Verden

Svigersønnen blir Trumps nærmeste rådgiver - men hvem er Jared Kushner?

Jared Kushner blir det mektigste familiemedlemmet til en president siden John F. Kennedy gjorde broren til justisminister i 1961. Trumps svigersønn får tittelen seniorrådgiver.

Verdens mektigste svigersønn? Jared Kushner får trolig en rolle som rådgiver for Donald Trump.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

Hvor mye makt får han?

The New York Times skriver at Kushner er «tettere på Trump enn noen annen rådgiver» og at han beskrives «som først blant likemenn». «Synspunktene til Kushner tillegges muligens mer tyngde av Trump enn noen andre i kretsen rundt den innkommende presidenten,» skriver The Wall Street Journal, som siterer en anonym kilde i Trumps overgangsteam.

Hvilke beslutninger har han hatt stor innflytelse over?

Den første store beslutningen Kushner knyttes til, er da Trump sparket sin daværende valgkampsjef Corey Lewandowski i juni. Da skal både Kushner og Trumps voksne barn ha spilt sentrale roller. Etter dette synes Kushner å ha fått en stadig mer fremtredende rådgiverrolle. Han skal også ha engasjert seg tungt i valget av Mike Pence som visepresidentkandidat – igjen sammen med Trumps vokse barn, ifølge The Wall Street Journal. Amerikansk presse viser til at han var en viktig drivkraft da New Jersey-guvernøren Chris Christie, mannen som var ansvarlig for å fengsle faren, fikk sparken som lederen for overgangsteamet til Trump. Det påpekes også av The New York Times at Kushner, som selv er ortodoks jøde, har presset på for å få David M. Friedman som ny ambassadør i Israel. Det er ikke navngitte medlemmer av Trumps overgangsteam som opplyser dette til storavisen.

Den påtroppende ambassadøren regnes som veldig Israel-vennlig og er en erklært motstander av tostatsløsning med Palestina.

  • Nå legger Obama ut feller for Trump. Her er ni av de største.

USA har jo en nepotismelov, rammes han ikke av den?

I kjølvannet av at president John F. Kennedy utnevnte broren Robert til justisminister ble det i 1967 vedtatt en føderal lov mot nepotisme som forbyr presidenten å ansette familiemedlemmer i statsapparatet. Nepotisme er å begunstige egne slektninger eller familiemedlemmer til fortrengsel for andre når embeter eller andre stillinger skal besettes.

Kushner og Trump mener at denne loven ikke gjelder for jobber i Det hvite hus. De viser også til at Kushner skal jobbe uten lønn. Det finnes derimot mange som er uenige i at Kushner ikke rammes av denne loven.

Her fra da påtroppende president John F. Kennedy foran hjemmet i bydelen Georgetown i Washington 16. desember 1960 utnevnte sin 35 år gamle bror Robert «Bobby» Kennedy til justisminister.

Hvordan er Kushner som person?

«Sjarmerende, disiplinert og nådeløst ambisiøst». Slik blir Jared Kushner og konen Ivanka Trump beskrevet i en profil i The Financial Times. Men mens Ivanka er utadvendt og har sin fars behov for oppmerksomhet, er Kushner stille og lyttende, sier kilder til avisen. Han ble kastet inn i forretningslivet da faren havnet i fengsel, og snudde opp ned på familieselskapet på kort tid. Samtidig fløy han til fengselet i Alabama hver søndag for å besøke faren. Kushners mest fremtredende egenskap er lojalitet, sier rabbiner Hirschy Zarchi til avisen. «Det er ingenting han ikke ville gjort for familien,» sier han.

Hvilken bakgrunn har han?

Jared Kushner er ortodoks jøde, som følger religionens strenge leveregler, blant annet med å spise koscher mat og holde sabbaten hellig. Han tilhører en synagoge på fasjonable Manhattans Upper East Side kalt Kehilath Jeshurun. Det er en menighet av rike og mektige, der en tidligere justisminister er blant medlemmene, skriver The Atlantic. Kushner er oppvokst i en velstående familie som ble rik på eiendom, ikke ulikt Donald Trump. I 2006 kjøpte han avisen The New York Observer, der Kushner er publisher. Tidligere i år skrev Kushner en kronikk i avisen der han forsvarte Trump mot anklager om at han er rasist og antisemitt. Kushner-familien har tradisjonelt være demokrater, og mange i New Yorks elite håper Trumps svigersønn vil være en modererende faktor på presidenten, skriver The New York Times.

På videoen under har The Washington Post laget en liten introduksjon av Jared Kushner.

Hva skal han jobbe med i Det hvite hus?

I Det hvite hus får Kushner trolig arbeidsområder på tvers av det politiske spektrum, fra situasjonen i Midtøsten til USAs handelsavtaler, ifølge amerikanske medier. Trump har ved flere anledninger uttalt at Kushner kan «hjelpe til med å skape fred i Midtøsten». Kushner har tette bånd til Israel gjennom synagogen han tilhører, og gjennom familiens forretningsimperium, som blant annet har lånt penger av israelske Bank Hapoalim. Kushner har allerede rådgitt Trump i personalspørsmål, og står etter sigende bak noen av presidentens viktigste utnevnelser.

Hvem blir de andre sentrale rådgiverne til Trump?

Formelt er det stabssjef Reince Priebus, lederen av partiapparatet i Det republikanske partiet, som skal stå for den «daglige driften» av Det hvite hus. Stabssjefen omtales gjerne som portvakten til Det ovale kontor og presidenten. Noen stabssjefer stiller som betingelse for å ta jobben at det er de som bestemmer hvem som har adgang til presidenten. Men det er uklart om både Kushner og sjefstrateg og seniorrådgiver Stephen Bannon også har sikret seg såkalt «walk-in privileges».

Bannon var valgkampsjefen til Trump de siste månedene og grunnet bakgrunnen fra det konservative nettstedet Breitbart kalles han for en politisk bombekaster, provokatør og nasjonalistsympatisør. En annen viktig rådgiver blir Kellyanne Conway, som ventes å jobbe med overordnede kommunikasjonsspørsmål. Innen utenriks- og sikkerhetspolitikk blir den tidligere generalen Michael T. Flynn den nærmeste rådgiveren til Trump i rollen som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Familievenn Valerie Jarrett har vært med president Barack Obama i hele presidentperioden.

Hvem har vært viktige rådgivere til tidligere presidenter?

Flere presidenter har hatt nære familievenner som rådgivere i Det hvite hus. Barack Obama tok med seg en nær venn av familien, Valerie Jarrett, til Washington da han ble president i 2008. «Hvis Karl Rove var Bush sin hjerne, er Jarrett Obamas ryggrad» skrev The New York Times i 2012. Jarrett blir ofte beskrevet krumtappen i presidentens administrasjon – tidligere kommunikasjonsdirektør Anita Dunn sier til The New Republic at det trolig aldri har vært en rådgiver med så utbredt makt i The West Wing. Norskættede Rove kom med Bush til Det hvite hus fra Texas. Han fikk æren både for Bush juniors to valgseire og utformingen av politikken hans. Rove hadde et nært forhold til Bush-familien siden syttitallet.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Grunnloven