Verden

Fiskere føler seg forfulgt av piratjegere

Den norske tankbåten «Nordic Fighter» seilte sørover i Rødehavet under en stekende sol 3. august 2011 da Mohammed Ali Quanas var på vei vestover for å fiske. Det var siste dag han var i live.

Hasan Abdullah Quanas, en jemenittisk fisker, står i baugen der nevøen hans sto da han 3. august i fjor ble skutt og drept. Jemenittiske fiskere klager på at de blir forvekslet med pirater av soldater og sikkerhetsvakter om bord på handelsskip og oljetankere. Alan Katz/Bloomberg

 • Alan Katz

Han hadde på seg en blå T-skjorte og det tradisjonelle røde jemenittiske mannsskjørtet. Han skulle servere kveldsmåltidet til de syv andre om bord i den trange, åpne fiskebåten.

Da avstanden mellom den røde, hvite og blå fiskebåten og det 25 ganger så store svartmalte tankskipet ble mindre og mindre, sier fiskerne de vek mot nordvest for å holde riktig avstand til det store handelsskipet. Det samme gjorde andre fiskebåter i området, hevder fiskerne fra havnebyen Hodeidah i Jemen.

Langt skuddhold

Fra 500 meters hold kom kulene fra tankskipet. De var rettet mot den ubevæpnede fiskebåten der Quanas' var.

To skuddserier gikk i vannet på styrbord side av fiskebåten, i tredje runde traff en kule ansiktet til Quanas like under høyre øye og kom ut igjen i nakken hans, ifølge overlevende i fiskebåten og den jemenittiske kystvaktens etterforskning.

Quanas stønnet, strakte ut en hånd, falt sammen og døde.

— Han døde mens han spiste, forteller Quanas' onkel, Hasan Abdullah Quanas, som sto i forstavnen og så på at nevøen falt sammen. Hasan forbød videre fiske etter skytingen, i frykt for at også han kunne lide tilsvarende skjebne i den stadig økende voldelige jakten på sjørøvere ute på det åpne hav, forteller han.

— Fortsatt har jeg mareritt om at noen skyter på meg, sier han.

Under norsk flagg

Det var russiske soldater om bord på det norske tankskipet «Nordic Fighter» som skjøt denne 3. august 2011, ifølge en rapport fra et privat sikkerhetsteam som også befant seg om bord i tankskipet. Soldatene var midlertidig innleid til den norske tankeren, som deltok i den russiskledede konvoien som seilte mot Adenbukta for å beskytte handelsskip mot pirater. Rundt 23 000 skip seiler årlig i dette området på sin vei mellom Europa og Asia.

Jemens kystvakt har bekreftet at det ikke var våpen om bord i Quanas' fiskebåt, men at det var lovlige våpen i en av de andre fiskebåtene.

Syv drept

Quanas, som ble rundt 38 år gammel, skal være en av minst syv jemenittiske fiskere som er skutt og drept av soldater innleid for å skremme sjørøvere siden 2009, ifølge opplysninger fra Jemen. Hendelsene blir ikke offentlig rapportert og gjerningsmennene blir ikke etterforsket, ifølge offentlige talsmenn.

Dødstallene er resultatet av en sterk økning i bruken av våpen i jakten på sjørøvere i Det indiske hav.

- Det er ikke til å unngå når du har folk med våpen som ikke har noen forbindelse med havet og er redde, og samtidig har et mannskap som er redde for å gjøre noen feil, sier John Boreman, marinedirektør i Den internasjonale sammenslutningen av uavhengige tankredere, Intertanko.

Krigsskip fra minst 22 land har aktivt prøvd å bekjempe somaliske sjørøvere siden 2008. De har svart på anrop, avskåret mistenkelige fartøyer og eskortert handelsskip gjennom Adenbukta.

Private vakter

Siden i fjor har handelsskip i tillegg leid inn en raskt voksende gruppe private væpnede vakter i håp om å skremme piratene bort. Rundt 30 prosent av de handelsskip som EUs maritime sikkerhetssenter registrerte i området i august hadde væpnede sikkerhetsvakter om bord.

Prisen for å bruke ulike lands sjøforsvar og private vakter beløper seg til rundt 1,8 milliarder dollar i året, ifølge data fra Oceans Beyond Piracy, et prosjekt drevet av Broomfield, den Colorado-basert stiftelsen One Earth Future.

Boreman, som har forsøkt å få oppmerksomhet rundt de mulige feilskytingene, hadde ikke hørt om hendelsen med det nordiske skipet før Bloomberg kunne fortelle ham det. Han mener at motviljen fra redere og mannskap gjør det vanskelig å få dokumentert slike hendelser.

Færre angrep

Den enorme økningen i bruken av dødbringende makt for å beskytte skip har hatt den tiltenkte effekt. Antall rapporterte somaliske piratangrep i tidsrommet januar-august var i år 70. I fjor var antallet 191.

- Nærværet til bevæpnede vakter, enten de er soldater eller private vakter, om bord på handelsskip har markert redusert antall suksessrike piratangrep, sier Chris Bellamy ved Greenwich Maritime Institute.

Rhynhardt Berrange er leder i Dubai-baserte Global Maritime Security Solutions. Selskapet har både bevæpnede vakter og ubevæpnet sikkerhetspersonell. Han påpeker at det er mer enn 2,3 millioner fiskere som driver fangst i området, og at vakter derfor må være nøye med å vurdere mistenkelige fartøy før de åpner ild.

Han mener mange soldater og private vakter ikke vet hvordan de skal gjenkjenne pirattaktikk og at de derfor tror fiskebåter er piratfartøyer.

- Guttene vet ikke hva de skal se etter, så da er det enklere for dem bare å skyte, sier han.

Vanlig med bevæpning

I tilfellet der Mohammed Ali Quanas ble skutt, hadde en av de andre to båtene to kalasjnikovgeværer om bord. Ifølge sjefen i den jemenittiske kystvakten, Shugaa Almahdi, hadde de tillatelse. Han sier det er vanlig at fiskere er bevæpnet når de skal ut i piratfarvann.

- De har kalasjnikover som vi har Iphoner og Blackberrier, sier Nick Davis, sjef for Gulf of Aden Group, sikkerhetsselskapet som varslet om skytingen som drepte Quanas.

— Det gjør dem ikke til pirater, legger han til.

Norsk enerett: Aftenposten

 1. Les også

  Pirater: - Vi har drept gissel

 2. Les også

  NATO: - Vi lykkes i kampen mot somaliske pirater

2709aden-bukten.ai

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Det du gikk glipp av mens Trump ble valgt

 2. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

 3. VERDEN

  Sier Trump vil stramme inn våpenreglene

 4. VERDEN

  19 pågrepet etter angrep i Saudi-Arabia

 5. VERDEN

  Obama: – Politiskytingene er ikke isolerte hendelser

 6. VERDEN

  Fotball-EM: Portugal til finalen – Wales ute