Nyhetsanalyse: Trump-rådgiveren som kan ødelegge nattesøvnen til utenriksministeren

Flere utenriksministre har trukket seg fordi den nasjonale sikkerhetsrådgiveren er blitt for mektig. Donald Trump legger opp til ny konflikt.

Generalen Michael Flynn (t.v.) har fått den meget innflytelsesrike jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver av Donald Trump. Det kan fort bli et problem for utenriksminister Rex Tillerson.
  • Steinar Dyrnes

Som utenriksminister er det den tidligere Exxon-sjefen Rex Tillerson som er Donald Trumps fremste rådgiver innen utenriks- og sikkerhetspolitikk. Men mye tyder på at også generalen Michael Flynn, som er nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, vil ha minst en hånd på rattet.

Mens utenriksministeren, når han ikke er på reise, har kontor en del kvartaler fra Det hvite hus, sitter den nasjonale sikkerhetsrådgiveren nesten på fanget til Trump. Vedkommende er en av dem som tilbringer aller mest tid med presidenten.

Har fått oppkalt «Flynn-fakta» etter seg

Det kan være dårlige nyheter for Tillerson, som ikke har noen erfaring med utenriks- og sikkerhetspolitikk. Eller for å være helt presis; han har ingen politisk erfaring i det hele tatt. Det har heller ikke Flynn. Men fra tiden som leder for forsvarets eget etterretningsbyrå (DIA), har han ry på seg som en splittende person som dyrker interne stridigheter og som har en så omtrentlig omgang med fakta at han har fått oppkalt «Flynn-fakta» etter seg.

Her fra da Rex Tillerson ble tatt i ed som USAs utenriksminister onsdag kveld.

Det evige spørsmålet enhver president stiller seg når det gjelder den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, er om vedkommende skal ha en operativ stilling eller primært bare skal ha en koordinatorrolle. Hvis presidenten ønsker seg en koordinator, skal den nasjonale sikkerhetsrådgiveren først og fremst være en «nøytral tilrettelegger» (honest broker) som lar egne råd på mange måter komme i andre rekke. Det betyr at vedkommende skal sørge for at presidenten får en balansert fremstilling av synspunktene til de viktigste aktørene innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikken, som forsvarsministeren, utenriksministeren, sikkerhetsministeren og den nasjonale etterretningssjefen.

Dersom sikkerhetsrådgiveren gir slike upartiske gjengivelser av sine kolleger til presidenten, oppnår han deres fulle tillit.

Michael Flynn har kommet i søkelyset for sine bånd til Russland. Da propagandakanalen RT, tidligere Russia Today, feiret tiårsjubileum i Moskva desember 2015, fikk Flynn plassen ved siden av Vladimir Putin.

Fikk sparken som etterretningssjef under Obama

Men Flynn ser ikke ut som en person som er villig til å sette andre synspunkter foran sine egne. I beste fall ligger han an til å bli en høylytt baksetesjåfør for Tillerson – og i verste fall en som vil ha minst en hånd på rattet. Som DIA-sjef under Barack Obama sørget han gjennom en reorganisering for at DIA beveget seg inn på enemerkene til CIA. Ifølge The Economist bidro dette til at han allerede etter halvannet år i jobben fikk sparken.

Skjulte Kina-tur for utenriksministeren

Dersom Flynn skulle begynne å blande seg inn i jobben til utenriksministeren, vil det være alt annet enn første gang i historien. Det meste kjente eksempelet er da den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Henry Kissinger reiste på en hemmelig og banebrytende tur til Kina på begynnelsen av 70-tallet, så hemmelig at utenriksminister William P. Rodgers ikke kjente til den. Det gikk etterhvert som det måtte – Rodgers forlot jobben.

Kissinger sørget så for at han fikk begge jobbene – nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister. Også utenriksministeren til Jimmy Carter trakk seg etter å ha tapt maktkampen mot den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, som normalt ikke skal godkjennes av Senatet. Derfor mener mange at dette er den mektigste jobben som ikke krever senatsgodkjennelse.

Her Michael Flynns tale på det republikanske landsmøtet sommeren 2016. Under landsmøtet gjorde han seg bemerket da fra podiet ledet an i ropene "Bur henne inn! Bur henne inne!" om Hillary Clinton.

Uavhengig av om det skulle bli en voldsom maktkamp mellom Flynn og Tillerson, må Tillerson trolig forholde seg til såkalte «Flynn-fakta». Det synes å være en variant av hva Trump-rådgiveren Kellyanne Conway kaller «alternative fakta».

Advarte ham mot Flynn-fakta

I en grundig profil på Flynn av The New Yorker beskriver journalisten «Flynn-fakta» fra hans tid som leder for DIA slik:

«Hans underordnede laget en liste med det de kalte «Flynn-fakta», ting han sa som ikke var sant. Som da han sa at tre fjerdedeler av alle nye mobiltelefoner ble kjøpt av afrikanere eller, senere, at Iran hadde drept flere amerikanere enn Al-Qaida. På tomannshånd forsøkte hans medarbeidere å fraråde ham å gjenta disse utsagnene.»

I likhet med Trump er Flynn aktiv på Twitter. Der har han gjort seg bemerket for å spre konspirasjonsteorier og ved å angripe muslimer, som i tweeten under. Der skriver han at «Frykt for muslimer er RASJONELT». I den samme tweeten lenket han til en falsk påstand om at islam ønsker at 80 prosent av menneskeheten skal gjøres til slaver eller utslettes.

Selv om Flynn var omstridt i jobben som etterretningssjef, får han mye skryt for jobben som general på bakken i Irak og Afghanistan. Han får ifølge The New Yorker æren for å ha revolusjonert måten Joint Special Operations, som driver med hemmelige operasjoner, fanget og drepte mistenkte terrorister i krigssoner. Han er også respektert for sin voldsomme arbeidsvilje i strid, med lange dager og uker med lite søvn. Generalen reiste ikke engang hjem til sin sønns bryllup

Magasinet skriver også at han var svært populær blant sine underordnede.

«Når han kom inn i et rom ville de som hvalper se opp. De elsket ham.» skriver The New Yorker.

– Sjef, det er vrøvl

Flynn oppfordret sine underordnede til å utfordre ham når han holdt briefinger.

«Du kunne høre dem si, ’sjef, det er vrøvl’», sier en tidligere kollega til magasinet.

Det mange i Washington nå lurer på er hvordan tonen blir mellom Flynn og Tillerson. Men utenriksministeren er ikke den eneste som ofte har et anstrengt forhold til den nasjonale sikkerhetsrådgiveren. Det samme gjelder forsvarsministeren, som nå er James «Mad Dog» Mattis.