Fredssamtalene om Syria: De har drept hverandre i årevis. Det gikk dårlig da de skulle sitte ved samme bord.

MOSKVA (Aftenposten): De første samtalene mellom syriske opposisjonsgrupper og Assads regime fikk en så dårlig start at diplomatene fortvilte.

Lederen for den syriske opposisjonsdelegasjonen Mohammad Alloush (i midten) under fredssamtalene om Syria i Astana i Kasakhstan mandag 23. januar.
  • Per Anders Johansen

Syria-samtalene i Astana i Kasakhstan hadde knapt startet før partene gikk i strupen på hverandre.

Assad-regimet avfeide opprørsrepresentantene som «illegitime».

– Oppførselen til opposisjonsrepresentantene i Astana strider med tidligere avtaler. Delegasjonen er illegitim, sa Assads forhandlingsleder Bashar al-Jaafari.

Damaskus anklaget også opposisjonen for å forsvare «terroristgruppen al-Nusra», som ikke er med i forhandlingene.

– Vi trodde de var legitime inntil vi gikk inn i forhandlingsrommet og hørte hva de sa.

For Moskva er det en diplomatisk og militær seier at møtet i Astana i det hele tatt finner sted.

Men samtalene som startet mandag, kunne knapt fått en dårligere start.

Forhandlingene hadde knapt startet, før Assad-regimets forhandlingsleder raste mot opprørernes delegasjonsleder: – Oppførselen til opposisjonsrepresentantene i Astana strider med tidligere avtaler. Delegasjonen er illegitim, sa Assads forhandlingsleder Bashar al-Jaafari.

Putin, Erdogan og Tehran som fredsmeglere

Da kampene raste som hardeste i Aleppo før jul, ville de færreste ha trodd at partene allerede i januar skulle sitte i forhandlinger.

Årsaken er at Russland, Tyrkia og Iran er blitt enige om å være «garantister» for våpenhvilen og forhandlingene.

I motsetning til FNs tidligere forsøk, er også flere militære opprørsgrupper med.

Rett før forhandlingene startet ble det imidlertid klart at partene nektet å snakke direkte ansikt til ansikt, selv om de satt ved samme bord.

– Samtalene foregår indirekte, sa en av representantene til opposisjonsgruppene, Issam al-Reis på en pressekonferanse. Dermed skjedde forhandlingene ved at Mistura og representanter for den russiske delegasjonen gikk frem og tilbake mellom partene.

– Alt dette får diplomatene til å lure på hvor effektive disse samtalene egentlig blir, konkluderte Al Jazeera.

– Dette er ikke lett. Atmosfæren er komplisert, sa en kilde nær forhandlingene til Interfax.

Assads delegasjon kom også med indirekte kritikk av både Russland, Tyrkia og Iran.

– Garantistatene lovet på forhånd at opposisjonen ville oppføre seg normalt, men slik er det ikke, sa al-Jaafari ifølge Interfax.

Bildet fra 22. januar viser internt fordrevne syriske barn som har rømt fra Raqqa med familiene til en teltleir i Ras al-Ain-provinsen.

Opposisjonslederen: – Assad må vekk

De syriske opposisjonsgruppene bidro også til at samtalene fikk en vanskelig start.

– En politisk prosess vil starte med at Bashar Al-Assad går av og at Iran trekker ut sine styrker, sa lederen for opposisjonsdelegasjonen Mohammed Alloush. Han er også en av lederne i opposisjonsgruppen Jaysh al-Islam.

– Vi er her for å stoppe blodbadet i Syria og er villige til å gå videre i forhandlingene, sa Alloush. Han anklaget også Damaskus for ikke å ville forplikte seg til å overholde våpenhvileavtalen fra 30. desember.

– Vi har ikke sett noen tegn til å forpliktelse til å overholde våpenhvilen, sa Alloush.

Lederen for opposisjonsdelegasjonen hisset opp Assads forhandlingsledere straks samtalene startet i Astana. -  En politisk prosess vil starte med at Sashar Al-Assad går av og at Iran trekker ut sine styrker, sa lederen for opposisjonsdelegasjonen Mohammed Alloush. Han er  også en av lederne i opposisjonsgruppen Jaysh al-Islam.

Optimisme om fortsatt våpenhvile

Vertene var raskt ute med å tone ned ambisjonene.

– Samtalene i Astana er ikke et alternativ til Genève-samtalene neste måned, men bare et ekstra steg, sa viseutenriksministeren i Kasakhstan Roman Vassilenko.

Allerede i første pause av forhandlingene overlot Russland jobben med å lede møtet til FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura. Før jul måtte Mistura tåle hard kritikk fra russisk side.

Trump-administrasjonen nøyde seg med å sende USAs ambassadør i Kasakhstan som observatør til samtalene.

Til tross for den dårlige starten på møtet, sa Mistura at han tror forhandlingene vil føre til at våpenhvilen blir ført videre og styrket.

– Det er optimisme om at våpenhvilen vil sikres over hele Syria etter samtalene, sa Mistura.

– Sjansen for en vellykket løsning vil øke hvis partene blir enige om å lage en mekanisme for å overvåke våpenhvilen.

Samtalene vil etter planen avsluttes tirsdag, hvor partene skal signere et dokument som forplikter dem til å overholde våpenhvilen videre.

Nye Syria-samtaler er ventet i Genève 7. februar.

I Moskva pekte flere observatører på at partnerskapet mellom Russland, Tyrkia og Iran ikke er noen garanti for at samtalene fører frem.

Samtidig er russerne tydelig stolte av at USA er satt på sidelinjen:

– Det syriske problemet kan neppe bli løst uten Saudi-Arabia og de de andre arabiske Gulf-landene, sier Andrei Kortunov, direktør for Det russiske rådet for internasjonale saker (RIAC) til Interfax.