Netanyahu ber Israels folkevalgte om immunitet

Israels korrupsjonstiltalte statsminister Benjamin Netanyahu opplyser at han vil be nasjonalforsamlingen om midlertidig immunitet mot straffeforfølgelse.

Israels korrupsjonstiltale statsminister Benjamin Netanyahu vil be landets folkevalgte om immunitet mot straffeforfølgelse.

– Jeg ønsker å lede Israel videre i mange år for å oppnå en historisk suksess, sa 70-åringen da han onsdag varslet at han søker om immunitet.

Netanyahu er tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. Han vil nå søke Knesset om immunitet i alle de tre sakene som er reist mot ham.

Komiteen som skal ta stilling til søknaden, har imidlertid ikke fungert siden valget i april. Den vil trolig heller ikke bli operativ før etter valget i mars, skriver Haaretz.

Først når denne komiteen har sagt sitt, og søknaden om immunitet er tatt opp til avstemming i en samlet nasjonalforsamling, vil tiltalen mot Netanyahu ifølge avisen eventuelt kunne bli oversendt domstolene.

Dersom de folkevalgte bestemmer seg for å innvilge immunitet i en eller flere av sakene, vil både Israels riksadvokat Avichai Mandelblit og andre kunne bringe spørsmålet om immunitet inn for israelsk høyesterett.

Politisk kaos

70 år gamle Netanyahu, som er Israels lengst sittende statsminister, skrev i desember 2018 ut nyvalg etter at forsvarsminister Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu forlot regjeringskoalisjonen.

Likud gikk seirende ut av valget i april i fjor, men Netanyahu greide ikke å samle nok støtte blant partiets høyrenasjonalistiske og ultraortodokse støttespillere til å kunne danne ny regjering.

I september ble det på nytt holdt valg, men utfallet ble det samme. Verken Likud eller sentrumsalliansen Blått og hvitt, under ledelse av tidligere forsvarssjef Benny Gantz, maktet å samle en styringsdyktig koalisjon.

– Kuppforsøk

2. mars er det derfor klart for det tredje valget på under ett år i Israel, og Mandelblit har slått fast at Netanyahu kan styre videre til etter dette, den alvorlige tiltalen til tross.

Netanyahu hevder selv å være utsatt for kuppforsøk og politisk heksejakt og kaller anklagene i tiltalen for grunnløse.

Vil møte i retten

– Det fins folk, som i motsetning til meg har begått grove forbrytelser, som er innvilget livsvarig immunitet. De befinner seg ganske enkelt på riktig side av mediene og venstresiden, sa Netanyahu under en pressekonferanse i Jerusalem onsdag kveld.

Netanyahu understreket at immuniteten han søker, vil være midlertidig.

– Den oppheves straks Knesset som innvilget den, blir oppløst. Loven gjør at en rettssak ikke kan unngås. Jeg akter å møte i retten og knuse de fabrikkerte anklagene mot meg, sa han.

Små sjanser

Netanyahus sjanser for å få innvilget immunitet av Israels folkevalgte, er imidlertid ikke de beste.

Kort tid etter statsministerens pressekonferanse onsdag slo Avigdor Lieberman fast at hans parti Yisrael Beiteinu ville stemme imot.

– Det hersker ikke lenger noen tvil. Han bryr seg ikke lenger om venstre, høyre, religiøse eller sekulære. Det eneste Netanyahu er opptatt av, er egen immunitet, sa Lieberman.

Benny Gantz tar også kraftig avstand fra Netanyahus søknad om immunitet.

– Netanyahu vet at han er skyldig, sier han.