USA gjenopptar føderale henrettelser

Innsatte som soner dødsdommer på føderalt nivå i USA, er ikke blitt henrettet siden 2003.

USAs justisminister William Barr åpner for at føderale myndigheter kan håndheve dødsstraff for første gang på 15 år.

De fem drapsdømte ble funnet skyldige for mer enn 15 år siden i drap som omfattet barn. Den første henrettelsen skal etter planen skje i desember.

Det er to rettssystemer i USA: delstatlig og føderal. De som begår forbrytelser som krenker nasjonens interesse etter grunnloven, eller som er begått i flere stater, kan dømmes i føderal rett.

Det ble gjennomført 25 henrettelser i USA i fjor, men alle ble utført av delstatsmyndigheter og gjaldt personer som var dømt innenfor delstatens rettsvesen. Den føderale regjeringen har ansvar for rundt 60 dødsdømte innsatte i føderale fengsler.

Henrettelse med gift

Trumps forgjenger Barack Obama beordret i 2014 en bred gjennomgang av dødsstraff og metoder. Justisdepartementet sier nå at undersøkelsene er ferdigstilt og at henrettelsene kan fortsette i regi av føderale myndigheter, skriver nyhetsbyrået AP.

Barr har gitt fengselsmyndighetene ordre om å gjennomføre henrettelser ved bruk av en enkelt injeksjon som med en dødelig dose av fenobarbital. Tidligere er det brukt en giftblanding som inneholder tre stoffer, og som har støtt på juridiske utfordringer.

Lavt antall henrettelser i USA de siste årene

Les også

Laveste antall henrettelser i USA på 25 år

– Justisdepartementet opprettholder rettssikkerheten. Vi skylder ofrene og deres familier å gjennomføre straffen som vårt rettsvesen har pålagt, sier justisminister William Barr i en uttalelse torsdag.

Mer enn 20 amerikanske delstater har forbudt dødsstraff, mens flere delstater har i flere tiår latt være å fullbyrde dødsdommer. Antall dødsdommer og henrettelser har de siste årene sunket jevnt og trutt.

Et klart flertall av amerikanere – 56 prosent – støtter på generelt grunnlag dødsstraffen, vise ferske tall fra Gallup. Entusiasmen har imidlertid vært jevnt synkende siden midten av 1990-tallet da 80 prosent støttet dødsstraff.