Verden

Tyrkia-ekspert: Erdogan stiller EU til veggs

Erdogan anklager EU for å bryte flyktningavtale. – Minner EU om deres egen dobbeltmoral, sier norsk ekspert.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fester grep om ansiktet til en ung tyrker etter fredagsbønnen 22. juli. Foto: Ap, NTB Scanpix

  • Hans Henrik Torgersen
    Journalist

Da EU løste flyktningkrisen, var det med løfter om å gi Tyrkia 3 milliarder euro, visumfrihet og et regulert inntak av syriske flyktninger. Så langt er hverken pengene eller visumfriheten på plass.

  • Flyktningkrisen avblåst: Slik stoppet flyktningstrømmen

I et intervju med tyske ARD sier Erdogan nå at de bare har fått 2 av 3 milliarder euro, og at avtalen som skal sikre visumfrihet for tyrkiske statsborgere i EU, tar for lang tid. Etter avtalen skal visumfriheten være på plass i oktober.

På spørsmål om hvordan landet stiller seg til å gjeninnføre dødsstraff, svarte Erdogan:

– Vi er en demokratisk stat, og det er opp til folket å avgjøre dette, sa han i intervjuet med ARD.

Erdogans pekefinger til EU kommer etter en uke der han har brukt massive krefter på å sikre maktbasen sin i Tyrkia etter kuppforsøket. Både forslaget om å gjeninnføre dødsstraff og anklager om utstrakt bruk av tortur mot dem som er blitt anholdt etter kuppforsøket, har ledet til mye kritikk fra EU.

Etter kuppforsøket er en lang rekke tiltak for å "fjerne viruset i det tyrkiske samfunnet" blitt innført av Tyrkias president. Foto: Burhan Ozbilici / TT / NTB Scanpix

Les også

Amnesty: Bevis for tortur etter kuppforsøk i Tyrkia

– Presser EU

– Det Erdogan gjør med dette utspillet, er å minne EU om avtalen de har gjort med ham. EU har lovet penger, men for Erdogan er det viktigste at EU ikke kan sitte på sin høye hest og anklage Tyrkia for menneskerettighetsbrudd når de ikke er villige til å ta sin andel av ansvaret for flyktningene fra Syria, sier Einar Wigen, postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Fra EU-hold har det siden kuppforsøket kommet mye kritikk mot måten Erdogan håndterer situasjonen på. Ifølge Wigen er dette utspillet Erdogans måte å be EU være stille på.

Les også

Erdogans Tyrkia er nær ved å bli et diktatur forkledt som et demokrati | Per Kristian Haugen

– Erdogan er en taktiker av rang, det kommer helt naturlig for ham. EU har gitt mye for å holde flyktningene i nærområdene, og for Tyrkia betyr det at Europa ikke tar sin del av ansvaret. EU viser ifølge Erdogan at de ikke mener noe med de idealene de smykker seg med. Og nå ber han EU se en annen vei, mens han gjør det han må for å sikre egen makt i Tyrkia, sier Wigen.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI mener Erdogan kan være i ferd med å skape avstand mellom Tyrkia og EU, USA og NATO.

Kan påvirke NATO

– Jeg tror Erdogan fjerner seg gradvis fra USA og EU og forfølger sine ambisjoner om Tyrkia som regional stormakt ved å bygge allianser i andre retninger. Han har fått en avtale med Israel og har gjenopprettet forbindelsene med Russland - og han balanserer godt mellom Iran og Saudi-Arabia. Konsekvensene av det mislykkede kuppforsøket blir antagelig at han følger opp den ottomanske arven ved å bevege seg et steinkast unna USA og EU, sier Lodgaard.

Erdogan får sterk støtte fra flertallet i befolkningen, men omverdenen er sterkt kritisk til statusen for menneskerettigheter i landet. Foto: Emrah Gurel / TT / NTB Scanpix

Les også

Du har flyktet fra Syria - dette møter deg

Lodgaard mener også at flyktningavtalen er så viktig for EU at det er tvilsomt at de vil risikere noe.

– Avtalen har fungert som EU ville. Det skal mye til for at EU skal gi slipp på den. Det gjør at Erdogan kan stille krav som han gjør i dag. Men hvis Tyrkia skulle vedta å gjeninnføre dødsstraff, vil EU reagere kraftig. Hva USA gjør når det kommer en formell utleveringsbegjæring for Fethullah Gülen, blir spennende å se. Her er det mye sprengstoff, sier Lodgaard.

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener det er grenser for hvor langt Erdogan kan gå før det får konsekvenser for det strategiske samarbeidet USA, EU og NATO har med Tyrkia.

– Det er en veldig utfordrende og interessant utvikling vi er inne i. Ingen har kunnet forestille seg at Erdogan ville gå så langt som han nå har gjort. Det er vanskelig å vurdere hva som er hans egentlig målsetting, og derfor er det vanskelig å si noe om hvordan dette vil utvikle seg, sier Butenschøn.

Han mener det er riktig at EUs langsiktige forhold til Tyrkia er endret – men at EU har så mye å tjene på flyktningavtalen at det vil sitte langt inne før de gjør noe som kan risikere avtalen.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Dødsstraff
  3. Universitetet i Oslo
  4. Nato