Verden

Nasa har finmålt is på Grønland og Antarktis siden 2003: Smelting står for stor andel av økt havnivå

Årlig reduseres innlandsisen i Antarktis og på Grønland med 318 milliarder tonn. Smeltevannet bidrar til høyere hav, ifølge Nasa.

Geologiske formasjoner ved Kangerlussuaq-breen fotografert 5. mai 2019. Ifølge forskerne blir denne breen på Grønland 4–6 meter tynnere hvert år.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

6. februar fikk argentinske forskere folk til å grøsse med en melding om varmegrader. Fra forskningsstasjonen Esperanza Base i Antarktis la de ut et bilde av gradestokken. Den viste 18,3 grader og var ny rekord for kontinentet.

Nå har Nasa publisert resultater som sier mer om hvordan klimaendringer påvirker den isdekte verdensdelen helt sør på kloden.

Siden 2003 har Nasa overvåket isen i Antarktis med satellitter. Mens det blir mer is øst på det enorme kontinentet, smelter den enda raskere i vest. Forskere tilknyttet den amerikanske romfartsorganisasjonen har beregnet at smeltingen på Grønland og i Antarktis står for en tredjedel av økt havnivå i tidsrommet 2003–2019.

Mer spesifikt har smeltevannet fra de to områdene ført til 1,4 centimeter høyere hav på kloden i perioden. Forskerne tilskriver økningen klimaendringene på kloden.

Se på en bre i ett år?

– Hvis du ser på en isbre i én måned eller ett år, kommer du ikke til å finne ut mye om hva klimaet gjør med den. Nå har vi et 16 år langt spenn med satellittene ICESat og ICESat-2. Da kan vi være langt mer trygge på at endringer vi ser, har sammenheng med langsiktige endringer i klimaet, sier Ben Smith i en pressemelding fra Nasa.

Han er isbreekspert ved University of Washington og hovedforfatter av en studie som denne uken ble publisert i tidsskriftet Science.

Antarktis: Illustrasjonen viser med rød farge der isen blir tynnere og med blå farge der den blir tykkere.

400.000 svømmebassenger

Ifølge studien blir innlandsisen på Grønland i gjennomsnitt redusert med 200 gigatonn årlig. Innlandsisen som dekker Antarktis, reduseres med 118 gigatonn i året.

1 gigatonn er 1 milliard tonn. Hvor mye er så et gigatonn med is? Ifølge Nasa er det nok til å fylle 400.000 OL-svømmebassenger. Hvis man lagde en isbit på ett gigatonn og lot den dekke Central Park i New York, ville den være 300 meter høy, slik illustrasjonen under her viser:

Slik ville ett gigatonn is sett ut om det ble plassert i New Yorks Central Park.

Tykkere is noen steder

De detaljerte lasermålingene fra satellittene har gjort at forskerne kunne måle istykkelsen med større nøyaktighet enn før. I Antarktis viste målingene at innlandsisen blir tykkere på deler av kontinentet på grunn av mer snøvær. Men smeltingen av is på kystene, spesielt i vest og på den antarktiske halvøya, er langt større enn økningen innlands.

Ved kysten er det varmere havvann som fører til at mer is smelter.

På Grønland fant forskerne at isbreene nær kysten blir markant tynnere. Kangerlussuaq-breen og Jakobshavn-breen, som ligger på hver sin kyst, har mistet 4 til 6 meter årlig.

Pingviner klatrer opp på et fjell på Danco-øya i Antarktis. Bildet er tatt i februar i år.

FNs klimapanel har tidligere anslått issmelting fra Grønland og Antarktis til å utgjøre drøyt en femtedel av stigning i havnivået. Nå anslår altså denne studien det til å utgjøre en tredjedel. I tillegg til smelting av is er varmere havvann en hovedårsak til høyere havnivå siden vann utvider seg med høyere temperatur.

I Norge har Kartverket og klimaforskere anslått at havet vil stige mest på Sørlandet, Vestlandet, i Lofoten og Finnmark.

Les også

 1. Så mye smeltet i Antarktis på én uke

 2. 1400 rettssaker om klima: Jayden Foytlin (16) saksøker USA. «Jeg sto til anklene i klimaendringer.»

Les mer om

 1. Klimaendringer
 2. NASA
 3. Antarktis
 4. Grønland