Regimet viser frem gjenåpnet flyplass. Noen mil unna dør barn i kulden og tusenvis kjemper for livet.

Stemningen ble beskrevet som «munter» da flyplassen i Aleppo ble gjenåpnet. Samtidig utspiller den største masseflukten så langt i krigen seg. Hundretusener er på flukt i kaldt vintervær, og FN melder om barn som fryser ihjel under åpen himmel.

Det statlige syriske nyhetsbyrået har offentliggjort dette bildet, som viser regimestøttespillere som feirer at flyplassen i Aleppo har gjenåpnet. Syrias president Bashar al-Assad kan ses på flagget til venstre.

Rundt 900.000 sivile er drevet på flukt nordvest i Syria siden regjeringens siste offensiv mot opprørerne startet i desember.

FN anslår at 170.000 av disse oppholder seg under åpen himmel eller i uferdige bygninger.

Dette er den største masseflukten i den ni år lange krigen i Syria. Vinteren fører med seg kuldegrader og snø i flere områder, og krever nye sivile ofre i en krig som allerede har tatt hundretusenvis av liv.

Hundretusener er drevet på flukt i det nordvestlige Syria, i det som regnes som den mest omfattende flukten siden krigen startet i 2011.

– Barske vinterforhold forverrer ytterligere lidelsene for disse sårbare menneskene som flyktet fra sine hjem for å unnslippe vold, heter det i en uttalelse fra FNs nødhjelpskontor OCHA torsdag.

Les også

Sluttkampen nærmer seg i Syria. Det får dramatiske konsekvenser for mange mennesker.

Regimet gjenåpnet flyplass

For første gang siden 2012 landet et sivilt fly i Aleppo i Syria.

Mens flyktningene kjemper for å overleve i Idlib-provinsen, ble stemningen beskrevet som «munter» noen mil mot øst, der en velkomstkomité på onsdag tok imot ministre fra Bashar al-Assads regjering i Aleppo.

For første gang siden 2012 landet et sivilt fly i Aleppo, som var Syrias største by før borgerkrigen brøt ut i 2011. Det er bare dager siden regjeringen erklærte hele Aleppo-regionen gjenerobret fra opprørere.

Hendelsen ble kringkastet direkte på syrisk TV, og om bord var også en gruppe journalister invitert av informasjonsdepartementet.

Angrep fordømmes

I provinsene Aleppo og Idlib anslås over 60 prosent av flyktningene å være barn. Syriske regjeringsstyrker har siden desember gått til en offensiv mot tyrkisk-støttede opprørere i Idlib-området.

Denne offensiven fordømmes av en rekke land, blant annet Frankrikes president Emmanuel Macron.

Over 60 prosent av flyktningene anslås å være barn.

– Man har IS-krigere, stridende og terrorister som må bekjempes, men nå angripes også sivile og bistandsfolk og helsesentre, og jeg vil på det sterkeste fordømme det som foregår i Idlib, sa Emmanuel Macron på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

– I dag og denne uken pågår ett av de verste humanitære dramaene, sier den franske presidenten om forholdene nordvest i landet.

Tyrkia mot Syria og Russland

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklager Bashar al-Assads regime for å stå bak et luftangrep i Idlib-provinsen som kostet to tyrkiske soldater livet og såret ytterligere fem. Han har varslet en offensiv om regimestyrkene ikke trekker seg tilbake fra Idlib.

Et motangrep førte til opp mot 50 drepte syriske regjeringssoldater, ifølge Tyrkia.

Torsdag førte kamper mellom tyrkisk-støttede opposisjonsstyrker og russisk-støttede syriske regjeringsstyrker i Idlib-provinsen til at russiske bombefly angrep på forespørsel fra Syria.

Syriske regjeringsstyrker lyktes med å slå tilbake alle angrep, heter det fra den russiske hæren.

I en avstemning i FNs sikkerhetsrådet sent onsdag, blokkerte Russland som ventet en resolusjon med krav om våpenhvile nordvest i Syria.

FN: – Småbarn dør i kulden

Masseflukten skjer i kalde omgivelser. Her fra Azaz 13. februar.

Situasjonen for flyktninger i det nordvestlige Syria er blitt drastisk forverret de siste to ukene, sier FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

– Minst 100 sivile ble drept i fly- og bakkeangrep mellom 1. februar og 16. februar, sa Lowcock til FNs sikkerhetsråd onsdag. Han la til at 35 av de drepte var barn.

Han understreket at 80 prosent av dødsfallene skjedde i områder som ikke er under den syriske regjeringens kontroll.

– Jeg får rapporter om spedbarn og andre unge barn som dør i kulden. Kan dere forestille dere sorgen til foreldre som har kommet seg unna krigssonen med sitt barn, bare for å oppleve at barnet fryser i hjel?