Verden

Trump varsler forhandlinger med Mexico og Canada

USAs president Donald Trump varsler at han vil begynne å reforhandle frihandelsavtalen NAFTA med Mexico og Canada, slik han lovet i valgkampen.

Mexicos president Enrique Peña Nieto (t.v.) traff Donald Trump i Mexico by i august, flere måneder før presidentvalget. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix

Trump har tidligere kalt NAFTA «tidenes dårligste» handelsavtale.

– Vi skal møte Canadas statsminister, og vi skal møte Mexicos president, som jeg kjenner, og vi skal begynne med noen forhandlinger som handler om NAFTA, sa Trump da han talte til ansatte i Det hvite hus på sin andre dag som president.

Møtes

I talen søndag skrøt Trump av sin mexicanske motpart, Enrique Peña Nieto, som han mener har vært «helt fantastisk», og han sier også at han tror på et svært godt resultat med Mexico. De to skal møtes i Det hvite hus 31. januar.

  • Donald Trump er ikke den første som skryter på seg større oppmøte av tilhengere enn det var. Det er en velkjent taktikk for Vladimir Putin.

Det er ennå ikke klart når møtet med Canadas statsminister Justin Trudeau skal finne sted, men det vil skje «snart» ifølge et referat fra en telefonsamtale mellom Trump og Trudeau lørdag. Trudeau sa nylig at han er klar for å reforhandle avtalen.

Nietos kontor melder søndag kveld, ifølge Reuters , at presidenten i en telefonsamtale med Trudeau har avtalt å samarbeide for å fremme økonomisk vekst i Nord-Amerika.

NAFTA

NAFTA står for North American Free Trade Agreement. Avtalen har eksistert siden 1994. I ett av flere politiske dokumenter som ble publisert på Det hvite hus' nettsted fredag, ble det varslet at om NAFTA-partnerne ikke godtar å reforhandle avtalen, vil USA trekke seg ut unilateralt. I dette dokumentet om handelspolitikk vises det til Trumps livslange erfaring som forhandler i næringslivet.

Allerede før han ble tatt i ed som president, sørget Trump for å presse flere bilprodusenter til å legge produksjonen til USA i stedet for Mexico. Den mexicanske pesoen har falt markant, og kursen ligger nå rekordlavt mot dollar.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Mexico
  4. Canada
  5. Næringsliv