Kraftige reaksjoner fra hele verden: – Han erklærer krig mot planeten

Tidligere president Barack Obama kommer med knallhard kritikk mot Donald Trump etter at han valgte å trekke USA fra Parisavtalen. Men Trump får full støtte fra norsk investor.

USA slår følge med Syria og Nicaragua når de trekker seg fra Parisavtalen.

Donald Trump kunngjorde torsdag kveld at han skal trekke USA fra Parisavtalen. Dermed slår USA følge med Syria og Nicaragua som de eneste landene som ikke er med på den globale og omfattende klimaavtalen.

Donald Trumps forgjenger, Barack Obama, kommer med knusende kritikk etter Trumps kunngjøring. Den tidligere presidenten sier i en uttalelse at Trump «vraker fremtiden».

– Klimaavtalen skal beskytte den verden som vi overlater til våre barn, sier Obama.

Erna: Jeg er svært skuffet

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin skuffelse over Trumps beslutning.

– Jeg er svært skuffet over at Trump-administrasjonen har besluttet å trekke USA ut av den viktigste klimaavtalen verden har kommet til enighet om. Vi vil fortsette klimaarbeidet med uforminsket kraft, skriver statsministeren på sin Facebook side.

Investor Øystein Stray Spetalen gir imidlertid Trump full støtte, og sier Parisavtalen er laget av drømmere, ikke forretningsmenn.

– Dersom det er riktig at Kina har ingen forpliktelser til reduksjon i utslipp før i 2030, er Parisavtalen en scam (et bedrag, red.anm.), sier Spetalen til Dagbladet.

Investoren mener i tillegg at Pariavtalens mål om å begrense temperaturstigningen med mer enn 0,17 grader, er et bedrag.

Han kommenterer Erna Solbergs oppfordring til Trump om å ikke trekke ut USA ut av avtalen slik:

– Hun kan umulig ha lest den, sier Spetalen til Dagbladet.

– Viktigere å oppfylle valgløftene

Forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning Guri Bang mener at USA nå trekker seg er et tilbakeslag for det internasjonale klimasamarbeidet.

– Dette er alvorlig. Dette vil også få konsekvenser for USA, både nasjonalt og internasjonalt, sier Bang til Aftenposten.

At landet med nest mest klimagassutslipp i verden og den største økonomien trekker seg fra av avtalen som tok 25 år å få på plass sender et klart signal, mener hun.

– Dette viser at Trump mener det er viktigere å oppfylle valgløftene enn å samarbeide internasjonalt. For å oppfylle valgløftene går han også imot verdenssamfunnet og store amerikanske selskaper, sier hun.

«Erklærer krig mot planeten»

Reaksjonene etter nyheten om at USA trekker seg fra Parisavtalen har vært knallharde. Tidligere president i Mexico Vicente Fox Quesada skriver på Twitter at avgjørelsen å trekke seg fra Parisavtalen «dømmer denne generasjonen og de som kommer etter». Videre skriver Quesada at Trump «erklærer krig mot planeten».

Tysklands forbundskansler Angela Merkel beklager sterkt Trumps avgjørelse.

«Jeg beklager beslutningen til USAs president», skriver Merkels talsmann Steffen Seibert på Twitter på vegne av Merkel.

EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete skriver på Twitter at «verden kan stole på at Europa kommer til å holde klimaløftene».

I en uttalelse fra tidligere visepresident og klimaforkjemper Al Gore står det at å trekke seg fra avtalen er «en hensynsløs og uforsvarlig handling»

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal Frankrikes president Emmanuel Macron ha fortalt Donald Trump at de to landene kommer til å fortsette samarbeidet, men ikke på klima.

New York vil opprettholde avtalen

Ordførerne i flere av USAs største byer sier nå at de vil implementere avtalen lokalt.

Bill de Blasio, ordfører i New York, sier at byen vil opprettholde sine forpliktelser til avtalen, selv om Trump har valgt å trekke USA fra avtalen. På Twitter skriver de Blasio at «å forlate avtalen vil være ødeleggende for byen og for New York».

Under kunngjøringen sa Trump at han var valgt til å representere innbyggerne i Pittsburgh, ikke Paris. Ordfører i Pittsburgh, Bill Peduto, skriver derimot at han «vil følge retningslinjene til Parisavtalen».

Lukker døren for reforhandling

Under kunngjøringen av å trekke seg fra klimaavtalen åpnet Trump for å reforhandle Parisavtalen.

– USA vil trekke seg fra avtalen, men vil begynne forhandlingene for å bli med i Parisavtalen, eller en ny avtale, sa Trump.

Frankrike, Tyskland og Italia har sammen utstedt en felles uttalelse hvor de skriver at «Parisavtalen ikke kan bli reforhandlet».

FN sier i en uttalelse at det er en stor skuffelse for det internasjonale samarbeidet for å redusere klimagassutslippene at USA trekker seg fra klimaavtalen.

Musk trekker seg

Tesla-eier Elon Musk har valgt å trekke seg som rådgiver for Trump etter at Trump valgte å trekke USA ut av avtalen. Musk skriver at «klimaendringer er ekte. Å forlate Parisavtalen er ikke bra for USA eller for verden».

Børge Brende: – Svært beklagelig

Norges utenriksminister Børge Brende (H) skriver at det er «svært beklagelig at USA trekker seg fra Parisavtalen. Norge vil fortsette kampen mot klimaendringer».

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant dem som er skuffet over at USA trekker seg fra avtalen. På Twitter skriver Hareide at «USA fratrer lederskap i en av vår tids største utfordringer».

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier at han er skuffet, men ikke overrasket over avgjørelsen til Trump.

– Beslutningen hviler på feilaktige argumenter. Han fremstiller det som Parisavtalen er en konspirasjon mot USA, men dette er jo en modell hvor landene selv melder inn hva slags forpliktelser de tar på seg, sier Helgesen til NTB.