Flere barn bekreftet drept i Manchester

Dansk terrorforsker hevder barn og unge er typiske mål for terrorgruppen IS. Flere av dem som ble rammet i terrorangrepet i Manchester mandag, var barn.

Georgina Bethany Callander (t.v.) døde under terrorangrepet i Manchester. Her sammen med Ariana Grande, da Callander fikk møte stjernen for to år siden.

Den amerikanske artisten Ariana Grande hadde akkurat avsluttet en konsert foran 21.000 publikummere da en bombe gikk av ved Manchester Arena mandag kveld.

22 mennesker ble drept og 59 mennesker ble såret. Angrepet etterforskes som et terrorangrep.

Ifølge Metro er 12 barn under 16 år blant de 59 skadde. BBC melder at flere ungdommer fortsatt er meldt savnet etter bombeangrepet. Onsdag opplyste britiske myndigheter at totalt 120 var registrert skadet etter angrepet. 20 var fortsatt kritisk skadet.

Litt etter litt kommer det nå historier om de som ble rammet:

Skjermet niesen med egen kropp

Kelly Brewster (32) fra Sheffield var på konserten sammen med sin eldre søster Claire og hennes datter Hollie (11), skriver VG. Da de kom inn i foajeen, skal de ha gått ved siden av hverandre, slik at Kelly var nærmest bomben da den eksploderte.

Kelly Brewster (32) ble drept, men var sannsynligvis årsaken til at niesen og søsteren hennes overlevde.

Slik tok hun i mot det meste, men alle tre ble rammet av splintene. Kelly ble drept, mens søsteren og niesen overlevde.

– Saffie var ujålete og kreativ

Saffie Rose Roussos (8) var på konserten sammen med moren Lisa Roussos og søsteren Ashlee Bromwich. Begge er ifølge The Guardian på sykehus.

Åtte år gamle Saffie Rose Roussos døde under det som antas å være et terrorangrep, i Manchester mandag.

Dødsfallet bekreftes av Chris Upton, rektor ved Tarleton Community Primary School der åtteåringen var elev.

Upton sier i en uttalelse:

«Saffie var rett og slett en vakker pike i alle ordets betydninger. Hun ble elsket av alle og hennes varme og vennlighet vil bli husket. Saffie var ujålete og kreativ. Nyheten om hennes død kommer som et fryktelig sjokk. Tanken på at noen kan gå på konsert og så ikke komme hjem igjen er hjerteskjærende,» sier Upton.

Britiske medier: – 14-åring bekreftet død

Onsdag ettermiddag skriver britiske medier, blant annet Daily Express, at 14 år gamle Nell Jones fra Cheshire også er blant ofrene som er bekreftet omkommet.

– Det er nå bekreftet på skolen at Nell dessverre er død. Vi har akkurat delt det med elevene. Barn gråter over hele skolen. Vi er alle svært sønderknust, uttaler Dennis Oliver ved Jones’ skole, ifølge avisen.

14 år gamle Nell Jones ble onsdag ettermiddag bekreftet drept i Manchester, ifølge britiske medier.

– Nell var en veldig populær jente, som alltid smilte og var positiv, sier hennes tidligere lærer, David Wheeler, til avisen.

Jones var på konserten sammen med en jevnaldrende venninne som ble reddet. Venninnen tilbragte 11 timer på operasjonsbordet, og er på bedringens vei, skriver avisen.

En ni år gammel jente fra samme skole ble også skadet i angrepet, skriver skolen på nettsidene.

Moren fant Olivia (15) blant ofrene

I ett døgn lette Charlotte Campbell etter datteren Olivia (15), som var på Manchester Arena mandag kveld. Natt til onsdag bekreftet hun at datteren er drept.

Olivia Campbell (15) ble drept av terroristen.

Sammen med en venn som hadde fått konsertbillett i bursdagspresang, var Olivia en av mange tusen som dro inn til Manchester for å høre Ariana Grande, skriver VG.

I et intervju på CNN fortalte moren Charlotte Campbell gråtkvalt om letingen etter datteren, som da fortsatt var savnet.

– Hvil i fred, min dyrebare jente

– De er bare vanlige tenåringer som skulle se sin favorittartist. Så endte det i blodbad. Det er helt forferdelig. Vi vet ikke om hun lever eller er død. Hvordan kan noen gjøre slikt mot uskyldige barn?

Natt til onsdag bekreftet Campbell at datteren er en av de 22 som ble drept av en selvmordsbomber utenfor arenaen da konserten var over.

– Hvil i fred min dyrebare, nydelige jente. Tatt fra oss så altfor, altfor fort. Gå og syng med englene, og fortsett å smile. Mamma elsker deg så høyt, skriver moren på Facebook.

18-åring første navngitte – superfan av Ariana Grande

Ifølge avisen Manchester Evening News var Georgina Bethany Callander superfan av artisten Ariana Grande, som holdt konsert da bomben gikk av i Manchester Arena.

Callander studerte helse- og sosialfag ved Runshaw College i Leyland, og det var skolen som «med stor sorg» offentliggjorde navnet hennes.

– Vår dypeste medfølelse og våre tanker og bønner går til Georginas familie, venner og alle andre som er berørt av dette tapet, heter det i en uttalelse fra skolens ledelse.

Både venner av Callander på skolen, og kjendiser, har ifølge avisen sendt hilsninger til tenåringen som døde på sykehus etter eksplosjonen.

Daisy Gill, som også var på konserten, postet et bilde av seg og Callander og skrev følgende på Twitter: «Hvil i fred Gina min engel, vi hadde begge slik en utrolig kveld og jeg kan ikke tro at den sluttet på denne måten.»

En annen venninne, Sophie Marsh, har tvitret: «Til min vakre bestevenninne, jeg håper du hvilker i fred. Jeg elsker deg så mye og kommer alltid til å savne deg.»

Runshaw College i Leyland, Lancashire har formidlet følgende uttalelse:

«Det er med stor sorg vi mottar beskjed om at en av dem som mistet livet i angrepet i Manchester mandag studerte her.»

Det tredje offeret som ble navngitt er ifølge Manchester Evening News 26 år gamle John Atkinson fra Radcliffe.

Alison Howe (45) og Lisa Lees (47) befant befant seg i fajeen for å hente døtrene da bomben .

Avisen bringer også bilder av to mødre som ble drept mens de ventet på å hente sine døtre etter konserten. Alison Howe (45) og Lisa Lees (47) fra Oldham. Døtrene, som begge skal være 15 år gamle, skal ikke ha blitt fysisk skadet.

– Et typisk mål for IS

Selv om det foreløpig ikke er bekreftet at gjerningsmannen hadde tilknytning til IS, karakteriserer Bagge Laustsen terrorhandlingen som et typisk IS-angrep.

– En popkonsert med en lettkledd popstjerne, hvor publikum drikker, er jo forbundet med vestlig levesett, og et typisk mål for IS som fører en krig på vegne av det de mener er de rettroende versus de vantro.

Han legger til at kvinner og barn vanligvis blir skånet i kriger, men i IS’ tilfelle mener Bagge Laustsen at de bevisst er valgt som mål.

– Det man vil fra den Islamske stats side, er å skape ytterligere polarisering mellom de såkalte vantro og muslimer. Det oppnår de ved å ramme kvinner og barn.

Bagge Laustsen understreker at motivet og målene for angrepet, foreløpig ikke er klart, og at dette kun er basert på antagelser.