Verden

Over 100.000 deltok i homoparaden i Tel Aviv

Mens homoseksuelle risikerer forfølgelse i store deler av Midtøsten, deltok oppimot 180.000 mennesker fredag i homoparaden i Tel Aviv i Israel.

ta680472-9eaFnhu3y2.jpg Ariel Schalit/AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

En dragartist synger under homoparaden i Tel Aviv. Ariel Schalit/AP/NTB-Scanpix

Ifølge israelske medier var det 180.000 mennesker som deltok under homoparaden i Tel Aviv. Ariel Schalit/AP/NTB-Scanpix

Homoparaden i Telv Aviv regnes blant verdens mest populære. Ariel Schalit/AP/NTB-Scanpix

ta680403-BDaij8pzIf.jpg Ariel Schalit/AP/NTB-Scanpix

En dragartist lager show under paraden. Ariel Schalit/AP/NTB-Scanpix

Karam Dadu, en transvestitt og homoseksuell israelsk araber forbereder seg på å være med på en dragshow i Tel Aviv den 6. juni i år. Han ble fordrevet av sin familie i det nordlige Israel etter at han fortalte at han var homoseksuell for syv år siden. Nå bor han i Tel Aviv. BAZ RATNER/Reuters/NTB-Scanpix

Tusenvis av muskuløse menn i bar overkropp, drag-artister med tykke lag sminke og høye hæler, kvinner i fargerike ballongkostymer og mange andre festet fredag sammen i Tel Avivs årlige homoparade. Det er utvilsomt den største tilstelningen av sitt slag i regionen.

Godt over 100.000 mennesker deltok i paraden, sier politiet, mens israelske medier har anslått tallet til å være 180.000. Paraden tiltrakk seg også tusenvis av mennesker fra resten av verden.

— Bare vakre mennesker

Store deler av Tel Aviv var stengt av for normal trafikk, og høy musikk dundret ut langs paraderuten. Gatene var stinne av folk som veivet med regnbueflagg og danset, melder APs journalist i byen.

Blant gjestene var Conchita Wurst, den skjeggete transvestitten som vant fjorårets Grand Prix.

— Det er bare vakre mennesker her, sa Wurst til den israelske TV-kanalen Channel 2 TV.

Homoparaden i Tel Aviv en av verdens mest populære

Homoparaden i Tel Aviv figurerer ofte på en av de øverste plassene ved kåringer av de beste homoparadene på nettet. Israel har blitt en av verdens mest homovennlige reisedestinasjoner de siste årene. Kontrasten til forholdene i resten av Midtøsten er stor, siden de andre landene i regionen ikke aksepterer noen homsekultur og homoseksuelle risikerer å bli forfulgt og til og med drept.

Strenge straffer for homoseksuelle handlinger utenom Israel

Over hele resten av Midtøsten er homoseksuelle og lesbiske forhold for det meste tabu. Noe som til dels skyldes religionens sentrale plass i dagliglivet og strenge kulturelle normer.

Karam Dadu, en transvestitt og homoseksuell israelsk araber forbereder seg på å være med på en dragshow i Tel Aviv den 6. juni i år. Han ble fordrevet av sin familie i det nordlige Israel etter at han fortalte at han var homoseksuell for syv år siden. Nå bor han i Tel Aviv. BAZ RATNER/Reuters/NTB-Scanpix

Ekteskap mellom to personer av samme kjønn straffes med døden i Iran, Mauritania, Saudi-Arabia, Sudan og Jemen.

Ekteskap må inngås utenfor Israel

Homoseksuelle tjenestegjør åpent i det israelske militæret og i nasjonalforsamlingen og mange populære artister er homoseksuelle. Men ledere for det homoseksuelle samfunnet mener Israel likevel har et langt stykke igjen før man kan snakke om likestilling.

Det går ikke an å inngå et homoseksuelt ekteskap i Israel, mest fordi det ikke finnes noen muligheter for å inngå et borgerlig ekteskap overhodet.

Alle jødiske giftemål må godkjennes av en rabbiner og den jødiske religiøse ledelsen i landet anses homoseksualitet for å være en synd som innebærer et brudd med jødisk lov. Men staten anerkjenner ekteskap mellom personer av samme kjønn som er inngått i utlandet.

Homoseksuelle i de palestinske områdene kan bli straffet

De fleste palestinske homoseksuelle holder sin legning hemmelig, og noen har flyttet til Israel for å leve i sikkerhet. På Vestbredden gjelder en jordansk lov fra 1951 som forbyr homoseksuelle handlinger. På Gaza-stripen gjelder en britisk lov fra 1936 som straffer seksuelle handlinger mellom menn med 10 års fengsel.

Den eneste homoparaden i regionen som er i nærheten av å nå de samme dimensjonene, går av stabelen i Tyrkias største by Istanbul. Opptil 70.000 mennesker anslås å ha deltatt de siste to årene.

Slik straffes homoseksualitet i Midtøsten:

Iran: Dødsstraff eller pisking.

Irak: Selverklærte shariadommere har dømt folk til døden for homoseksuelle handlinger, til tross for at landets lov ikke forbyr dem.

Kuwait: Opptil syv års fengsel.

Libanon: Opptil ett års fengsel.

Oman: Opptil tre års fengsel.

Qatar: Opptil syv års fengsel. Alle seksuelle handlinger utenfor ekteskap kan for muslimer straffes med døden eller pisking.

Saudi-Arabia: Dødsstraff ved steining for gifte menn, 100 piskeslag og ett års forvisning for ugifte menn. En ikke-muslimsk mann som har sex med en muslimsk mann straffes med døden ved steining. All mellom ugifte er ulovlig, også sex mellom to kvinner.

Syria: Fengsel i opptil tre år.

De forente arabiske emirater: Ifølge noen tolkninger gjelder det dødsstraff. Andre lover gir fengselsstraff på 10-14 år for sex mellom to menn.

Jemen: 100 piskeslag eller ett års fengsel, men gifte menn kan bli dømt til døden ved steining. Kvinner risikerer tre til syv års fengsel.

Algerie: Opptil to års fengsel og bot.

Egypt: Loven mot prostitusjon er blitt brukt til å fengsle homoseksuelle menn.

Libya: Opptil fem års fengsel.

Marokko: Opptil tre års fengsel og bot.

Sudan: Pisking og fem års fengsel. Hvis noen blir tatt for tredje gang kan straffen bli døden.

Tunisia: Opptil tre års fengsel.

Kilde: ILGA, Statsstøttet Homofobi.

 1. Les også

  Her er 11 av verdens verste land å være homofil

 2. Les også

  Skår i den skeive gleden

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel
 3. Homofili

Relevante artikler

 1. VERDEN

  18 år gamle Solomon ble skutt og drept av politiet. Det har utløst følelsladede protester blant Israels etiopiske jøder.

 2. VERDEN

  Gaza-kloakk må pumpes rett ut i sjøen på grunn av drivstoffmangel – strendene stenges

 3. VERDEN

  Trump truer med å kutte bistand til palestinerne

 4. VERDEN

  Israels forsvarsminister: Ny Gaza-krig er uunngåelig

 5. VERDEN

  Dyr champagne, sigarer og kodeord for luksusgaver kan felle Israels statsminister

 6. VERDEN

  Tyrkia og Israel enige om forsoningsavtale