Verden

Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir avviser at det er de som står bak trusler mot aktivisten Iyad el-Baghdadi, som har politisk asyl i Norge.

Menneskerettighetsaktivist Iyad el-Baghdadi holdt pressekonferanse om trusler mot seg fordi han håper åpenhet om trusler vil beskytte ham.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeg har aldri hørt om noen som heter Iyad el-Baghdadi, sier Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir ifølge Reuters.

CIA advarte norske myndigheter om en mulig trussel mot el-Baghdadi i slutten av april. Det er ikke kjent hva trusselen gjelder eller hvem som står bak.

El-Baghdadi er statsløs palestiner og fikk politisk asyl i Norge i 2015. Han er kjent som kritiker av autoritære arabiske regimer og Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Den statsløse palestineren var venn og samarbeidspartner med den saudiarabiske Jamal Khashoggi, som ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i oktober i fjor.

  • Les også Trump: Endrer ikke USAs forhold til Saudi-Arabia

– Det kan være at målet med anklagene er å få permanent oppholdstillatelse i et land. Men når det gjelder oss, så har vi ikke noe informasjon på ham, sier Saudi-Arabias utenriksminister.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA skal i april og starten av mai ha advart om mulige trusler mot minst tre personer: El-Baghdadi i Norge, saudiaraberen Omar Abdulaziz som er bosatt i Canada, og en person som bor i USA. Alle tre skal ha samarbeidet med Khashoggi før han ble drept.

Les mer om

  1. CIA
  2. Saudi-Arabia
  3. USA