Skilsmissen et skritt nærmere etter brexit-vedtak i Underhuset

Statsminister Boris Johnsons brukte fredag sitt solid flertall til å få vedtatt forslaget til brexitlov. EU kaller det et viktig skritt mot skilsmisse.

Boris Johnson (nr. to fra venstre), flankert av ministrene Dominic Raab, Sajid Javid og Priti Patel i Underhuset torsdag. Fredag stemte forsamlingen for å gå videre med regjeringens brexitlovforslag.

Forslaget fikk 358 stemmer, mens 234 representanter stemte mot. Dermed er regjeringens forslag nærmere et endelig vedtak. Men sju av de konservative representantene stemte imot egen regjering.

Gitt den store valgseieren for de konservative tidligere i måneden var det ingen overraskelse at forslaget kom seg helskinnet gjennom fredagens avstemning.

– Tre års trist historie går mot slutten. Idet vi forlater EU er det på tide å samle landet igjen. Denne loven og dette veiskillet i historien om nasjonen vår må ikke bli sett på som en seier for ett parti eller én gruppe, sa statsministeren ved starten på debatten.

EU-president Charles Michel betegner voteringen om brexit i Underhuset som et viktig skitt mot utmeldelse.

– En balansert uttreden er et nødvendig grunnlag for ethvert fremtidig forhold, sier Michel i en twittermelding.

Frykter deregulering

Labour-leder Jeremy Corbyn erkjenner at folk vil legge debatten om folkeavstemning bak seg. Samtidig frykter han at brexitavtalen vil brukes som rambukk for å fjerne reguleringer og legge landet mer åpent for de frie markedskreftene.

Han betegner avtalen som «forferdelig» og hadde bedt sine tropper i parlamentet om å stemme imot. Seks Labour-representanter stemte med regjeringen.

– Avtalen gir ikke sikkerhet for lokalsamfunn, næringslivet eller arbeidstagerne. Vi er fortsatt overbevist om at det finnes en bedre og mer rettferdig måte å få landet ut av EU på, sa Corbyn i fredagens debatt.

Fortsetter i januar

Alt ligger til rette for at Johnson denne gangen klarer å oppfylle valgløftet om å ta Storbritannia ut av EU uten ytterligere forsinkelser. Fristen er nå 31. januar, men det gjenstår fortsatt flere steg i lovgivingsprosessen.

7. januar skal Underhuset debattere eventuelle endringsforslag, før de stemmer igjen. Det er satt av tre dager, slik at forslaget kan sendes til Overhuset torsdag 9. januar. Johnson har forsikret at alt det formelle, inkludert dronningens samtykke, skal være på plass innen utgangen av måneden.

I så fall avsluttes det britiske medlemskapet formelt klokken 23 britisk tid – midnatt i Brussel – den siste dagen i januar.

Forbyr utsettelse

Fredagens vedtak inkluderer et forslag som gjør det ulovlig å forlenge overgangsperioden som varer ut neste år. Avtalen med EU åpner for forlengning med ett eller to år, men det vil altså ikke Johnson ha noe av.

Selv om britene formelt forlater unionen 31. januar, vil de stadig være tilknyttet EU mens det forhandles om en handelsavtale. EU har sagt at det vil bli svært vanskelig å få i stand en omfattende avtale i løpet av bare elleve måneder.

Men Johnson vil ikke forlenge denne prosessen ut over 31. desember 2020. Dette betyr at britene igjen kan stå overfor en situasjon der det blir snakk om å avslutte uten en avtale, det dominerende og splittende temaet under hele høsten 2019.

– Vi vil gjøre alt vi kan, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier denne uken da han ble spurt om det var mulig å bli enige innen året er omme.