post og kaller det for «fake news».

Tidligere har en rapport fra etterretningsorganisasjonene fastslått at Russland har vært med på å manipulere det amerikanske valget, for å ødelegge for Hillary Clinton. Det står også i rapporten at president Vladimir Putin «har utviklet en klar preferanse for Donald Trump.»

Justisminister Jeff Sessions har vært en nær støttespiller for Donald Trump. Han kan ikke lede en etterforskning av Trumps Russland-forbindelser, mener demokratene i Kongressen. Foto: YURI GRIPAS / REUTERS

Ønsker å granske Flynn-samtalene

Fem komiteer i både Senatet og Representantenes hus er allerede i gang med å se nærmere på Russland-forbindelsene. Siden republikanerne har flertall i begge kamrene i Kongressen, er det også de som leder komiteene.

Republikanerne i Senatet har vært mer villig enn sine kolleger i Representantenes hus til å ta et kritisk blikk på Russland-linken.

– En ting som plager meg med president Trump, er at han ikke synes å godta at Russland burde straffes for å ha forsøkt å påvirke valget, sa den republikanske senatoren Lindsey Graham i helgen. Sammen med senator John McCain er han republikanernes sterkeste Trump-kritiker i Senatet.

De to ledende medlemmene av senatets justiskomité, senatorene Chuck Grassley og Dianne Feinstein, har sent et brev til justisminister Jeff Sessions og FBI-sjef James Comey der de forlanger å få innsyn i prosessen som førte til Flynns avgang.

Senatorene ber om å bli briefet av både FBI og justisdepartementet, og om å få kopier av samtalene mellom Flynn og den russiske ambassadøren. Demokratene i komiteen har også sendt brev til Det hvite hus der de ber om bekreftelse på at all kommunikasjon relatert til dette temaet blir lagret.

Avviste forbindelse kontant

– Dette er reinspikka søppel! sa stabssjef i Det hvite hus, Reince Priebus, da han ble grillet om Russlands-forbindelsene forrige helg.

Stabssjefen var irritert gjest på flere av de politiske talkshowene som dominerer amerikanske TV-kanaler søndag formiddag. For hvert nye program, gjentok han søppel-kommentaren. Priebus sa han var oppgitt over all medieoppmerksomheten rundt Russland. Han benektet også at det har vært noen kontakt mellom medlemmer av Trumps organisasjon og russiske agenter.

Også Trumps tidligere valgkamp-sjef Paul Manafort nektet for å ha hatt kontakt med russiske agenter, i et intervju med The Financial Times.

– Jeg har aldri, med overlegg, hatt kontakt med russiske agenter, og jeg har aldri vært involvert i prosjekter som inkluderer den russiske regjeringen eller Putin, sa Manafort til FT.

Gransker lekkasjer

Mens demokratene ønsker uavhengig etterforskning av Russland-forbindelsene, er republikanerne i Det hvite hus opptatt av å røyke ut personene som har lekket hemmeligstemplet informasjon. Flere av komitélederne, og president Trump selv, har understreket at dette er alvorlige lovbrudd.

Lederen for Homeland Security-komiteen, republikaneren Ron Johnson, anklaget i forrige uke etterretningsorganisasjonene for å være illojale mot presidenten.

Men lojalitet er ikke organisasjonenes oppgave, sier etterretningsekspert Pillar.

– FBI og de andre organisasjonene skal være dedikert til å sørge for at loven følges, og skal ikke støtte noen president politisk, sier Pillar.

Les mer om

 1. FBI
 2. Donald Trump
 3. Vladimir Putin
 4. Etterforskning
 5. Russland