Verden

Comey: Trump ba meg stanse etterforskningen av Flynn

Donald Trump hilste hjertelig på FBI-sjef James Comey to dager etter innsettelsen i januar. Forholdet mellom de to kjølnet betraktelig i tiden som fulgte, og i forrige uke bestemte Trump seg for å sparke FBI-sjefen.

– Jeg håper du kan slippe tak i denne, sa presidenten til FBI-direktøren, ifølge Comey selv.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

I et møte i Det ovale kontor i februar skal president Trump ha bedt daværende FBI-sjef James Comey om å droppe etterforskningen av Michael Flynn, Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, ifølge et notat Comey skrev like etter møtet.

Det er The New York Times som forteller om notatet. Avisen skal ikke selv ha sett notatet, men personer i FBI med tilgang til det har lest utdrag av teksten til avisens reporter på saken.

Sent tirsdag kveld ble saken bekreftet av blant annet The Washington Post, Reuters, CNN og NBC News, som alle henviser til egne kilder.

Flynn havnet i trøbbel på grunn av sine mange møter og samtaler med den russiske ambassadøren, Sergej Kisljak, i tiden før Trump ble innsatt som president 20. januar.

  • Les mer om Flynns korte tid i Det hvite hus: Trump-rådgiveren nektet gang på gang. Så ble han avslørt av telefonavlytting.

Trump: «Han er en bra fyr»

Han skal ha løyet om disse møtene til flere personer i Trump-administrasjonen, inkludert visepresident Mike Pence, noe som bidro til at han måtte gå av etter bare 24 dager i jobben.

– Jeg håper at du kan finne en måte å slippe tak i denne på. Han er en bra fyr. Jeg håper du kan slippe tak i denne, skal Trump ha sagt til Comey, ifølge FBI-sjefens notat, skriver The New York Times.

Han skal også ha spurt om Comey kunne begynne å fengsle reportere som videreformidlet informasjon som var lekket fra kilder i statsapparatet, ifølge notatet, skriver avisen.

Nyheten skaper stor oppmerksomhet i USA i en uke som allerede har vært preget av flere skandaler rundt Trump-administrasjonen.

– Dette er definisjonen av å motarbeide rettsvesenet, skriver Ben Rhodes, en av ekspresident Barack Obamas nærmeste rådgivere, på Twitter.

Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, er blant de mange som uttrykker seg i kraftige ordelag på Twitter etter avsløringen om Comey-notatet.

– Dersom dette er sant, er Trumps forsøk på å stanse FBIs Flynn-etterforskning et angrep på rettssikkerheten, skriver hun på Twitter.

Trump-administrasjonen benekter å ha lagt press på Comey

Comey ble sparket fra jobben som FBI-direktør i forrige uke etter at Trump bestemte seg for at han ikke lenger ønsket ham i jobben.

Comey ledet på det tidspunktet en etterforskning av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget – og de mulige forbindelsene mellom russerne og Trump-valgkampen.

FBI-direktøren ble ansatt i jobben i 2013 og fikk mye kjeft i valgkampen for å ha fortalt om etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver, noe Clinton mener bidro til at hun tapte valget.

Pelosi og flere andre demokrater mente den gang at Comey burde få sparken, noe republikanerne har brukt som forsvar i den pågående skandalen rundt Comeys avskjedigelse.

Men Comeys upopularitet har lite å gjøre med sakens kjerne, som handler om Trumps angivelige forsøk på å påvirke FBI-sjefen og omstendighetene rundt presidentens endelige beslutning om å sparke ham.

Trump, som lovpriste Comey i valgkampen, skal ha bedt FBI-sjefen om å erklære sin lojalitet til ham under en middag 27. januar. Comey, som avla en ed om å beskytte grunnloven – ikke statslederen – da han begynte i jobben, skal ha nektet.

I et intervju med NBC News innrømmet Trump at han hadde Russland-etterforskningen i tankene da han bestemte seg for å sparke Comey.

Det hvite hus benekter at Trump ba Comey om å sparke Flynn.

– Selv om presidenten gjentatte ganger har uttrykt at general Flynn er en god mann som tjente og beskyttet landet vårt, har presidenten aldri spurt Comey eller noen andre om å avslutte en etterforskning, inkludert etterforskningen av general Flynn, skriver Trump-administrasjonen i et tilsvar til The New York Times.

Michael Flynn havnet i trøbbel på grunn av sine nære forbindelser til Russland. I desember 2015 satt han ved siden av Russlands president, Vladimir Putin, under en middag for å feire 10-årsjubileet for den statlige russiske nyhetstjenesten RT.

Senatet kan kreve innsyn i Comey-notatet

Comey skal ha vært kjent for å skrive notater etter alle møtene han deltok i som han mente kunne være av betydning for ettertiden. Den tidligere politiske rådgiveren Matthew Miller henviste til dette i en Twitter-melding i forrige uke:

Etterretningskomiteen i Senatet, som etterforsker Russland-saken i Kongressen, har muligheten til å be om innsyn i Comeys notater. Presset øker nå kraftig på komitélederne om å gjøre nettopp dette.

Men senator Richard Burr, republikaneren som leder denne komiteen, biter foreløpig ikke på.

– Ballen ligger hos The New York Times. Det er de som har snakket med noen som har dette dokumentet. Det er de som må få tak i dokumentet og publisere det, sa han i en kjapp kommentar til reportere i Washington på tirsdag:

What Senate Intelligence Chairman Burr told reporters a few minutes ago, when asked if he'd try to get the Comey me… https://t.co/WuS2lm3PMn

Men Jason Chaffetz, republikaneren som leder det som tilsvarer kontrollkomiteen i Representantenes hus, har en annen holdning. I en kommentar på Twitter sier han at han kommer til å kreve å få se Comey-notatet, med forbehold om at det faktisk eksisterer:

Les mer om

  1. FBI
  2. Donald Trump
  3. USA-valg 2016
  4. Mike Pence