Verden

Flyttebilen er på plass, nå er Cameron på vei ut

Den tyngste bagasjen fra tiden i Downing Street vil bli avgjørelsen om å holde folkeavstemning om EU, tror ekspertene.

David Cameron gikk ut bakdøren etter regjeringskonferansen tirsdag, den siste han ledet som statsminister.
  • Inga Skogvold Rygg
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Tirsdag ledet statsminister David Cameron sin siste regjeringskonferanse. Onsdag forlater han og familien statsministerboligen i nummer 10 Downing Street. En flyttebil kunne alt ses utenfor boligen tirsdag.

Flyttebilen sto parkert ved bakdøren til 10 Downing Street tirsdag.

Ifølge The Guardian vil han mest sannsynlig delta i sin siste spørretime i Underhuset som statsminister onsdag formiddag, før han leverer sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth. Han vil råde dronningen om å be Theresa May overta jobben som regjeringssjef. Deretter er det Mays tur til å dra til Buckingham Palace for å møte dronningen.

Hun kan dermed tiltre som statsminister alt onsdag kveld.

Her kan du lese hvem Storbritannias nye statsminister er:

Les også

Hun overlevde over seks år i den mest fryktede ministerjobben. Nå skal Theresa May ta britene ut av EU.

Statsministerkatten blir igjen.

Når nøyaktig familien Cameron flytter ut, er ikke klart, melder BBC. Familien har bodd der i seks år, og overgangen til May gikk fortere enn først det som tilsynelatende først var planlagt. Det var da Andrea Leadsom trakk seg fra konkurransen om ledervervet i Det konservative partiet mandag at det ble klart for ny statsminister i løpet av 48 timer.

Ifølge The Guardian vil ikke katten Larry, som er statsministerboligens offisielle katt, følge med.

Cameron har vært tilbakeholden med informasjon om den videre karrieren, men har presisert at han vil fortsette som parlamentsmedlem fram til 2020.

På sitt siste og 215. regjeringskonferanse tok Cameron opp noen av sine hjertesaker og fikk også godord fra kollegene. En av hans nærmeste i regjeringen, finansminister George Osborne, nevnte blant annet ja til homofilt ekteskap, utdanningsreform og lærlingordning, som viktige saker Cameron fått igjennom.

Selv om det skal ha en følelsesladet stemning, skal ikke Cameron ha felt noen tårer over at han går, skriverDaily Telegraph.

Spekulasjonene går etter at David Cameron nynnet i mikrofonen på vei inn i Downing Street 10.

Les også

Hva nynnet egentlig Cameron etter han kunngjorde sin avskjed?

Men historiebøkene vil neppe komme utenom en annen sak når Camerons ettermæle skal omtales.

Dette vil han huskes for

– Jeg tror han kommer til å bli husket for folkeavstemningen. At han tok en risiko med å holde folkeavstemning og at det gikk veldig dårlig, fra hans perspektiv, sier ekspert på britisk populisme og EU, John Todd.

Todd sier spørsmålet om hva som har vært Camerons bragder og nedturer er veldig politisk og dermed vanskelig å svare på.

– Da han kom til maktet, var hans største prosjekt å snu Storbritannias økonomi og prøve å ordne opp i Storbritannias gjeld. Det er mange som er skeptiske til hvordan det har fungert, sier han.

Les også

I Blackpool har de Englands korteste liv og dårligste helse

Cameron prøvde å bruke mindre penger statlig, og alle departementer bortsett fra helsedepartementet og departementet for internasjonal utvikling har opplevd store kutt under hans regime.

– Mange mener det var et dårlig valg, og at det har hatt konsekvenser spesielt for de fattige i Storbritannia, som får mindre støtte fra staten. Høyresiden mener dette var nødvendig, sier Todd.

Fra valgvinner til Brexit-taper

Førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo mener også at Brexit-avstemningen vi bli hengende ved ham.

– Før brexit-avstemningen mente mange at han hadde lyktes svært godt. Han var valgvinner for sitt parti og klarte å trekke i land den skotske avstemningen. Men nederlaget i folkeavstemningen om EU var et politisk banesår. Det er av så stor betydning at det overskygger det meste annet i hans regjeringsperiode, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han har skrevet bok om britiske statsministere og sier at Cameron før Brexit ble rost for sin taktiske sans og evne til å spill kortene klokt.

– Det var nettopp det han ikke roses for nå. Han lot seg presse ut på noe som er stikk imot det han selv hadde ønsket og stikk imot det han mener er i nasjonens interesse, sier Bratberg til NTB.

Les mer om

  1. David Cameron
  2. The Guardian
  3. EU
  4. Brexit
  5. Storbritannia