Verden

Svensk selvpisking etter terrorfiasko

I to dager jaktet svensk sikkerhetspoliti på en iraker de mistenkte for terror. Han bodde i flyktningebolig, hadde navnelapp på døren, oppdaterte sin Facebook-status og var aktiv på et dating-nettsted.

Politiet ransaket den etterlystes flyktningebolig i Boliden. Foto: Robert Granström, TT/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Tirsdag forrige uke slo svensk sikkerhetspoliti (Säpo) riksalarm og etterlyste Mutar Muthanna Majid fra Irak, som angivelig var mistenkt for å planlegge et terroranslag i Sverige.

Torsdag ble han pågrepet i Boliden nord i Sverige mens han var i en matbutikk sammen med en kamerat. Et massivt politioppbud med store mannskaper og egen «bombetrailer» dukket opp ved boligen han var tildelt av Migrationsverket. Politiet ble rost opp i skyene. Både etterlysningen og pågripelsen ble dekket også av norske medier.

Søndag sendte Säpo ut pressemelding om at irakeren var løslatt, renvasket for alle anklager. «Det gjenstår ingen mistanker mot den tidligere pågrepne personen», het det fra Säpo.

— Kjempebrøler

Mandag preget selvpiskingen og Säpo-refsen svenske avisspalter.

— Er det virkelig nødvendig å øke trusselnivået og kalle inn nasjonale innsatsstyrker og resten av kavaleriet når et enkelt søk på nettet hadde ført frem til riktig adresse der mannens navn for sikkerhets skyld sto på døren, spør kommentator Oisin Cantwell i Aftonbladet.

Kulturredaktør Åsa Linderborg i samme avis mener Säpo har begått en kjempebrøler.

— Og det har også vi i pressen gjort, som helt ukritisk har pisket opp massehysteri og total rettsusikkerhet, skriver hun. Linderborg sammenligner pressens opptreden med Kling og Klang, de klønete politifolkene fra Pippi-historiene.

Politiet etterlyste mannen med dette bildet, men på Facebook-siden hans var fotografiene atskillig skarpere. Foto: Politiet

— Glemte de å google?

Lasse Wierup i Dagens Nyheter mener svensk politi nå er kastet inn i en tillitskrise etter at terrorjakten sluttet i fiasko.

— Mistankene var uten substans og Säpos IT-eksperter later til å ha glemt å google den løslatte mannens navn, skriver Wierup. Han mener tilliten til Säpo nå avhenger av åpenhet om hva som gikk galt.

— Glemte man å google ham? Ble han forvekslet med noen andre? Ble Säpo offer for etterretningssvindlere? Oppsto en misforståelse i de hemmelige kanalene, spør han.

Flere kommentatorer tror rikspolitisjef Dan Eliasson må tåle raljering over sin uttalelse etter pågripelsen om at han ville «helle et regn av gullstjerner» over politifolkene.

Fikk du med deg Joacim Lunds kommentar fra Paris: «La résistance har lagt en slu plan. Å drive kontraterrorvirksomhet ved å gå ut, spise charcuterie og drikke beaujolais noveau.»

Les også

Frihet, likhet, barskap

– Må holde hodet kaldt

Jonas Gummeson i Svenska Dagbladet er med på at sikkerhets— og etterretningstjenester ikke har noen lett jobb i pressede situasjoner, mener sikkerhetspolitiet uansett mislyktes i sitt oppdrag.

— Säpo kunne sporet opp 22-åringen og stilt ham spørsmål om man fant grunn til det, men uten å sette himmel og jord i bevegelse. Oppdraget går langt på vei ut på å holde hodet kaldt. Det kan man ikke, selv med den største velvilje, si at Säpo lykkes med denne gangen, skriver han.

Feilstavet navn?

Avisen Expressen beskriver på lederplass forrige ukes terrorjakt som en «fadese» og mener Säpo ikke har gitt noen overbevisende forklaring utover uklarheter om stavingen av mannens navn. En skrivemåte som er blitt brukt er Moder Mothanna Magid. Expressens lederskribent advarer mot å tro at den generelle terrortrusselen er overdrevet og å bruke brøleren som argument for vingestekking av Säpo.

— Det kommer til å bli sagt at Säpo ser muslimske terrorister i hver en busk og vi bør passe oss for å gi denne organisasjonen ytterligere fullmakter, skriver Expressens lederskribent og avslutter med at «leksen er at vi trenger mer effektive sikkerhetstjenester».

Sikkerhetspolitiet fortsetter sitt arbeid med å rulle opp detaljene i saken, men pressemeldingen fra Säpo tyder på at det antatte målet med etterforskningen nå ikke bare er å renvaske Majid, men å utelukke at det i det hele tatt fantes noen planlagt terroraksjon.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Hvordan går det med Majid?

Ifølge hans advokat er han ikke bitter på politiet og sier at han «har det bra». De vurderer å forfølge enkelte medier. Han skal ivaretas av svenske offentlige myndigheter og vil ikke vende tilbake til Boliden.

 • _Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm._
 1. Les også

  Advokat til feilaktig terrormistenkt i Sverige: Mediene bør gjennomgå dekningen

 2. Les også

  Terroranklaget løslatt i Sverige

 3. Les også

  Politiet i Sverige jakter på flere terrorister

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld

 2. VERDEN

  Rakhmat Akilov skrev til IS-tilhenger at han hadde kjørt over ti mennesker

 3. VERDEN

  Historien om den mistenkte Anis Amri opprører tyskere: – Rystende hvordan sikkerhetstjenestene har arbeidet

 4. VERDEN

  Wikileaks, voldtektsanklager og et forhold som surnet. Nå er Assanges syv år i ambassaden over.

 5. VERDEN

  Assange fengslet i London. Begjæring om utlevering til USA skal behandles senere.

 6. VERDEN

  10 år gamle Oskar leste dikt på gaten. Det likte ikke politifolkene i Moskva.