Generalstreik lammet Hongkong. Myndighetene: – En ekstremt farlig situasjon

Over 200 fly ble kansellert og lokal transport sto stille under generalstreiken. Politiet har arrestert over 500 de siste fire ukene.

Mandag sa politiet at de har brukt 1000 tåregasspatroner mot demonstrantene. Tallet økte i går, her kaster en demonstrant en patron tilbake til politiet.

I ukevis har protestene rast i Hongkong. Politiet oppsummerte i går morges at de har arrestert 420 demonstranter, skutt 160 gummikuler og brukt 1000 tåregasspatroner siden 9. juni. Bare mandag arresterte de minst 82 nye demonstrerende. Tallet på arresterte er nå passert 500, skriver South China Morning Post.

«Vær som vann»

Mandag erklærte de protesterende generalstreik og klarte å lamme Hongkongs trafikk: Over 200 fly ble kansellert, tog ble stanset og veier blokkert. Blant dem som deltok i streiken, var funksjonærer fra 30 ulike offentlige instanser, lærere, piloter og bygningsarbeidere.

Demonstrantene blokkerte flere veier mandag. Her beskytter en mann seg mot tåregass.
Demonstrantene stanset mandag tog i Hongkong. Nesten all trafikk sto stille en periode.

I gatene lekte demonstrantene katt og mus med politiet: på flere steder dannet de barrikader, blokkerte trafikken, tente små branner og beveget seg videre før politiet rakk å gripe inn.

– Vår taktikk er «vær som vann», og vi vet ikke nøyaktig hva neste skritt er, ting forandrer seg raskt hver dag. Vi gjør det vi kan og ser hvordan det går, sier en av demonstrantene til The Guardian.

– Ingen vei tilbake

For første gang på to uker snakket lokalmyndighetenes leder, Carrie Lam, offentlig. Hun advarte om at protestene utfordrer Kinas suverenitet, og at situasjonen er på randen av å være «ekstremt farlig».

Hun sa også at protestene dyttet Hongkong inn på et spor der det ikke er noen vei tilbake, og at byens økonomi skades.

– Disse ulovlige handlingene som utfordrer vårt lands suverenitet og setter prinsippet om «et land, to systemer» på spill, vil ødelegge stabiliteten og fremgangen til Hongkong, sa Lam ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den Beijing-støttede lederen i Hongkong, Carrie Lam, snakket offentlig for første gang på to uker. Hun anklaget demonstrantene for å lede Hongkong inn på en vei der det ikke er noen retur.

Rammer økonomien

Børsen i Hongkong sank med 3 prosent etter talen til Lam. Uroen preger økonomien på flere måter, blant annet går turismen ned, skriver The Financial Times.

– Regjeringen gjør politiet til syndebukk og skaper en uutholdelig situasjon for alle som bor her. Derfor deltar vi i streiken, sier Mark Schmidt (49) til nyhetsbyrået Reuters.

– Å tape litt penger nå, er ikke noe stort problem sammenlignet med å miste alt friheten i Hongkong, mener han.

Mange av mandagens protester foregikk i butikkstrøket i Hongkong. Her inne på kjøpesenteret New Town Plaza.

Carrie Lams advarsler så ikke ut til å gjøre inntrykk på demonstrantene. Protestene bare fortsatte utover dagen.

– Jeg synes ikke regjeringen gjør noe som helst for å reparere samfunnet. De tilbyr ingen løsninger på de politiske problemene de selv har startet. Hvorfor tenker ikke regjeringen mer på sin egen innsats, sier studenten Jay Leung (20) til Reuters.

Uroen i Hongkong handler om byens fremtid. Mange demonstranter setter sin lit til USA.

Kina rasler med sablene

Hongkong-uroen handler ikke bare om fremtiden til dem som bor der. Byen er også fronten i en form for ny kald krig, med USA på den ene siden og Kina på den andre.

Onsdag i forrige uke økte temperaturen ved at lederen for den kinesiske hærens garnison i Hongkong kommenterte situasjonen for første gang. Hæren er klare til å beskytte nasjonal suverenitet, sikkerhet, stabilitet og Hongkongs fremtid, sa han ifølge The Guardian. En militær propaganda-video ble også publisert.

Demonstranter fylte parker og plasser under mandagens generalstreik.