Verden

Minst 217 arrestert under anti-Trump demonstrasjoner i Washington

WASHINGTON/OSLO (Aftenposten): Demonstranter satte fyr på en limousin og kastet steiner på politiet i protest mot innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president.

  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

– Hvem eier gatene? Vi eier gatene!

Det var parolen for en rekke av demonstrantene som dukket opp i Washington, DC i forbindelse med at Donald Trump ble sverget inn som president.

Aftenpostens USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg forteller at det utover ettermiddagen amerikansk tid ble stadig mer spent mellom politi og demonstranter. Politiet måtte senere ta i bruk tåregass mot demonstrantene.

Over 1000 demonstranter fylte hovedstadens gater. 217 personer ble arrestert, og seks polititjenestemenn fikk mindre skader.

Over 200 personer ble pågrepet i Washington, DC i forbindelse med innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president.

Satte fyr på limousin

Aftenpostens korrespondent sto rett ved siden av da demonstrantene ble voldelige noen få kvartaler fra Trumps parade fra Kongressen til Det hvite hus.

Blant annet kastet noen en murstein rett gjennom ruten på en politibil. Demonstranter satte også fyr på en limousin i K Street, noe som førte til at området ble dekket av tykk, svart røyk mens folk flyktet fra området i frykt for at bilen skulle eksplodere.

– Det er mange mennesker her nå, og for litt siden så jeg en politimann som måtte støttes ut av området – han var helt tydelig skadet, sier Rønneberg på telefonen ved 23-tiden.

Han forteller at situasjonen roet seg etterpå, men at folk roper sinte ord til politiet for å provosere.

– Politiet har så langt holdt seg veldig rolige. De gjør akkurat det de må for å holde ro på situasjonen. Det er en veldig spent stemning her, sier Rønneberg.

  • Retorikk-ekspert om Trumps tale: - Dette er kanskje historiens styggeste innsettelsestale
En politimann står ved en bil som ble satt i brann under protester i nærheten av innsettelsen av president Donald Trump.

Skapte kaos

Demonstrasjonene skapte kaos i et lite område av byen, men resten av fredagens begivenheter skred frem som planlagt.

Hettekledde demonstranter knuste vinduer og veltet søppelkasser i sentrale deler av USAs hovedstad på formiddagen.

Lørdag er det varslet en stor, fredelig demonstrasjon i Washington, DC – den såkalte «kvinnemarsjen» der minst 200.000 mennesker fra hele verden forventes å delta.

Trump-tilhengere kom i konfrontasjon med demonstranter i kjølvannet av innsettelsesseremonien på fredag.

I fangedrakter

Flere av demonstrantene hadde oransje fangedrakter og svarte hetter for å protestere mot den amerikanske fangeleiren i Guantánamo Bay.

Det er i denne leiren, som ligger på Cuba, at USA holder en rekke fanger fra krigen mot terror, fanger som er innesperret uten lov og dom. I sin tid som president hadde Barack Obama som mål å stenge Guantánamo Bay, noe han ikke lykkes i å gjøre.

Tåregass møtte demonstrantene i Washington.

En gruppe som kaller seg DistruptJ20 antas å stå bak fredagens voldelige demonstrasjoner – i flere uker har de åpent forberedt et opprør mot Donald Trump i Washingtons gater.

Her kan du høre vår ferske podkast som analyserer Donald Trumps innsettelsestale. Sier den noe om hva slags president han blir?

Lytt til denne ukens podkast i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA