Overlevende fra syklonen Idai kommer til et evakueringssenter i Beira, Mosambik.

Folk flykter i sikkerhet fra milelange områder med rødt, grumsete flomvann

Folk kommer i overfylte båter for å få hjelp etter syklonen Idai. Flomvannet har skapt en innsjø som er over 12 mil lang.

Redningsmannskapene vil finne stadig flere døde etter hvert som det røde, grumsete flomvannet trekker seg tilbake. Totalt dødstall etter syklonen er nå høyere enn 400, og ventes å stige, ifølge Reuters.

Syklonen Idai forårsaket svært store nedbørsmengder, og flere flomstore elver renner fra nabolandene og inn i Mosambik.

Her har flomvannet skapt en gjørmete innsjø som er over 12 mil lang. Noen steder er vannet 11 meter dypt, ifølge WFP.

Tusenvis av mennesker befinner seg fortsatt på hustak og i trær i de oversvømte områdene. Hjelpemannskapene har ikke kapasitet til å redde alle på en gang.

Oversvømte områder har smeltet sammen til en stor innsjø i Zambezia-provinsen i Mosambik. Innsjøen er rundt 5 mil bred, og flomvannet dekker områder hvor det ligger gårder og landsbyer.

– Vi prioriterer barn, gravide kvinner og de som er skadet, sier Caroline Haga i Den internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger.

Myndighetene i landet frykter at antallet omkomne vil stige til over tusen når de får oversikt over situasjonen.

Ifølge FN vil 200.000 mennesker i Zimbabwe trenge mathjelp i tre måneder.

Et barn transporteres på et kjøleskap gjennom flomvannet etter syklonen i Buzi utenfor Beira.

Situasjonen er fortsatt desperat nesten en uke etter at uværet rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi.

Rundt 15.000 mennesker trenger hjelp til å komme seg ut av flomrammede områder i Mosambik, ifølge landets miljøminister Celso Correia.

– De er i live, og vi kommuniserer med dem og deler ut mat. Men vi trenger å redde dem og få dem ut, sa han torsdag. Så langt er 3000 blitt reddet.

Men 30 prosent av de 88 hjelpesentrene har fortsatt ikke mat å tilby de overlevende, i følge Correia.

Folk fra et redningsteam lesser av et lik som er funnet i de oversvømte områdene etter syklonen i Chimanimani, Zimbabwe.

Ligner på krigsområder

I fjellene øst i Zimbabwe fortsetter regnet å hølje ned. Landets president Emmerson Mnangagwa, som onsdag besøkte noen av de rammede områdene, beskriver situasjonen som en tragedie.

– På det siste stedet vi besøkte, hvor tre store elver møtes, var en hel landsby skyllet bort, sier presidenten.

Flere av de omkomne fra landsbyen ser ut til å ha blitt fraktet av flomvannet over grensen til Mosambik.

Zimbabwes forsvarsminister Perrance Shiri sier de rammede områdene i provinsen Manicaland ligner på krigsområder. Veier er blitt ødelagt av synkehull, og flere broer er knust til pinneved av vannmassene.

En strandet familie fyrer opp et bål for å lage mat på toppen av huset sitt i Buzi-distriktet, utenfor Beira i Mosambik.
Flomrammede venter på å bli evakuert med båt i nærheten av byen Beira i Mosambik onsdag. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB scanpix

På bar bakke

Philemon Dada er en av de rammede i Manicaland som har mistet både avlinger, husdyr og hus.

– Jeg har vært litt heldig, både kona og sønnen min er fortsatt her med meg. Men jeg må begynne fra bar bakke, forteller han.

Også Malawi er hardt rammet, og her anslås det at nesten en million mennesker er berørt.

Mens syklonen Idai raste, ble det noen steder registrert vindstyrker på 50 meter per sekund. Dette tilsvarer den nedre grensen for orkaner i kategori 3 i Atlanterhavet.

Så kraftige uvær er svært uvanlige i denne delen av Afrika. Idai kan ha vært en av de verste syklonene på den sørlige halvkule noensinne, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Overlevende kommer i overfylte båter for å få hjelp på evakueringssentre.

Kraftige uvær blir enda kraftigere

Så langt har ikke forskere gjort konkrete beregninger av hvordan Idai kan ha blitt påvirket av klimaendringene. Men den generelle tendensen mange steder i verden er at de kraftigste uværene blir enda kraftigere – og at nedbørsmengdene øker.

Forklaringen er at varmere havvann forsterker stormene, mens luften kan holde på større mengder fuktighet når den blir varmere.

– På grunn av havnivåstigning kan dessuten flommene blir mer intense enn de ville vært uten menneskeskapte klimaendringer, sier Friederike Otto ved Universitetet i Oxford til den britiske kringkasteren BBC.

Det samlede antallet mennesker som trenger hjelp i Mosambik etter syklonen, anslås til 1,7 millioner.