USAs utenriksminister i FNs sikkerhetsråd: Vi er villige til å bruke militær makt mot Nord-Korea
USAs utenriksminister Rex Tillerson sier at det kan være katastrofalt om ikke verdenssamfunnet øker presset mot Nord-Korea.
I et møte i FNs sikkerhetsråd fredag advarte USAs utenriksminister Rex Tillerson om hva som kan skje om man ikke lykkes med å stanse Nord-Koreas våpenprogram.
Han ber verdenssamfunnet om at de drastisk øker presset mot Nord-Korea. Utenriksministeren hevder at det kan ende katastrofalt om de ikke gjør det.
Samtidig sier han at USA er villig til å bruke militær makt mot regimet om det skulle bli nødvendig.
– Jeg ber dette rådet handle før Nord-Korea gjør det, sa Tillerson.
- Slik viser Nord-Korea militære muskler mot Trump: En «dum tabbe» og frykten for at den andre vil slå til først. Det kan være starten på en militær konflikt mellom USA og Nord-Korea
Hevder det er tidskritisk
Det var USA som hadde tatt initiativ til møtet i sikkerhetsrådet.
– Jo lengre dette drar ut i tid, desto mindre sjanse er det til at vi kan gjøre noe med dette, sa Tillerson.
Bakgrunnen for dette er at man frykter at diktaturet er i ferd med å kunne ta i bruk atomvåpen. De har to ganger det siste året gjennomført atomprøvesprengninger, og de utvikler også langtrekkende raketter.
I Sikkerhetsrådet sa Tillerson at det bare er et spørsmål om tid før Nord-Korea er i stand til å angripe det amerikanske fastlandet.
I FN-møtet ba utenriksministeren medlemslandene om å iverksette drastiske tiltak mot Nord-Korea – og rettet særlig pekefingeren mot Kina, ifølge CNNs gjengivelse av møtet.
Vil tvinge Kim til forhandlingsbordet
Tiltakene han oppfordret landene til å utføre, er å faktisk gjennomføre alle vedtatte sanksjoner fullt ut, at landene innstiller eller nedgraderer diplomatiske forbindelser til landet, og at landene isolerer Nord-Korea ytterligere økonomisk.
Målet er å tvinge diktaturet til å bli med på forhandlinger.
Tillerson sa også at USA ikke vil nøle med å sanksjonere land som ikke utfører restriksjoner de er blitt enige om i FN.
Kina frykter imidlertid at den tilspissede situasjonen kan føre til krig, om ikke sanksjoner og diplomati fører frem.
– Bruk av makt vil bare føre til større katastrofer, sa landets utenriksminister Wang Yi under møtet.
Tidligere har USAs FN-ambassadør Nikki Haley gjort det klart at de vil ha med Kina på å løse Nord-Korea-problemet. Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner. Derfor mener USA at landet har gode kort for å kunne presse diktaturet til forhandlingsbordet.
- Ni spørsmål og svar om hvorfor verden frykter Nord-Korea: Kan nordkoreanerne slå tilbake hvis landet angripes?
Har vist militære muskler
Både USA og Nord-Korea har de siste ukene vist militære muskler.
Tidligere denne uken gjennomførte Nord-Korea en øvelse med artilleri ved byen Wonsan. Dette skal ha vært den største øvelsen med artilleri landet har gjennomført noensinne.
– Det er fortsatt sånn at artilleribeskytning av Seoul er den største trusselen fra Nord-Korea, fordi hovedstaden i Sør-Korea ligger såpass nært grensen, sa Nord-Korea-eksperten Stein Tønnesson til Aftenposten etter øvelsen. Han er forsker og professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO).
USA har sendt hangarskipet «Carl Vinson» mot Nord-Korea. De har også gjennomført militærøvelser med Sør-Korea, både på sjøen, i luften og på bakken.