WSJ: Det hvite hus ville ha krigsskip «ut av syne» under Trumps Japan-tur

Det hvite hus ba den amerikanske marinen flytte krigsskipet John S. McCain ut av president Donald Trumps syne under hans Tokyo-besøk, ifølge Wall Street Journal. Marinen tilbakeviser anklagene.

USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump på marinebasen Yokosuka, sør for Tokyo, 28. mai.

Det var i forbindelse med planleggingen av presidentens ankomst og instruksjoner om landingsområder for helikoptre, samt forberedelse til hvor presidenten skulle tale, at Det hvite hus i en e-post ba om at «USS John S. McCain må flyttes ut av syne», skriver Wall Street Journal, som har sett e-posten.

USAs krigsskip John S. McCain, kalt opp etter den avdøde senatoren med samme navn som var kjent Trump-kritiker, lå til havn på marinebasen Yokosuka som presidenten skulle besøke.

– Vær så snill og bekreft at det vil bli gjort, skriver den ansatte i Det hvite hus i e-posten, ifølge avisen.

Donald Trump taler under et besøk til marinebasen Yokosuka, hvor flere tjenestemenn- og kvinner er stasjonert. 15. mai ba Det hvite hus det amerikanske forsvaret om å få krigsskipet John S. McCain ut av syne i forbindelse med hans besøk til basen 28. mai.

Interne diskusjoner

Det har vært diskusjoner innad i det amerikanske forsvaret de siste ukene om hvordan de skulle håndtere krigsskipet, sier en kilde til avisen. Skipet har vært under reparasjon siden en kollisjon i 2017 og er derfor vanskelig å flytte.

En presenning ble derfor lagt over navnet på skipet i forkant av Trumps Tokyo-besøk, ifølge bilder avisen har fått.

Etter at avisen publiserte artikkelen, skriver Trump på Twitter at han ikke ble informert om ting som hadde noe med krigsskipet å gjøre i forbindelse med turen til Japan.

Torsdag avviser den amerikanske presidenten at han hadde noe med tildekkingen av skipet å gjøre.

– Jeg var ingen stor fan av ham, på ingen som helst måte. Men jeg ville aldri ha gjort noe sånt, sa Trump torsdag.

Les også

Flere demokratiske presidentkandidater oppfordrer til riksrett mot Trump

Donald Trump taler til tjenestemenn- og kvinner under hans besøk til marinebasen Yokosuka, sør for Tokyo.

Marinen: – Navnet ble ikke dekket til

Tre marineoffiserer som CNN har snakket med tilbakeviser påstandene fra WSJs kilder.

– Vi gjorde ingenting for å skjule navnet på skipet. Wall Street Journal artikkelen viser til et bilde av en presenning som dekker til skipet. Det bildet ble tatt fredag 24. mai, presenningen ble fjernet dagen etter, forteller en tjenestemann i den amerikanske marinen, til CNN.

En annen tjenestemann med direkte kjennskap til saken sier til CNN at presenningen og malingen var der av vedlikeholdsårsaker, og at denne typen tildekking er typisk for skip som ligger til havn.

Informasjonssjef for Den amerikanske marinen, Charlie Brown, avviser også anklagene som kom frem i WSJ-saken.

Navnet USS John S. McCain ble ikke dekket til under POTUS (den amerikanske presidenten) besøk i Yokosuka. Marinen er stolt av skipet, dets navnebror, og opphav, skriver Brown i en twittermelding.

Var en av Trumps argeste konkurrenter

Den republikanske senatoren John McCain døde i august i fjor, 81 år gammel. Det hvite hus flagget på halv stang, men heiste flagget til topps igjen, noe som ikke gikk upåaktet hen.

Etter flengende kritikk for manglende respekt for den avdøde valgte Trump dermed å gjøre helomvending, og måtte flagge på halv stang igjen, frem til bisettelsen. McCain hadde gjort det klart før sin død at presidenten ikke var velkommen i bisettelsen.

Den republikanske senatoren, John McCain, var ofte uenig med president Donald Trump.

McCain var en av president Donald Trumps argeste konkurrenter i Det republikanske partiet. Jevnlig slo han tilbake mot presidentens mange røffe og provoserende uttalelser, og han stoppet Trumps forsøk på å skrote tidligere president Barack Obamas helsereform.

På sin side har Trump gjentatte ganger gjort narr av at McCain ble tatt til fange under Vietnamkrigen.

– Han er ingen krigshelt. Han er en krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker ikke folk som blir tatt til fange, sa Trump under valgkampen i 2015.

Allerede i 1999, da McCain annonserte sitt første presidentkandidatur, kom Trump med stikk mot McCains militærtjeneste.

– Han ble tatt til fange. Gjør det deg til en helt? Jeg vet ikke. Jeg er ikke sikker, sa Trump.

McCain støttet imidlertid Trump som presidentkandidat helt frem til en måned før valget, da det kom frem at Trump hadde kommet med nedsettende uttalelser om kvinner. Da trakk han støtten og oppfordret partiet til å finne en annen konservativ republikaner som ville egne seg som president.