Sverige kjemper ny snus-kamp

Svensk snusprodusent frykter ny EU-lovgivning.

Svenskene vil at EU holder hendene unna snusboksen.

Nå i helgen møtes EU-landenes helseministre for å diskutere unionens nye tobakkslovgivning. Svenskene sverger som kjent til sin snus, og vil igjen kjempe for at EU skal holde fingrene av snusboksen.

Da landet ble medlem av EU fikk det det unntak for sin snus, som jo også er svært populær i Norge. Men det har likevel vært mange omkamper om den kontroversielle tobakken.

Tidligere denne uken kom det frem at EU vil fjerne smakstilsetning til snusen. Men ifølge EU-kilder som svenske medier har snakket med, har svenskene fått gehør for at EU ikke skal blande seg opp i dette.

Nå har det imidlertid dukket opp et nytt forslag, som, ifølge snusprodusenten Swedish Match, kan slå bena under hele snusproduksjonen, melder Sveriges Radio.

Tilsetningsstoff

Det siste kompromissforslaget innebærer et forbud mot tobakksprodukter som innholder tilsetningsstoff som forenkler nikotinopptaket. Den svenske snusen inneholder natriumkarbonat, E500, som gjør nettopp det.

— Dette påvrker hele sortimentet. Det påvirker alle snusprodukter, og ikke bare Swedish Matchs produkter, sier informasjonssjef Patrik Hildingsson i Swedish Match til Sverges Radio.

— Du sier påvirker, betyr det stoppe?

— Ja, for øyeblikket skulle det bety det, svarer han på Sveriges Radios spørsmål.

Ifølge informasjonssjefen er det nødvendig med natriumkarbonat for å få noen effekt av snusen.

— Om man skjærer opp tobakk og stapper det under leppen, skjer det ikke mye hva angår nikotinet. Men natriumkarbonat gjør at vi overhode kan ta opp nikotinet fra snusprodukter, forklarer han.

Uoversiktlig

Den svenske helseministeren Maria Larson erkjenner at det hele er uoversiktelig akkurat nå.

— Dette er en paragraf som har kommet opp mot slutten av forhandlingene. Det kommer hele tiden nye ting, hvilket er et problem i seg selv. Og det gjør at Sverige hele tiden må gjøre nye analyser utfra hvilke forslag som kommer opp, sier Larson til radiokanalen.

Svenskene mener at EU ikke har noen grunn til å blande seg inn i snusen all den tid den ikke selges i andre EU-land.

Den siste utviklingen førte likevel til at Swedish Match sank på Stockholmsbørsen, skriver Svenska Dagbladet.

Til høsten skal den nye tobakkslovgivningen avgjøres av Europaparlamentet og EUs stats-og regjeringssjefer.