Dramatisk økning i antall døde koronapasienter i Stockholm

Ytterligere 18 mennesker med covid-19 har dødd i Stockholm. Helsedirektør Björn Eriksson sier byen er midt i stormen og klar til beredskap på høyeste nivå.

Feltsykehus er under oppføring i Stockholm-området.

I alt har 37 mennesker dødd av koronaviruset i hovedstadsregionen, 18 av dem det siste døgnet.

– Stormen er her. Vi vet ikke hvor sterk den kommer til å bli, men vi er midt oppe i den, sier Eriksson, som er helsedirektør i region Stockholm.

– Vi skal gå til det høyeste beredskapsnivået, katastrofenivået, understreker han.

Markant økning

På en pressekonferanse onsdag kveld oppga han at 1.070 mennesker er bekreftet smittet i regionen. Av dem er 300 innlagt på sykehus, hvorav 65 får intensivbehandling.

De nye tallene fra Stockholm innebærer at i alt 62 mennesker er døde i Sverige etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Antall smittede lå onsdag kveld på 2.526, ifølge Worldometers.

– Vi har en ganske markant økning i antallet smittede, erkjenner Eriksson og legger til at en stadig større andel av de smittede er over 70 år.

Trenger flere hender

Han ber nå alle med helsefaglig utdanning om å bidra så mye de kan. Helsevesenet i den svenske hovedstaden har stort behov både for personell og beskyttelsesutstyr.

– Vi tar imot all hjelp vi kan få, for det trengs nå, understreker helsedirektøren.

Spesielt oppfordrer han pensjonister til å melde seg, først og fremst de under 70 år. Han sier også at deltidsarbeidere vil bli bedt om å jobbe fulltid.

Kun akutthjelp

Helsevesenet i Stockholm legges nå helt om for å møte den krevende situasjonen.

– Vi fokuserer nå bare på akuttbehandling som ikke kan vente. Helsevesenet forandres helt i løpet av noen uker, fastslo han på pressekonferansen.

Helsedirektøren tror det blir en vanskelig tid for helsevesenet i Stockholm de neste ukene, og han benyttet samtidig anledningen til å takke helsepersonell for den «enestående innsatsen».