Verden

Forenklet visum til Russland krever direkte innreise

Den som skal til St. Petersburg med elektronisk visum, må passe på. Trond Hammeren (57) hadde kjøpt billett via Moskva. Derfor ble han stoppet på Gardermoen.

I St. Petersburg er Vinterpalasset en av de største attraksjonene. Fra i høst er det blitt enklere å reise til byen. Foto: Per Kristian Aale

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad

Det er blitt lettere å dra til St. Petersburg og regionen rundt. Fra 1. oktober ble det mulig å skaffe seg visum elektronisk.

Men da er det ikke tillatt å reise via andre steder i Russland.

– For eksempel er det ikke mulig å fly til St. Petersburg via Moskva, sier salgssjef Gonzalo Peluffo ved det russiske flyselskapet Aeroflots Oslo-kontor.

Lørdag 28. desember ble en gruppe på 18 personer stoppet på Gardermoen fordi billettene ikke var i samsvar med reglene for elektronisk visum.

Må reise direkte

Det gjelder å komme til St. Petersburg direkte fra ett av 53 land, inklusive landene i Schengen. Derfor er det greit for nordmenn å dra til St. Petersburg via for eksempel Stockholm eller Frankfurt.

Den som skal reise til St. Petersburg via andre steder i Russland, må ha et ordinært visum.

Fordelene med det elektroniske visumet er blant annet at man ikke trenger invitasjon eller bekreftelse fra noen i Russland. I tillegg er det gratis, og alt kan ordnes fra stua. Det utstedes 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Det skal maksimalt ta fire dager å få, inkludert helgedager.

Ordningen med elektroniske visum gjelder også den russiske enklaven Kaliningrad og noen områder helt øst i Russland. Elektronisk visum medfører at det ikke er mulig å reise til bestemmelsesstedet med tog.

Mer tungvint med vanlig visum

Ordinært turistvisum er mye mer tungvint. Da må man møte opp og levere inn en rekke fysiske dokumenter ved ambassaden i Oslo eller sende dem i posten til Det russiske visumsenteret i Oslo.

Det er nødvendig å fylle ut et søknadsskjema digitalt og levere inn passbilde, pass, betalt reiseforsikring og bekreftelse fra et autorisert russisk reisebyrå med «offisielt stempel og underskrift av en autorisert person».

Ordinær behandlingstid er 4–10 dager, og gebyret er 315 kroner.

Les også

Reisepanelets anbefalinger: Disse ni stedene bør du reise til i 2020

Les også

Verdens mest populære reisemål innfører turistskatt. I norske pressområder vil lokalbefolkningen ha det samme.

Ble stoppet på Gardermoen

Trond Hammeren (57) begikk denne billettfeilen 29. desember. Da skulle han dra fra Gardermoen sammen med sin russiske kone.

– Jeg hadde kjøpt billetter via Moskva og ble nektet adgang til flyet. Grunnen var at jeg hadde et elektronisk visum til St. Petersburg, som betød at jeg måtte reise direkte dit fra et Schengen-land, sier han.

Løsningen ble at Hammeren måtte kjøpe ny billett via Helsinki. Kona, som er russisk borger, kunne reise via Moskva med den opprinnelige billetten.

 1. Les også

  Slik reiser du på businessklasse til Asia eller USA for noen hundrelapper

Les mer om

 1. Russland
 2. Fly
 3. Pass

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her er Putin og Merkel hjertens enige. Det får Trump til å se rødt.

 2. NORGE

  Frode Berg endelig hjemme i Norge

 3. VERDEN

  Danskene i skvis: – Vi vil ikke gi Russland denne tillatelsen, men vi må.

 4. VERDEN

  Putin: – Det går ikke bedre

 5. VERDEN

  Frode Berg er satt fri

 6. NORGE

  De kom til Oslo som fredelige diplomater. I virkeligheten er de tilknyttet russisk etterretning.