Verden

Donald Trump underskrev en «kontrakt» om alt han skulle gjøre de første 100 dagene som president. Nå avfeier han hele dokumentet.

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): Å være president ser ut til å være vanskeligere enn hva Donald Trump trodde før han vant valget.

Donald Trump lovet i oktober at han skulle revolusjonere Washington, DC på 100 dager dersom han ble valgt til president. Velgerne viste ham tillit, men han har ikke klart å holde løftene sine.
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeg ber dere om å drømme stort, sa Donald Trump til folkemengden som hadde samlet seg på historisk grunn i Gettysburg, Pennsylvania 22. oktober i fjor.

Talen var en av de viktigste han holdt i valgkampen, fordi det var første gang han la frem konkrete mål for hva han ønsket å gjøre dersom han ble president.

«Donald Trumps kontrakt med den amerikanske velger», het dokumentet han presenterte den gang. Det var en ambisiøs visjon for Trumps første 100 dager i Det hvite hus.

Les hele den to sider lange kontrakten her (PDF-dokument).

Lovet ti nye lover

Kontrakten inneholdt konkrete løfter om hvordan Trump skulle gjøre alt fra å stanse innvandring fra «terror-tilbøyelige regioner» til å stemple Kina som valutamanipulator og å få på plass en ny høyesterettsdommer.

Trump lovet også å introdusere ti nye lover og å jobbe for å få dem godkjent innen den første hundredagersperioden. Blant disse lovene var en helt ny helsereform, en infrastrukturpakke til 1000 milliarder dollar og en ombygging av skattesystemet.

Lørdag har Donald Trump sittet som USAs president i 100 dager. Han er langt unna å oppnå alle målene i kontrakten fra Gettysburg.

Slik har det gått med noen av punktene i kontrakten:

 • Foreslå å begrense valgperioden for medlemmer av Kongressen: Dette har ingen sett noe til.
 • Innføre ansettelsesstopp i statsapparatet: Ble innført med en gang, men er fjernet igjen.
 • Begynne prosessen med å få valgt en ny høyesterettsdommer: Gjennomført til gagns. Neil Gorsuch er foreslått, godkjent og i gang med jobben.
 • Innføre innreisestopp fra terrorpregede områder: To forsøk er hittil stoppet av domstolene.
 • Legge frem en lov som fullfinansierer en mur mot Mexico med den forståelse at Mexico refunderer beløpet: Ingen slik lov ennå. Murpengene ser ut til å være satt på vent til høstens budsjettforhandlinger.
 • Stoppe statsstøtte til byer som er fristeder for ulovlige innvandrere: Det er blitt truet med dette, men en føderal dommer har satt en stopper for tiltaket.
 • Skrote Obamas helsereform: Forsøket havarerte da Trumps parti ikke klarte å bli enig.
 • Innføre toll mot selskaper som flytter arbeidsplasser utenlands: Ikke gjennomført.
 • La folk selv velge skole med penger fra staten: Niks, ikke ennå.
 • Trekke milliarder av dollar i støtte til FNs-klimaarbeid: Ikke gjennomført, men i budsjettet er det foreslått kraftige kutt hos amerikansk UD.
 • Stemple Kina som valutafusker: Her har Trump ombestemt seg. I stedet ble landets president mottatt på Trumps fasjonable landsted i Florida.
 • Trekke USA fra forhandlingene om handelsavtalen TPP: Gjennomført.
Les også

Han er Donald Trumps nye favoritt. Men bakgrunnen hans er en stor risiko for presidenten.

Har ikke begynt på seks av ti tiltak

Flere medier har faktasjekket løftene. The Washington Post teller 60 løfter og mener han kun har klart å holde fem – samtidig som han har brutt fem andre. Selv om han har satt i gang prosesser for å komme i mål med flere av de andre løftene, har han ikke gjort noe som helst på 36 av de 60 punktene i kontrakten, skriver avisen.

Donald Trump besøkte i oktober Gettysburg, der nordstatene vant sin viktigste seier i borgerkrigen. I talen sin den dagen presenterte han en kontrakt med konkrete mål han ønsket å oppnå i løpet av sine første 100 dager som president.

Nyhetsbyrået AP teller punktene litt annerledes og konkluderer i sin gjennomgang med at Trump har oppnådd 10 av 38 konkrete mål i kontrakten han signerte – hovedsakelig gjennom såkalte presidentordrer.

Den lave måloppnåelsen kan kanskje forklare hvorfor han i det siste har gått vekk fra ideen om å evaluere presidentskapet ut fra hva han har fått til i løpet av de første 100 dagene.

– Uansett hvor mye jeg oppnår i løpet av den latterlige 100-dagersstandarden, og det er mye (inkludert høyesterettsdommer), vil mediene drepe! skrev Trump 21. april.

No matter how much I accomplish during the ridiculous standard of the first 100 days, & it has been a lot (including S.C.), media will kill!

Holdt løfter med presidentordrer

Da han i et intervju med nyhetsbyrået AP denne uken ble konfrontert med at det var han selv som hadde lagt frem en hundredagersplan, ville han ikke ta ansvar for kontrakten han selv hadde signert:

– Noen, ja, noen la frem konseptet om en hundredagersplan. Men, ja. Vel, jeg er i stor grad i mål på de fleste punktene. Gå gjennom dem, og så skal jeg snakke med deg, sa Trump.

Mange har tatt ham på ordet og gått gjennom listen over valgløfter han inngikk i sin kontrakt med velgerne.

Nettstedet Politifact påpeker at Trump har gjennomført flere av løftene fra kontraktens første side – ting han har kunnet gjøre gjennom såkalte presidentordrer. Dette er tiltak som avlysningen av handelsavtalen TPP, nystart av oljerørledningen Keystone XL og nominasjonen av en ny dommer til høyesterett.

Les også

Den uregjerlige bølingen i Kongressen kan torpedere Trumps agenda | Hilmar L. Mjelde

Null av ti nye lover er signert

Men på kontraktens andre side, der Trump legger frem ti lover han skal få gjennomslag for i Kongressen i løpet av de første 100 dagene, har han ikke kommet i mål på ett eneste punkt.

På ni av ti punkter – unntaket er helsereformen, som ble stanset av Trumps eget parti – hadde han ikke engang presentert noe forslag.

Blant annet lovet han velgerne å få på plass en immigrasjonslov som inkluderte full finansiering av en mur langs Mexico-grensen. Men i stedet for å bygge en mur har Trump gått på en vegg. Til tross for at republikanerne har flertall i begge kamre i Kongressen har ikke presidenten klart å få på plass hverken en helsereform, en infrastrukturreform, en antikorrupsjonslov eller noen av de andre punktene på løftelisten.

Talsmann Spicer: Flisespikkeri

Da pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus mandag ble konfrontert med at han er i mål på null av ti nye lover, svarte han at det er «flisespikkeri».

Donald Trump

– Presidenten har vært ekstremt opptatt. Og jeg tror at dersom du anerkjenner alle sakene han har håndtert og fremgangen han har hatt, er det veldig betydelig. Han har signert rekordmange presidentordrer og han har fjernet reguleringer ... Jeg tror ikke det er noen tvil om at presidenten har gjennomført en betydelig mengde tiltak for det amerikanske folk på områder som han la frem i løpet av valgkampen, sa Spicer.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Det hvite hus
 3. USA-valg 2016
 4. Amerikansk politikk